Alkuperäinen nimi: 
Sherlock Holmes: A Game of Shadows
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2011
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
129
Sherlock Holmes: A Game of Shadows
Jussi U. Pellonpää, To, 22/12/2011 - 00:00

Elokuva
1800-luvun viimeinen vuosikymmen on alkanut ja pommi-iskujen aalto ravistelee Eurooppaa. Terroritekojen takana vaikuttaisi olevan päämäärätön anarkistiryhmä, mutta mestarisalapoliisi Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) on vakuuttunut siitä, että tihujen taustalla operoi arvostettu professori James Moriarty (Jared Harris). Tutkinnan aloittamista jarruttaa Holmesin parhaan ja ainoan ystävän tohtori Watsonin (Jude Law) tulevat häät, mutta balsamointinestettä, kokalehtiä ja piipputupakkaa ravintoympyränsä tärkeimpinä osasina pitävä eksentrinen Holmes valjastaa jopa tämän polttarit tapauksen tutkimiseen, tosin katastrofaalisin seurauksin. Suoranaiseksi sodaksi menevään tehtävään sekoittuvat mukaan myös veljeään etsivä mustalaisennustaja Madame Simza Heron (Noomi Rapace) ja Holmesin vähintään yhtä originelli veli Mycroft (Stephen Fry). Kahden huippuälykkään miehen keskinäinen peli kasvaa koko maailmahistorian muuttavaksi juonittelushakiksi, jonka pelilaudalla panoksina ovat kokonaiset kansakunnat.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows on jokaiselta osa-alueeltaan puhdas Guy Ritchie Movie. Visuaalisesta tyylistään, äkkivääristä skarveistaan ja painovoimaa uhmaavista kamera-ajoista tutuksi tullut brittitekijä jatkaa valitsemallaan tiellä, ja käyttää pelikirjansa jokaisen kikan keksien toki myös muutaman uuden. Mukana on tietenkin myös Holmesin ajatuksia kuvaavat etiäisjaksot, joissa mies käy etukäteen läpi tulevat käsikähmät, mutta tällä kertaa myös niihin tuodaan oma lisämausteensa Moriartyn kyetessä yhtä terävään päättelyyn.

Michele ja Kieran Mulroneyn käsikirjoitus lähtee laiskammin liikkeelle, mutta kun vauhtiin päästään, ei jalkaa kaasulta sen sittemin enää nosteta. Varsinkin viimeinen tunti on yhtä ilotulitusta Ritchien ampuessa hajalle suunnattoman määrän irtaimistoa. Finaalin harkittu rauhoitus palvelee onnistuneesti viimeisen kuvan nasevaa vitsiä ja jättää kivasti oven raolleen mestarietsivän kolmannellekin tulemiselle. Neljännen kerran Ritchien leikkaajana toimiva James Herbert ja ranskalainen mestarikuvaaja Philippe Rousselot ovat vetävän ja visuaalisesti näyttävän toimintatykityksen takana ammattimaisen varmoina, ja myös maestro Hans Zimmer jatkaa Sherlockien scoren tekijänä. Zimbo pyörittää ensimmäisestä Holmesista tuttuja viulukuvioitaan yhtä vinon viihdyttävästi kuin aiemminkin, mutta on tällä kerralla lisännyt mukaan myös tuhtia uhkaa tuovat vaskitorvet ja sello-osuudet, jotka vauhdikkaimmillaan kuulostavat hyvinkin tutuilta, kuin olisivat siinneet Karibian piraattien sävelkirjasta.

Robert Downey Jr otti roolin omakseen jo 2009 nähdyssä ensimmäisessä seikkailussa, eikä tälläkään kerralla jätä yhtään löysää tuodessaan valkokankaalle paitsi maanisen, myös pohjimmiltaan sydämellisen moniongelma-etsivänsä. Jude Law komppaa hyvin laidassa, mutta Sherlock Holmes 2:n todellinen voimavara estottomasti röyttyävän Downey Jr.:n lisäksi on Jared Harris. Vuonna 2002 edesmenneen veteraanitähti Richard Harrisin poika on pitkään pysytellyt poissa valokiilojen keskiöstä ja keskittynyt hiomaan kynsiään sivummissa osissa, mutta tuo nyt esille taitonsa kultivoituneena ja myrkyllisen nerokkaana Moriartyna. Harrisin tulkinnassa on hyvässä tasapainossa mukana sivistynyttä akateemikkoa ja mielipuolista psykopaattia, hiukan samaan tapaan kuin Alan Rickmanin legendaarisessa pääpahiksessa Hans Gruberissa vuoden 1988 hittitykissä Die Hard.

Ruotsalaisesta Millennium -trilogiasta Lisbeth Salanderina tähtiin ponnistanut Noomi Rapace on roolissaan hyvä, mutta ei saa kokonaisuudessa tarpeeksi tilaa näyttääkseen todellisen hurjuutensa ja kykynsä. Senkään vertaa eivät saa sitten valkokangasaikaa ensimmäisessä Sherlockissa naispääosassa juonitellut Rachel McAdams eikä varsinkaan samaisessa sutinassa pallohukkaisena etsivänä nähty Eddie Marsan, joiden yhteenlaskettu aika fokuksessa jää vain muutamaan minuuttiin. Brittiaatelinen Stephen Fry on hilpeä poliittisesti aktiivisena Mycroft Holmesina.

Yhteenveto
Vauhtia ja viihdykettä piisaa koko pari tuntisen keston ajaksi ja jos ideat kypsyvät tähän malliin, emme suinkaan ole vielä lukeneet viimeistä lukua Arthur Conan Doylen luoman salapoliisin seikkailuista.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016