Alkuperäinen nimi: 
Dances with Wolves
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1990
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
224
Tanssii susien kanssa (Special Edition)
M. Pajulahti, Ma, 11/12/2006 - 00:00

Elokuva
Ratsuväen luutnantti John Dunbar (Kevin Costner) on loukkaantunut Amerikan kansallissodassa vuonna 1863. Yrittäessään tapattaa itsensä vihollisilla hänestä tulee vahingossa sankari, ja hän pääsee itse valitsemaan seuraavan komennuspaikkansa. Rajaseutuja ihannoiva mies lähetetään Fort Sedgewickin sotilaslinnakkeeseen, joka paljastuu entisten sotilaiden hylkäämäksi rötisköksi. Dunbar kuitenkin pitää paikkaa uutena kotinaan, ja niinpä hän asettuu taloksi.

Ennen pitkää Dunbar saa ystäväkseen suden, ja tutustuu pian myös preerialla asustaviin intiaaneihin. Ilkeiden punanahkojen lisäksi alueella oleilevat myös ystävällisemmät siouxit, joiden pyhään mieheen, Potkivaan Lintuun (Graham Greene), Dunbar saa luotua kontaktin. Vähitellen miehet tutustuvat toisiinsa ja opettelevat puhumaan toistensa kieltä, ja lopulta Dunbarista tulee koko intiaaniheimon hyvä ystävä.

Michael Blaken romaaniin perustuva ja vuonna 1990 valmistunut suurelokuva esitettiin teattereissa kolmetuntisena, mutta tekijät, ohjaaja Kevin Costner etunenässä, tekivät onneksi elokuvasta myös alkuperäisen suunnitelman mukaisen version. Kesto pidentyi lähes tunnilla ja neljätuntinen eepos päätyi tuossa asussa myös DVD:lle. Pituudesta ja aiheestaan huolimatta Tanssii susien kanssa ei suinkaan ole tylsää katsottavaa - kaikkea muuta.

Vaikka juoni etenee hitaasti, juuri tällaisella yksityiskohtaisella asioihin syventymisellä onnistutaan luomaan oikeanlainen tunnelma tarinan eteenpäin viemiseksi. Turhia kohtauksia elokuvassa ei juuri ole, ja juoni kehittyy yllättävän vetäväksi. Kuka voisi etukäteen kuvitella keskellä preeriaa elävän yksinäisen miehen elämän seuraamisen näin kiinnostavaksi?

Intiaaneihin on aluksi hieman vaikea samaistua näin eurooppalaisen näkökulmasta, mutta Dunbarin tutustuessa heihin alkaa intiaanikulttuurikin tuntumaan kumman arkiselta. Elokuvan edetessä reservaatti tuntuu jopa niin kotoisalta, että muu maailma eri ihmisrotuineen huokuu vierasmaalaisten inhoa. Tässä elokuvassa intiaanit esitetäänkin sopivan arkisesti, eikä mukana ole mitään toteemipaaluja tai henkien lepyttelyä. Kun suhde luontoon on saavutettu, alkaa maailmaakin katsella toisin silmin.

Henkeäsalpaavia preeriamaisemia ei tästä seikkailusta puutu. Niitä tarjoillaan runsaalla kädellä, ja tunnelmaa elävöitetään vielä John Barryn jylhällä musiikilla. Kun tunnelma ja juoni ovat näinkin loistavassa kunnossa, voi laatua odottaa myös näyttelijöiltä. Nämä hoitavat roolinsa erinomaisesti, vaikka Dunbar vetääkin kirkkaasti pääosaa. Elokuvan alkupuolella Costner esittää luutnanttia loistavasti, mutta viikset kätkevät taakseen yllättävän paljon. Karvoituksen hävitessä esiin paljastuu kovin tuttu Costner, jollaisena mies on totuttu näkemään muissakin elokuvissa.

Tanssii susien kanssa voitti 7 Oscaria ja runsaasti muita palkintoja ollen Kevin Costnerin uran merkittävin virstanpylväs. Tapausta voikin hyvin verrata Braveheartiin (1995), jonka niin ikään ohjaajana kuin päänäyttelijänäkin nähtiin Mel Gibson, ja joka myös historiallisiin menneisyyden tapahtumiin pohjautuvana spektaakkelina loi Gibsonin uralle nostetta. Verisiä yhteenottoja nähdään toki Costnerin eepoksessakin, mutta sitä voi suositella enemmänkin rauhallisesti etenevien laatuelokuvien ystäville. Tanssii susien kanssa on yksi lännenelokuvien suurimmista klassikoista, ja omaperäisenä sellaisena lajitovereitaan tunnelmallisempaa katsottavaa.

