Alkuperäinen nimi: 
The Horse Soldiers
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1959
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
114
Ratsuväen urhot
Jari Tomppo, Ke, 04/08/2004 - 00:00

Elokuva:


John Fordin loisteliaan uran vähemmän loistokkaan myöhäiskauden ohjaus Ratsuväen urhot on lähes yksinomaan legendaarisen John Waynen karisman varaan rakennettu USA:n sisällisodan melskeisiin sijoittuva lännenseikkailu. Wayne näyttelee kovaotteista unionin joukkojen eversti Marlowea joka määrätään johtamaan vaarallista sissiretkeä syvälle konfederaation rintamien taakse. Elokuvan parhaasta roolisuorituksesta vastaava William Holden on ryhmän mukaan määrätty lääkintämajuri Kendall jonka läsnäolo ei suinkaan ole puoskareita vihaavan Marlowen mieleen eikä tämä epäröi tehdä asiaa tiettäväksi niin esimiehilleen kuin Kendallille. Constance Towers puolestaan on hehkeä etelän kaunotar joka ei suinkaan ole niin bimbo blondi kuin ensinäkemältä voisi olettaa.


Wayne ei koskaan ollut kaksinen näyttelijä vaan periaatteessa hän näytteli täsmälleen samaa roolia liki jokaisessa elokuvassaan, niin myös Ratsuväen urhoissa. Tämän yhden osaamansa roolin hän toki tekee vankalla rutiinilla ja hetkittäin lähes uskottavasti. Sensijaan mainio William Holden onnistuu jopa tässä elokuvassa saamaan yksiulotteisesta roolihahmostaan esiin jopa enemmän kuin käsikirjoittajat ovat nähneet tarpeelliseksi tarinaan kirjoittaa.

Kuva:


Elokuvan iänkin huomioiden tämän julkaisun kuva ja ääni ovat vaatimatonta tasoa. Kuva on sentään anamorfinen ja alkuperäisessä kuvasuhteessaan, mutta muutoin rakeisessa ja väreiltään haalistuneessa kuvassa ei ole hurraamista ja eroa muinaiseen videokasettiin on vaikea havaita muusta kuin kuvasuhteesta.

Ääni:


Edelläkerrottu koskee myös levyn ääniraitaa. Monoäänellähän tämä elokuva tietenkin on alunperinkin tehty, mutta nykytekniikalla vanha monoraitakin on mahdollista saada kuulostamaan hyvälaatuiselta, toisin kuin tämän levyn kohiseva ja tunkkainen ääniraita jonka dialogista on vaikea saada selvää ilman tekstitystä.

Lisämateriaali:


Trailerin lisäksi levyllä ei ole muuta lisämateriaalia.

Yhteenveto:


Ratsuväen urhot on viimeisen päälle rutiinille tehty peruslänkkäri joka ei yllätä millään osa-alueella vaan edustaa tuttua ja turvallista John Wayne -linjaa. Jokainen päättäköön itse onko edelläkerrottu suositus vai tuomio.

Kuvasuhde: 
1,85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on julkaistu aikaisemmin CinemaSF:ssä.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0 Mono
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016