Alkuperäinen nimi: 
Promised Land
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
106
Promised Land
Jussi U. Pellonpää, Pe, 11/10/2013 - 00:00

Elokuva
Suuren kaasuyhtiön Global Crosspower Solutionsin ykkösmyyntitykki Steve Butler (Matt Damon) saapuu kollegansa Sue Thomasonin (Frances McDormand) kanssa pieneen McKinleyn maalaiskaupunkiin, joka on ylpeä siitä, että tienoon tilat ovat pysyneet perheillä sukupolvelta toiselle, tarkoituksenaan ostaa porausoikeudet maanviljelijöiden tilusten alla virtaavaan maakaasuun. Itsekin pikkukaupungin poikana Butler manipuloi asujaimistoa ja saa ihmiset innostumaan luvatuista rikkauksista, mutta kaupungin koulun tiedeopettaja Frank Yates (Hal Holbrook) nostaa esiin tiukkoja kysymyksiä vesisärötykseksi kutsutun hydraulisen menetelmän käytöstä ja sen tuhoavasta vaikutuksesta maalle. Kun paikalle saapuu vielä tulisieluinen ympäristöaktivisti Dustin Noble (John Krasinski), joutuu Butler toden teolla puun ja kuoren väliin, kunnes hän haistaa rotan asetelman takana.

Monissa liemissä keitetyn ohjaajan, Gus Van Santin, Promised Land on pullantuoksuinen asiaelokuva ja agraarikulttuurin ylistys, jonka taustalla on aito huoli suuryhtiöiden piittaamattomuudesta luonnonvarojen hyödyntämisessä. Samalla se heiluttaa lippua juuriaan kunnioittavan yhteiskunnan puolesta ja puhuu painavia sanoja yhteydestä äitimaahan. Promised Land perustuu Dave Eggersin tarinaan ja sen käsikirjoituksen takana ovat elokuvan päätähdet ja tuottajat Matt Damon ja John Krasinski.

Alun perin Promised Landin piti olla Matt Damonin esikoisohjaus, mutta muiden kiireiden pakottamana hän pyysi megafonia heiluttelemaan läpimurtoelokuvansa Will Hunting (Good Will Hunting, 1997) ohjaajan Gus Van Santin.
Kuinka vaan, Van Santin kädenjälki ei mahdottomasti näy pientä ihmistä suuresti ymmärtävän käsikirjoituksen eteenpäin viemisessä, vaan ohjaajan ote on ollut enemmänkin luoda pikkukaupungin turvallinen ja yhteishenkeen luottava ilmapiiri, samalla kun megakorporaatioille ja näiden häikäilemättömyydelle luonnonvarojen riistämisessä annetaan pieniä litsareita. Asiallisesta julkituonnistaan huolimatta Promised Landin tarina tuntuu tuhannesti nähdyltä eikä pieni särmikkyyskään olisi tehnyt kokonaisuudelle ollenkaan pahaa.

Matt Damon tekee totuttuun tapaan ryhdikkään roolin rahavallan vasallina, jonka omatunto löytyy vasta viljavien peltojen maasta. Paremmin koomikkona tunnettu John Krasinski osaa myös asiansa raivovihreänä aktivistina, mutta koko keikan kruunaa veteraani Hal Holbrookin tulta ja tulikiveä syöksevä Frank Yates. Frances McDormandin Sue Thomason toimii Damonin Butlerin peilikuvana ja Rosemarie DeWitt on pikkukaupungin hehkeä opettajatar Alice, jolle löytyy paikka Butlerin sydämestä. Sivummalla nähdään vielä mm. Scoot McNairy sekä kymmenistä pikkurooleista tutut Terry Kinney ja Titus Welliver.

Yhteenveto
Rosoista hiottu ja puhtaaksi puunattu draama paukuttaa vahvoja faktoja ympäristönsuojelusta, mutta sanoma olisi kaivannut mausteita iskeäkseen paremmin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016