Alkuperäinen nimi: 
Stanley Kubrick - A Life in Pictures
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2001
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Näyttelijät: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
137
Stanley Kubrick - Ohjaajan muotokuva
Jari Tomppo, Ma, 26/09/2005 - 00:00

Elokuva

Sanaa "legendaarinen" kuulee usein käytettävän kovin heppoisin perustein, mutta ei liene aiheetonta todeta, että legendaarisen Stanley Kubrickin poistuessa keskuudestamme 7.3.1999 eräs aikakausi päättyi lopullisesti. Lähes puoli vuosisataa pitkän ohjaajan uransa aikana Kubrick teki vain 13 elokuvaa. Hänen perfektionismin tavoittelustaan puhuttiin alan piireissä kunnioittaen, ehkä myös hieman ihmetellen. Kubrick ei koskaan tehnyt elokuvia suurille massoille, vaan lähes jokainen hänen ohjauksensa on omalla persoonallisella tavallaan vahva taideteos.

Jan Harlan työskenteli tiiviisti Stanley Kubrickin kanssa 1970-luvulta aina ohjaajasuuruuden kuolemaan saakka. Kubrickin vaimo Christine puolestaan on Jan Harlanin sisar, joten työtoveruus ulottui myös vapaa-ajalle. Harlan kuului Kubrickin pieneen ystäväpiiriin, jolla oli harvinaislaatuinen tilaisuus tutustua julkisuutta karttavaan mestariin.

Pari vuotta Kubrickin kuoleman jälkeen valmistunut, Tom Cruisen juontama Stanley Kubrick - Ohjaajan muotokuva on Harlanin kunnianosoitus ystävälleen ja tämän työlle. Dokumentissa seurataan Kubrickin elämää lapsuudesta alkaen. Elokuvan alussa nähdään vuodelta 1938 peräisin olevia katkelmia kotielokuvista, joissa nuori Stanley Kubrick soittaa pianoa, ajaa polkupyörällä ja pitää hauskaa sisarensa kanssa.

Dokumentti etenee kronologisesti, katsojalle kerrotaan kuinka Stanley Kubrick opiskeluaikoinaan kiinnostui valokuvauksesta. Hän jopa jätti opiskelunsa kesken työskennelläkseen lehtikuvaajana. Näemme useita Kubrickin tuolta ajalta peräisin olevia valokuvia, joissa hän dokumentoi ympäristöään.

Ajan myötä Kubrick kiinnostui elokuvista ja pääpaino tässä dokumentissa on tietenkin miehen elokuvatuotannon esittelyssä. Näemme katkelmia elokuvista ja lukuisat haastateltavat kertaavat muistojaan Stanley Kubrickin kanssa työskentelystä. Pääsemme myös kurkistamaan kulissien taakse ja tarjolla on runsaasti mielenkiintoista taustatietoa Kubrick-elokuvien tekemisestä. Valokuvaajataustansa ansiosta Stanley Kubrick oli pohjattoman kiinnostunut kuvaustekniikoista ja niiden kehittämisestä. Esimerkiksi Barry Lyndon (1975) -elokuvan kynttilänvalossa kuvattuja kohtauksia varten jouduttiin kehittämään täysin uudentyyppinen, erittäin herkkä objektiivi.

Dokumentti sisältää myös kiehtovaa taustatietoa miehen toteutumatta jääneistä elokuvaprojekteista sekä syistä, jotka johtivat niiden jäämiseen suunnitteluasteelle. Luonnollisesti myös vuosikymmenien ajan kehitelty, keskeneräiseksi jäänyt, Steven Spielbergin lopulta ohjaama, A.I. (2001) tulee esittelyksi.

Kuva
Dokumentin kuvasuhde on 1.33:1. Elokuvakatkelmat esitetään elokuvien alkuperäisellä kuvasuhteella, letterboxattuna. Kuva on teknisesti riittävän laadukas, joskaan ei mitenkään silmiä hivelevä.

Ääni
Dolby Digital 5.1 -ääniraita ei tarjoa mitään ihmeellistä. Haastateltavien puheesta saa mainiosti selvää, ja se riittää tämän julkaisun tapauksessa paremmin kuin hyvin.

Lisämateriaali
DVD ei sisällä mitään lisämateriaalia.

Yhteenveto
Stanley Kubrickin taiteen sekä laadukkaiden henkilödokumenttien ystäville tämä DVD on lähes pakollinen hankinta. Kelpaa tätä suositella myös elokuvan teosta kiinnostuneille.

Kuvasuhde: 
1.33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016