Alkuperäinen nimi: 
Sauna
Valmistusvuosi: 
2008
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
80
Sauna
Vesa Jalkanen, Ti, 07/04/2009 - 00:00

Elokuva
Antti-Jussi Annilalta ei ole puuttunut ainakaan kunnianhimoa hänen suunnitellessa elokuvaprojektejaan. Hänen esikoisteoksensa, Jadesoturi (2006), yhdisteli Kalevalan mytologiaan kiinalaisten martial arts -elokuvien suodattamia kiinalaisia legendoja. Annila jatkaa idän ja lännen vaikutteiden yhdistelemistä toisessa kokopitkässä elokuvassaan Sauna (2008), jossa perisuomalaisten elementtien ohella ammennetaan materiaalia kansainvälisestä elokuvien kirjosta aasialaisia kauhuelokuvia unohtamatta. Materiaalista Annila luo kiehtovan keitoksen, joka ei päästä katsojaa vähällä tai anna yksinkertaisia vastauksia lukemattomiin kysymyksiin, joita se vääjäämättä nostaa esiin.

Löyhästi historiaan viittaava tarina alkaa vuonna 1595, jolloin iso viha on juuri päättynyt. Täyssinän rauhan myötä Venäjän ja Ruotsin rajat on määriteltävä uudelleen. Siksi maastoa mittaamaan ja rajoja piirtämään lähetetään Venäjän puolelta Semenski (Viktor Klimenko), Rogosin (Rain Tolk) ja Musko (Kari Ketonen). Ruotsin edustajina matkaan määrätään suomalaissyntyiset veljekset Eerik (Ville Virtanen) ja Knut (Tommi Eronen). Ollessaan matkalla maanmittausalueelle he syyllistyvät yöpymiskylässä hirvittävään rikokseen, jonka aiheuttama syyllisyyden taakka tulee vainoamaan heitä katkeraan loppuun saakka. Sodan karaisema ja paaduttama Eerik ei pidä tekoa kovinkaan kummoisena, mutta turvallisen Ruotsin kamaralla asustanut Knut suhtautuu tekoon huomattavasti vakavamielisemmin.

Ruotsalaisten ja venäläisten muodostama retkikunta löytää keskeltä suota salaperäisen kylän, jota ei ole merkitty minkään valtakunnan karttoihin. Kylääkin mystisempi ilmestys on ikivanha bunkkerimainen rakennus, jonka perimmäisestä tarkoituksesta on olemassa ainoastaan arvailuja. Synnit pois pesevänä saunana pidetystä rakennuksesta on ajan kuluessa tullut kyläläisille suuri pelon kohde ja suoranainen kirous. Perinteisesti sauna on ollut suomalaisille pyhä puhdistautumispaikka, jossa on synnytty ja kuoltu. Annilan Sauna vie idean äärimmäisyyksiin syntisten kohdatessa pahimmat pelkonsa. Kenties synneistä pahimmat ovat kerta kaikkiaan anteeksi antamattomia.

Elokuvan alkupuoli etenee rivakkaan tahtiin tapahtumien ja retkikunnan edetessä suunnitelmien mukaan Pohjois-Suomen tutkimattomassa erämaassa. Saavuttaessa suon keskellä sijaitsevan saunarakennuksen liepeille vauhti hiipuu ja miltei pysähtyy retkikunnan jäädessä pohtimaan, kumpaan valtakuntaan tuntematon kylä tulisi liittää. Samalla salaperäinen saunamainen rakennus vetää rajanvetäjiä puoleensa. Viimeistään tässä vaiheessa siirrytään synkeästä syyllisyyttä pohdiskelevasta draamasta psykologisen kauhun puolelle. Jo alusta asti esillä olleet venäläisten ja ruotsalaisten väliset kaunat ja erimielisyydet saavat lisää vettä myllyynsä yliluonnollisen alkaessa paljastaa kasvojaan.

Harvahkoista erikoistehostesäikyttelyistä huolimatta Sauna pitäytyy jännityksen ja kauhun luomisessa pään sisäisten aspektien tutkimisessa. Tässä roolissa näyttelijät nousevat arvoon arvaamattomaan, ja he pääsääntöisesti onnistuvatkin työssään mitä mainioimmin. Vaikka dialogi ei aina istukaan hahmojen suihin täysin luontevasti, onnistuvat he tulkitsemaan tuntonsa julki luontevasti. Mainiosti yhdessä näyttelevät Ville Virtanen ja Tommi Eronen ansaitsevat erityismaininnan erittäin vahvoista roolisuorituksistaan. Myös Viktor Klimenko loistaa kasakkajuuriaan häpeämättömänä soturina, joka on ehtinyt nähdä taistelukentillä yhtä jos toista.

