Alkuperäinen nimi: 
Heaven & Earth
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1993
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
135
Taivas ja maa
Jari Tomppo, To, 26/08/2004 - 00:00

Elokuva:


Lukemattomien muiden nuorten amerikkalaisten tavoin Oliver Stone palveli 1960-luvulla Vietnamissa peläten henkensä edestä viidakossa. Vaikean kokaiiniriippuvuuden lisäksi Vietnam jätti Stonen sieluun elinikäiset arvet, joita hän on purkanut elokuvan muotoon kolmen elokuvan verran. Trilogian aloittanut Platoon - Nuoret sotilaat on tarina nuorista harhaanjohdetuista amerikkalaispojista kasvottoman vihollisen armoilla. Syntynyt neljäs heinäkuuta kuvaa vapaaehtoisena sotaan lähteneen Ron Kovicin katkeraa kotiinpaluuta invalidina. Nyt arvioitavana oleva Taivas ja maa puolestaan kuvaa sodan katkeraa todellisuutta tavallisen vietnamilaisen perheen näkökulmasta.


Käsikirjoituksen pohjana on käytetty Le Ly Hayslipin omaelämäkerrallisia kirjoja, joiden tapahtumia rajusti tiivistämällä on yhden naisen koskettava tarina saatu mahdutettua runsaan kahden tunnin elokuvaan. Elokuvan tunnelmat vaihtelevat alun rauhallisen maaseutukuvauksen kautta karmaiseviin kohtauksiin, joissa vangeilta yritetään kiduttamalla puristaa tunnustusta teoista, joihin he eivät ole edes syyllistyneet. Vietnamilaisen Hiep Thi Len uskottavasti tulkitsema Le Ly ajautuu tahtomattaan mukaan Vietnamin sodan kauhuihin kun sodan molemmat osapuolet pitävät häntä vastapuolen ilmiantajana. Le Ly joutuu pakenemaan kotikylästään eikä hänen avioton lapsensa suinkaan paranna hänen asemaansa. Kun Le Ly rakastuu Tommy Lee Jonesin näyttelemään amerikkalaissotilaaseen joka haluaa viedä hänet kotiinsa Yhdysvaltoihin uskoo hän vaikeuksiensa olevan takanapäin, mutta elämä vieraassa maassa vihollisvaltion siirtolaisena ei suinkaan ole vailla kulttuurishokkeja.


Taivas ja maan keskeiseen rooliin haettiin perusteellisilla koekuvauksilla uskottavaa vietnamilaisnäyttelijää pääosaan ja hyvin ensimmäisessä elokuvassaan näyttelevä Hiep Thi Le vaikeasta roolistaan suoriutuu. Karskien roolien vakiokasvo Tommy Lee Jones joutuu elokuvassa tekemään sananmukaisesti kolmen miehen roolit, sillä hänen näyttelemäänsä Steve Butleriin on yhdistetty kolmen eri miehen tarinat. Jones tekee roolin rutiinillaan uskottavasti, samoin kuin Le Lyn vanhempia näyttelevät Joan Chen ja Haing S. Ngor.


Kuva:


Alkukohtauksissa levyn anamorfinen cinemascope-levyinen kuva vaikuttaa hivenen pehmeältä mutta kyseessä taitaa olla tarkoituksellinen tehokeino sillä suurimman osan elokuvasta kuva on terävyyden puolesta hyväksyttävää tasoa. Värit toistuvat mallikkaasti ja vain muutamissa kohtauksissa on havaittavissa filmimateriaalista peräisin olevia häiriöitä. Öisissä kohtauksissa musta on mustaa ja kuva pysyy häiriöttömänä myös hämärissä kohtauksissa. Pikselöitymistä sen enempää kuin muitakaan ylimääräisiä häiriöitä en kuvasta ainakaan TV-koossa havainnut.


Oliver Stonen useiden elokuvien kuvallisesta ilmaisusta vastannut pääkuvaaja Robert Richardson on tehnyt taas kerran mainiota työtä tarinan visualisoinnin suhteen. Elokuvan avaavat upeat maisemakuvat vuorten reunustamilta vetisiltä riisipelloilta, samoin kuin Saigonin ahtaiden katujen hektisyys ja amerikkalaisen ylenpalttisuuden Le Lylle aiheuttama kulttuurishokki välittyvät hyvin kotikatsomoonkin.


Ääni:


Heti alkukohtauksessa huomio kiinnittyy Kitaron luomaan eleganttiin taustamusiikkiin, joka kehystää mallikkaasti elokuvan tapahtumia. DVD:n Dolby Digital 5.1 -muodossa tallennettu ääni toistaa elokuvan tapahtumat muutenkin hienosti. Dialogi toistuu kirkkaasti ja elokuvan tilavaikutelma on hyvää luokkaa. Surrondkanavia hyödynnetään levyllä jatkuvasti ja sotaisemmissa kohtauksissa LFE -kanavaankin puhalletaan painetta oikein kunnolla.


Lisämateriaali:


Ensisilmäyksellä levy vaikuttaa oheismateriaalin puolesta varsin köyhältä mutta tarkempi tutustuminen onneksi osoittaa muuta. Kommenttiraidalla Oliver Stone kertoo perinpohjaiseen tyyliinsä tarinan taustoista. Lisäksi mukana on anamorfisella kuvalla varustettu traileri, joka sisältää myös itse elokuvassa näkemätöntä kuvamateriaalia. Varsinainen aarreaitan muodostaa levyn poistetut kohtaukset -osio, joka sisältää yhdeksän lopullisesta elokuvasta kokonaan poistettua tai lyhennettyä kohtausta. Yhteensä poistettujen kohtausten kesto on peräti 48 minuuttia. Lähes puolet koostuu 22-minuuttisesta vaihtoehtoisesta alkukohtauksesta. Poistetut kohtaukset on mahdollista katsella joko tuotantoäänillä tai Oliver Stonen kommenteilla. Suosittelen katsomaan kohtaukset ensin Stonen kommenteilla, mutta ehdottomasti vasta itse elokuvan katsomisen jälkeen. Olkoonkin että kaikkien kohtauksien poistaminen tai lyhentäminen on perusteltua syventävät poistetut jaksot elokuvan tarinaa huomattavasti.


Tekstitykset elokuvaan voi valita 11 kielen joukosta. Suomenkielinen tekstitys on kohtuullisen onnistunut ja elokuva on mahdollista katsella myös ilman tekstitystä. Oheismateriaali ilahduttaa vain englannintaitoisia katsojia.

Yhteenveto:


Taivas ja maa täydentää Oliver Stonen Vietnam-trilogian, mutta toimii erinomaisesti myös omilla ansioillaan kertomuksena ihmisistä ulkoisten voimien myllerryksessä. DVD:tä kelpaa suositella kaikille puhuttelevan draaman ystäville vaikka muutamat kohtaukset melkoisen ahdistavia ovatkin.

Kuvasuhde: 
2,35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on julkaistu aikaisemmin Moviezine Freax:issa
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
- Kommenttiraita - Poistettuja kohtauksia (48 min) - Traileri
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016