Alkuperäinen nimi: 
Contraband
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
109
Salakuljettaja
Jussi U. Pellonpää, To, 15/03/2012 - 00:00

Elokuva
Chris Farraday (Mark Wahlberg) on entinen liigatason salakuljettaja, joka parannettuaan tapansa on keskittynyt perheensä, vaimon Katen (Kate Beckinsale) ja poikansa Michaelin (Connor Hill), hyvinvointiin New Orleansissa. Kun Katen veli Andy (Caleb Landry Jones) joutuu salakuljetuskeikallaan tullin noustessa laivaan nakkaamaan mereen armottoman konnapomo Tim Briggsin (Giovanni Ribisi) huumelastin, on Chrisin pakko palata entiseen suojellakseen sukulaistaan ja samalla perhettään. Apuun tulee myös Chrisin paras kaveri Sebastian (Ben Foster), joka kuitenkin on itsekin pahassa välissä velkaannuttuaan kovaotteiselle irkkugangsteri Jim Chruchille (David O`Hara), ja päätyy tämän puristuksessa tekemään epälojaaleja valintoja. Helpolta vaikuttava keikka roudata väärennettyä rahaa Panamasta Yhdysvaltoihin menee kuitenkin pahasti pieleen, ja paluumatkasta aluksen omaa peliään pelaavan kapteeni Campin (J.K. Simmons) kanssa kasvaa kiihtyvä painajainen. Tiukaksi menevään kilpajuoksuun aikaa vastaan sekaantuvat myös Andyn ystävä Danny (Lukas Haas) ja Chrisin vankilassa lusiva isä Bud (William Lucking), alan miehiä hänkin.

Kansainvälisen läpimurtonsa ohjaamallaan elokuvalla 101 Reykjavik tehnyt Baltasar Kormákur näytteli 2008 pääosan Óskar Jónassonin elokuvassa Reykjavík-Rotterdam, johon Salakuljettaja perustuu. Tarinan tähdestä ohjaajaksi, ja samalla Yhdysvaltoihin, siirtyminen on sujunut Kormákurilta vaivatta, sillä jenkkiversiossa tunnelmat ovat tallella ja tarinassa käänteitä yhtä lailla. Englanninkieliseltä alkuperäisnimeltään (Contraband) mitä tahansa kiellettyä ainetta tai aihetta tarkoittavan Salakujettajan uusioversion on käsikijoittanut Aaron Guzikowski, jonka adaptaatio, joka perustuu Jónassonin ja Arnaldur Indriðasonin alkuperäiseen elokuvaan, on kuitenkin levitä käsiin, kun tilanteeseen marssitetaan entistä enemmän pelureita, joilla jokaisella on omat agendansa muiden päänmenoksi. Kokonaisuus pysyy kuitenkin niin ohjaajan kuin myös tuottajanakin toimineen pääosatähden Mark Wahlbergin hallussa, vaikkei se mitään mahdottoman uutta lopulta genreen tuokaan.

Barry Aykroydin tiukkoihin rajauksiin ja lähikuviin luottava kuvaus tunnelmoi niukalla valaistuksella tuoden tapahtumat lähelle ja henkilökohtaisiksi. Läpimurtonsa hienolla scorella Neill Blomkampin scifiä uudistaneeseen Distrct 9 -elokuvaan tehneen Clinton Shorterin musiikki soi Salakuljettajan taustalla tunnelmallisesti. Oman maukkaan lisänsä musaraidalle antavat myös rytmimusiikin uudet ja vanhat taitajat, trilleriä kun säestävät muun muassa alkukredujen alla rokkaava J Roddy Walston and the Business (Don`t Break the Needle), Eli ”Paperboy” Reed & The True Lovers (The Satisfier), Ryan Shaw (Mama May I), The Heavy (Gotta Have It), sekä finaaliin säästetty, se klassisista klassisin renkutus, Boom Boom, jonka esittävät Big Head Toad & The Monsters feat. John Lee Hooker.

Mark Wahlberg tekee hyvän, mutta sangen yksipuolisen roolin tyylilajille tyypillisenä yksinäisenä sankarina, joka seilatessaan petosten merellä, joutuu joka käänteessä taistelemaan oikeiksi mieltämiensä asioiden puolesta.
Ikuisiksi ajoiksi joko psyykkisesti rajoittuneita tai kieroja konnia esittämään tuomittu Giovanni Ribisi tekee tutun tasavahvaa työtä psykoottisena Briggsinä, eikä nykyään petolliseksi sidekickiksi varmaan parempaa esittäjää löydykään kuin vahva ja persoonallinen karaktäärinäyttelijä Ben Foster. Sons of Anarchy -sarjasta tuttu William Lucking tekee koskettavan roolityön menneisyytensä taakan alla kituvana isäukko Farradayna, joka yrittää epätoivoisesti hyvittää tekonsa pojalleen. Isolla iillä irlantilainen David O`Hara murtaa tuttuun tapaansa englantia, Diego Luna mahtailee roolissaan rikoslordi Gonzalona ja aina mainio J.K. Simmons vakuuttaa bakteerikammoisena kapteeni Campina.

Yhteenveto

Tutun tuntuinen kehystarina hyvityksestä yhdistettynä hikiseen rikokseen tuottaa pätevästi toimivan parituntisen salakuljetuksen petollisessa maailmassa, missä kehenkään ei voi luottaa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016