Kuva
Special editionin masteroitua kuvaa on mainostettu täydelliseksi, jota se valitettavasti ihan ei ole. Roskat loistavat poissaolollaan ja anamorfinen täyslaajakuva (2.35:1) on muutoinkin hyvää laatua, mutta värimaailma on silti hieman haalea (mikä kyllä luo tiettyä retrotunnelmaa elokuvan tapahtuma-ajankohdan mukaisesti). Yksityiskohdatkaan eivät erotu tarpeeksi tarkasti. Näitä puutteita lukuun ottamatta kuva on silti omiaan toistamaan laajat preeriamaisemat kaikessa komeudessaan.

Ääni
DTS -ja Dolby Digital 5.1 -ääniraidat toistavat komeasti niin John Barryn lumoavan musiikin kuin villiintyneen puhvelilauman jyminänkin. Dialogi toistuu myös selkeästi ja hyvin, joskin ääni on hieman pehmeä. Musiikissa käytetään hienosti hyväksi kaikkia kanavia, mutta elokuvan hiljaisemmat kohdat onnistuvat nekin luomaan todentuntuisen tunnelman aavalle preerialle.

Lisämateriaali
Elokuvalevyt sisältävät kaksi elokuvan pituista kommenttiraitaa. Kevin Costner ja toinen tuottaja Jim Wilson puhuvat ensimmäisellä raidalla. He eivät oikeastaan kerro elokuvasta faneille, vaan ennemminkin juttelevat keskenään. Tätä ei valitettavasti jaksa kuunnella neljää tuntia putkeen. Toisella raidalla pääsevät ääneen kuvaaja Dean Semler sekä leikkaaja Neil Travis. Hieno digipack-kotelo sisältää tuottajien esittelytekstin lisäksi kahdeksansivuisen vihkosen, jossa on kerrottu kiinnostavia faktoja elokuvasta. Muu lisämateriaali on koostettu paketin kolmannelle levylle seuraavasti:

Useaan alaosioon jaettu Creation of an Epic -dokumentti (74:40) edustaa uudempaa Making of -ohjelmaa. Tärkeimpien tekijöiden haastatteluiden kautta kerrotaan yksityiskohtaisesti elokuvan synnystä. Vaikka työtovereita välillä kehutaankin, on pitkä dokumentti harvinaisen laadukasta tavaraa. Mukana on runsaasti kuvamateriaalia kuvauspaikoilta (sisältäen muun muassa Costnerin putoamisen hevosen selästä), ja kun jututkin ovat mielenkiintoista kuunneltavaa, tämä osio on melkein pakko katsoa kokonaan.

Mukaan on laitettu vertailun vuoksi myös alkuperäinen Making of -dokumentti (20:57). Fanien kannalta tämä on aivan loistavaa, vaikka vanhempi pätkä ei tarjoakaan mitään erikoista, ja se jääkin kevyesti uudemman dokumentin varjoon.

Photo Montage -osiossa (9:19) valokuvaaja Ben Glass kertoo tulemisestaan mukaan projektiin, ja sitten nähdään runsas määrä hänen ottamiaan valokuvia kulissien takaa. Poster Galleryssä on nähtävillä myös elokuvan kahdeksan julistetta.

B-roll Featurettes -osiossa nähdään viisi erilaista featurettea, joiden yhteiskesto on noin vartti. Näistä ensimmäinen on pidempi näkymä elokuvasta tunnelmallisen musiikin säestämänä, loput ovat lyhyitä otteita kuvaustilanteista. Näiden lisäksi tarjolla on vielä John Barryn musiikkivideo (3:50).

TV-Spots & Trailers -osio sisältää nimensä mukaisesti kolme alkuperäistä traileria (kuvasuhteella 1.33:1) ja yhden tätä julkaisua varten koostetun (2.35:1). Mukana ovat myös tietysti Kevin Costnerin, Mary McDonnellin ja Graham Greenen biografiat. Lopuksi mukana on vielä lista elokuvan voittamista palkinnoista, joista suurimpana menestyksenä komeilee vuoden 1990 parhaan elokuvan titteli.

Yhteenveto
Kevin Costnerin megaeepos Tanssii susien kanssa kertoo taistelussa loukkaantuneen luutnantti Dunbarin uudesta komennuksesta. Mies viettää koko kesän yksin preerialla, ja tulee ennen pitkää tutustuneeksi naapureihinsa, sioux-intiaaneihin, joiden parista Dunbar löytääkin paljon enemmän kuin olisi uskonut.

Tarjolla on huikeita maisemia, ja upea tarina miehestä, joka tahtoi nähdä Amerikan rajaseudun ennen kuin se olisi myöhäistä. Ehdottomasti parhaimpia lännenelokuvia, ja parasta mitä Costner on tähän astisella urallaan saavuttanut. Pitkän elokuvan jaksaa katsoa, eikä se puuduta kuin korkeintaan istumalihaksia. Elokuva on lisäksi jaettu kahdelle levylle väliajan avulla, joten sen voi halutessaan katsoa vaikka peräkkäisinä iltoina. Lisämateriaalia Special edition sisältää kolmannen levyn verran, ja tyylikkääseen digipack-pakkaukseen kasattu paketti on täten ehdottomasti hankinnan arvoinen.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
3
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016