Visuaalisesti Sauna on huikeaa katsottavaa. Pohjois-Suomen karut maisemat puhuvat omaa kieltään luoden miltei käsin kosketeltavan synkeää tunnelmaa. Perisuomalaisiin elementteihin on kiedottu japanilaisista kauhuelokuvista tuttuja elementtejä, eikä olekaan vaikeaa löytää yhtäläisyyksiä muun muassa Ringu-antologiaan. Toisaalta perimmäiset tunnelmat salaisessa kylässä ovat varsin lähellä Andrei Tarkovskin Stalkeriin luomia sielunmaisemia. Panu Aaltion paikoitellen aggressiivinenkin score viimeistelee julmasävyisen ja anteeksiantamattoman, mielen synkimpiä sopukoita rassaavan kauhuteoksen.

Tekniikka
DVD-julkaisu välittää elokuvan visuaalisen loiston ja synkeän tunnelman mainiosti. Lapin karut maisemat piirtyvät jyhkeinä ja käsin kosketeltavan aitoina. Myös Dolby Digital 5.1-miksatut äänet toimivat moitteettomasti.

Lisämateriaali
Pakettiin on laitettu kohtuullinen annos lisämateriaalia, mutta kahden levyn julkaisulta odottaisi hieman laajempaa kattausta. Kaikki materiaali olisi helposti mahtunut yhdellekin levylle, mutta ovathan kahden levyn versiot aina jollain mystisellä tavalla juhlavan tuntuisia ilmestyksiä. Ensimmäisellä levyllä elokuvan rinnalla on kommenttiraita, jossa ohjaaja Antti-Jussi Annilan seurana elokuvan synnystä puhumassa ovat tuottajat Tero Kaukomaa ja Jesse Fryckman. Keskinäisen kilvan kehumisen sijasta kolmikko kertoo aidosti kiehtovia faktoja ja kokemuksiaan elokuvan syntyvaiheista. Muiden kommenttien lomassa ohjaaja Annila kertoo sensuroimatta myös omista visioistaan. Prosessin aikana tehtyjen päätösten ja tuottajien näkemysten vuoksi Saunasta tuli hieman erilainen kuin Annila oli alun perin suunnitellut. Annilan puheista voi päätellä ohjaajan version, tai millä nimellä kyseista julkaisua kutsutaankin, olevan tulossa jossain vaiheessa.

Toiselle levylle materiaali on yhteensä vain puolisen tuntia. Making of -dokumentti (14:42) on normaalia tavaraa, jossa käväistään kuvauspaikalla ja haastatellaan syyllisiä. Poistettujen kohtausten kavalkadi (2:07) ja pidennetty kohtaus (1:31) sisältävät vain muutamia sekunteja elokuvassa näkemätöntä materiaalia. Mukana on myös epäonnistuneita kohtauksia (3:13), elokuvatrailerin suomen- ja englanninkielinen versio, teasertraileri ja kaksi epävirallista teaseria. Kätketty videopätkä (1:09) vihjailee elokuvan vaihtoehtoisesta versiosta, joka mahdollisesti julkaistaan joskus lähitulevaisuudessa. Kyseinen versio sisältäisi materiaalia, joka Annilan puheiden mukaan selittäisi monia elokuvassa hieman auki jääviä asioita. Aivan eri asia on, olisivatko lisäselitykset tarpeellisia, välttämättömiä vai suorastaan haitallisia kokonaisuuden kannalta.

Yhteenveto
Annilan kauhuelokuva Sauna pohtii synnin ja anteeksiannon perimmäisiä olemuksia. Ison vihan päätyttyä Ruotsin ja Venäjän valtakuntien uusia rajoja kartoittava toimikunta löytää salaperäisen saunarakennuksen, joka ei päästä synnintekijöitä vähällä. Synkkämielinen elokuva haastaa myös katsojan antamatta selkeitä vastauksia, mutta ajattelemisen aihetta sitäkin enemmän.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Sandrew Metronomelle arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016