Alkuperäinen nimi: 
Sabotage
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
18
Kesto: 
104
Sabotage (blu-ray)
Jussi U. Pellonpää, Ti, 19/08/2014 - 00:00

Elokuva
Yhdysvaltain huumepoliisin DEA:n erikoisyksikkö, jota johtaa kovaotteinen John ”Breacher” Wharton (Arnold Schwarzenegger), löytää rumaksi menevässä ratsiassa 10 miljoonaa dollaria huumekartellin rahoja, mutta iso kasa riihikuivaa katoaa rikospaikalta mystisesti. Yksikön päällikkö Floyd Demel (Martin Donovan) epäilee ryhmää välistävedosta ja laittaa koko sakin jäähylle. Kun eliittijoukosta yksi toisensa jälkeen joutuu salamurhan uhriksi, tapausta ryhtyy tarkemmin tutkimaan myös virkavallan omat edustajat, Caroline Brentwood (Olivia Williams) ja Darius Jackson (Harold Perrineau).


David Ayer
on tullut tutuksi miehisten poliisijännäreiden kirjoittajana (Training Day (2001), Dark Blue (2002) ja ohjaajana (Street Kings (2008), Poliisit (2012), eikä uusinkaan tuotos faktoja muuta. Sabotage jatkaa samoilla linjoilla ollen lain valvonnan proseduureja aukova trilleri, monimutkainen murhamysteeri ja nykyajan armotonta huumebisnestä realistisesti valottava toimintajännäri. Skip Woodsin ja Ayerin yhteistyössä työstämän käsikirjoituksen innoittajana on ollut Agatha Christien Kymmenen pientä neekeripoikaa, joka päivitetään yllättävänkin onnistuneesti suljetun tilan mysteeristä massamurhien näyttämöksi. Muutama nokkela hyppy aikajanalla tuottaa ylimääräistä mielihyvää myös perinteisempien sumutusjännäreiden ystäville.

Tosin Ayer moitti julkisesti tuotantoyhtiötä siitä, että juonikuvioiden kustannuksella elokuvaa on lyhennetty runsaasti toimintajaksoja korostamalla. Liekö kieroilun vähentäminen sitten tehnyt pahaa, sillä kuvakerronta on nykyaikaisen nopeaa ja vinkeitä kuvakulmia suosivaa tykitystä, jonka esillepanosta varsinkin groteskin väkivallan käyttö ja näyttö nousevat määräävään asemaan. Veri lentää kaarissa, kun ihmisiä ammutaan tuhannen pirstaleiksi, jyrätään kulkuneuvoilla, viillellään viipaleiksi ja naulataan kattoon killumaan, yksityiskohtaisista kidutuskohtauksista nyt puhumattakaan. Sabotage onkin kovia kuvia ennenkin työstäneen Arnold Schwarzeneggerin uran väkivaltaisin elokuva.

DEA;n iskuryhmän johtajana Arska Schwarzenegger tekee huomattavasti vakuuttavampaa ja vakavampaa työtä kuin kahdessa edellisessä leffassaan, (The Last Stand (2013), Escape Plan (2013)), ja Breacher, joka on niin kova, että luotiliivit käyttävät häntä suojana, onkin tervetullut paluu särmikkäämpien roolihahmojen maailmaan. Myös Arskan luottoryhmä on kuin (sukupuolesta riippumatta) isopallisten kyttien kliseekirjasta aakkostettuna napattuja, mutta rennoilla lemppareilla siunattu sakki lihansyöjiä. Sam Worthington on James ”Monster” Murray ja tiimin verenhimoisimman roolityön tekevä Mireille Enos tämän vähintään yhtä kova vaimo ja kollega Lizzy. Pehmeä-ääninen Terrence Howard vetää Julius ”Sugar” Edmondsin roolin, Joe Manganiello on Joe ”Grinder” Phillips, Josh Holloway Eddie ”Neck” Jordan, Max Martini Tom ”Pyro” Roberts ja Kevin Vance Bryce ”Tripod” McNeely.

Tekniikka
Terävä ja väritasoiltaan riittävän tarkka kuva erottelee reikiä täyteen ammutuista kehoista yksityiskohtaisen tarkasti veren ja lihankappaleet, eikä tiukaksi miksattu ääniraita jätä yhtäkään luodin osumasta syntyvää mässähdystä tai lattialle putoavan hylsyn kilahdusta käyttämättä.

Lisämateriaali
Julkaisu ei sisällä lisämateriaaleja.

Yhteenveto
Kotimaassaan Amerikassa jo ennakkoon epäonnistuneeksi tuomittu ja siitä syystä pahasti flopannut Sabotage on heikosta menestyksestään huolimatta kaikin puolin kelpo toimintajännäri, raaka ja kovaääninen testosteroniruiske modernien kyttäkuvien persukseen.

Kuvasuhde: 
High Definition Widescreen - 1.85:1 (1080p)
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Nordisk Filmille arvostelukappaleesta
Ääni: 
Englanti - DTS-HD Master Audio 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016