Alkuperäinen nimi: 
Silmäterä
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
90
Silmäterä
Jussi U. Pellonpää, Pe, 20/09/2013 - 00:00

Elokuva
Yksinhuoltajaäiti Marjan (Emmi Parvianen) ja tämän kohta koulunsa aloittavan tyttären Julian (Luna Leinonen Botero) elämä on taloudellisesta ahdingosta huolimatta täynnä satuja ja leikkejä. Kaikki muuttuu, kun paikalle osuu Kamaran (Mazdak Nassir), iranilainen maahanmuuttaja, jonka kanssa Marjalla on ollut lyhyt suhde vuosia aiemmin. Kamaran vakuuttuu siitä, että Julia on hänen lapsensa, jolloin Marjan suojeluvaisto herää. Nuoren äidin mielessä pelko tyttären kaappaamisesta kasvaa hallitsemattomaksi pakkomielteeksi ja ajaa tämän äärimmäisiin tekoihin.

Palkitun käsikirjoittajan, Jan Forsströmin, esikoisohjaus Silmäterä tarttuu ajankohtaiseen ja pelottavaan aiheeseensa omaperäisellä otteella, psykologisen draamajännärin keinoin. Viisaasti Forsström jättää monet itsestäänselvyyksiksi oletetut asiat sanomatta ja antaa katsojan muodostaaa omat mielipiteensä tapahtumien kulun suhteen yhtä matkaa Marjan kanssa. Fiksu kerrontatapa antaa katsojalle tilaa ja mahdollisuuden ymmärtää Marjan reaktioita aivan eri tavalla kuin että tämän matkaa seuraisi ulkopuolelta, jolloin lopullinen ratkaisu tuntuu, jos mahdollista, vieläkin henkilökohtaisemmalta. Yhtä lailla Silmäterä käsittelee lapsen menettämisen pelkoa kuin sitä kuristavaa kauhua, johon tutun ja turvallisen elämän kadottaminen kokijansa ajaa. Samalla se on äärimmäistetty puheenvuoro yksinhuoltajuudesta ja ulkopuolisuudesta, oli se sitten itseaiheutettua, kuten Marjan tapauksessa, tai ei.

Erinomaiset näyttelijät, etualalla huikean debyytin pääroolissa tekevä Emmi Parviainen, ovat sisästäneet tekstin taitavasti tehden jokainen työnsä niin hyvin, että Forsström on aivan aiheestakin jättänyt turhan alleviivailun ja suuntaviivat pois siitä, minne arkirealismin täyttämä tarina on lopulta menossa. Jännitteitä täynnään oleva matka ihmismielen pimeimpiin sopukoihin kuvataan arkirealistisesti, ilman turhia krumeluureja, esillepanoja tai teknisiä hienouksia. Forsströmillä on silmää myös pienille yksityiskohdille ja tapahtumille, joitka kiinnittävät kertomuksen entistäkin aidommin reaalimaailmaan. Paikoin miltei dokumentaarista otetta tehostaa myös Päivi Kettusen kikkailematon kuvaus sekä Forsströmin oma rauhallinen ja irtiottoja kaihtava editointi.

Varmaotteisen Parviaisen rinnalla nuori Luna Leinonen Botero on aidon uskottava ja kaksikon välinen suhde koskettavan täynnä rakkautta. Mazdak Nassirin Kamaran on niin ikään oikeanoloinen ilman maahanmuuttajiin niin helpolla liitettäviä kliseitä ja maneereita. Ylva Ekblad näyttelee mukavan arkisesti Marjan tukeaan tarjoavaa naapuria Karinia ja Bahram Peivastegan on Kamaranin tulisieluisempi veli Ali.

Yhteenveto
Silmäterä on äärimmäisen terävä ja vahva näyttö kotimaisen elokuvan moniosaajalta Jan Forsströmiltä, tekijältä, jolta uskaltaa tulevaisuudessa odottaa yhtä lailla kansainvälistäkin läpimurtoa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016