Alkuperäinen nimi: 
Robocop
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
121
Robocop
Jussi U. Pellonpää, Pe, 14/02/2014 - 00:00

Elokuva
Vuonna 2028 monikansallinen suuryhtiö OmniCorp haluaa tuoda sotilasoperaatioissa menestyksekkäästi käyttämänsä robotit arkipäivän lainvalvontaan, mutta kansa ja poliitikot haluavat koneen sisään ensin ajattelevan ihmisen. Ihanteelliseksi koekaniiniksi löytyy pommiattentaatissa pahasti loukkaantunut poliisi Alex Murphy (Joel Kinnaman), jonka ruumiin rippeet ja vahingoittumaton mieli annetaan kybernetiikan tohtori Dennett Nortonin (Gary Oldman) osaaviin käsiin. Robocopiksi ristitty kyborgi ei kuitenkaan tottele korporaatio-omistajansa käskyjä vaan halajaa kostoa petollisille kollegoilleen ja pääsee samalla suuren luokan salaliiton jäljille.

Paul Verhoevenin rytinäklassikko Robocop (1987) iski kuin vioittunut voimalaitos sysisynkällä satiirillaan, makaaberilla huumorillaan ja sisuksia vääntävällä väkivallalla, mutta erinomaiset brassitrillerit Tropa de Elite 1 ja 2 (2007 ja 2010) ohjanneen Josè Padilhan remake valitsee erilaisen tien tuoda sanomansa tapetille. Tekniikaltaan toimivaksi päivitetty Robocop vuosimallia 2014 on tavallaan sisäsiisti ja kevyempi kompromissi Verhoevenin veriviihteestä, mutta se toimii silti omilla ehdoillaan vallan moitteettomasti. Dystopinen tieteisfaabeli ottaa tähtäimeen nykyajan konfliktit ja modernin sodankäynnin, mutta ei unohda ihmistäkään koneen sisällä. Komean ulkokuoren sisään on muistettu asentaa ajatteluelinten lisäksi myös sydän.

Peter Wellerin legendaarisessa Robocopin roolissa Joel Kinnaman pärjää varsin mukavasti, vaikka vastapuolelle onkin kiinnitetty ansiotuneita ja karismaattisia näyttelijöitä. Gary Oldman saa vaihteeksi näytellä mukavampaa miestä Robocopin omatunnon kasvattavana "isänä", kun taas hyvisten rooleista tuttu Michael Keaton on OmniCorpin sieluton ja ahne johtaja Raymond Sellars. Karismaattinen pikku-ukko Jackie Earle Haley röyttyää OmniCorpin väkivaltaisena kenttäkoviksena Mattoxina. Abbie Cornish nähdään Murphyn vaimona Clarana ja John Paul Ruttan näiden poikana Davidina. Samuel L. Jackson meuhkaa tapahtumia studiostaan käsin provosoiden kommentoivana mediapersoona Pat Novakina.

Yhteenveto
Omillaan toimiva päivitys yhdestä 1980-luvun hurjimmasta visiosta, jonka ei tarvitse hävetä esikuvansa rinnalla.
Leffan nimen voi yhä kirjoittaa ärrällä ämmän sijaan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016