Alkuperäinen nimi: 
Rare Exports Vol 1&2
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2005
Valmistusmaa: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
19
Rare Exports Vol 1&2
Jussi U. Pellonpää, Pe, 03/12/2010 - 00:00

Elokuva
Rare Exports Inc. esittelee kolme ammattilaista, jäljittäjän (Tazu Ovaska), maalimiehen (Tommi Korpela) ja tarkka-ampujan (Jorma Tommila), jotka etsivät, jahtaavat, saalistavat ja kouluttavat aitoja suomalaisia joulupukkeja yli 150:een maahan. Joulupukit elävät luonnonvaraisina ja ovat äärimmäisen nopeita, vahvoja ja vaarallisia, mutta koska kysyntä jouluaaton odotetuinta vierasta kohtaan kasvaa koko ajan, niiden metsästäminen on tuottoisaa toimintaa. Kun pukki (Otso Tarkela) on saatu vangituksi, se koulutetaan radikaalein menetelmin, sääliä tuntematta ja väkivaltaa säästämättä toimimaan hyvän mielen ja lahjojen jakana.

The Official Rare Exports Inc. - Safety Instructions seuraa epäonnistunutta joulupukin (Otso Tarkela) kuljetusta, kun punanuttu karkaa raskaasti kahlehditusta häkistään ja tekee tuhoa sitä siirtäneiden satamatyöntekijöiden joukossa. Silloin paikalle tilataan jälleen alan kolme tuttua ammattilaista (Tazu Ovaska, Jorma Tommila, Tommi Korpela), jotka esittelevät joulupukin tilanneille yrityksille tuikitärkeät turvallisuusohjeet, jotka ovat suurilta osin samat kuin haavoittuneen karhun kohtaamisessa sen luonnollisessa ympäristössä. Turvallisuusnäkökohtia esittelevä yritysvideo käy läpi tärkeimmät seikat, mutta näyttää myös musertavasti mitä tapahtuu, jos näistä kohdista poiketaan.

Hidastettuun kuvaan selvästi rakastunut ohjaaja Jalmari Helander tekee lyhytelokuviaan tosissaan. Jean-Noël Mustosen kuvaamat kymmenminuuttiset pätkät ovat komeaa katsottavaa, joiden taustalla näkyy selvästi tuotantoryhmän rautainen ammattilaisuus ja asiaan vihkiytyminen. Jonathan Hutchingsin matala ja vakuuttava kertojaääni vie tyylikkästi kumpaistakin neronleimausta eteenpäin. Rare Exports Inc. -lyhärit perustuvat Jalmari ja Juuso Helanderin alkuperäisideaan ja ne ovat toimineet graafisella väkivallalla ja sysimustalla huumorilla kuorrutettuina käyntikortteina veljeksille, joiden ensimmäinen pitkä elokuva, Rare Exports, saa ensi-iltansa tänään.

Tekniikka
DVD:n kuvanlaatu on hyvä ja terävä, mikä tukee tuotantoarvoiltaan korkealaatuisia elokuvia hyvin. Värimaailma on elävä ja monipuolinen, valon ja varjojen tarkan kontrastin toimiessa erinomaisesti. Äänimaailma on uhkaavilla tehosteilla täytetty elementti, joka tuo lyhäreihin oman ainutlaatuisen fiiliksensä.

Lisämateriaalit
Rosoinen ja suttuinen Making of on samalla asialla kuin itse lyhäritkin, siinä kun saagan luojat, Helanderin veljekset Jalmari ja Juuso, kertovat kuinka heidät tilattiin ja palkattiin Rare Exports Inc. -yhtiön toimesta tekemään viralliset yritysvideot joulupukkien metsästyksestä ja kouluttamisesta kaikkien tuntemiksi suurisydämisiksi punanutuiksi. Lisämateriaalit sisältävät myös kuvagallerian, kuvakäsikirjoituksen sekä vuoden 2005 virallisen Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaalin mainostrailerin.

YhteenvetoYouTubessa hiteiksi kasvaneet lyhärit ovat toimineet erinomaisena käyntikorttina Helanderin veljeksille, joiden ensimmäinen kokopitkä elokuva, Rare Exports, on jo nyt kiertänyt menestykkäästi maailman festivaaleja.

Kuvasuhde: 
16:9 Anamorfinen Widescreen 1.85:1.
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset FS Film Oy:lle arvostelukappaleesta.
Ääni: 
englanti: 2.0
Tekstitys: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016