Alkuperäinen nimi: 
Team Ahma
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1996
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
426
Team Ahma - osa 1
Jari Tomppo, To, 16/06/2005 - 00:00

Elokuva

Parin viime vuosikymmenen aikana Pirkka-Pekka Petelius on ollut eräs tuotteliaimmista ja menestyneimmistä suomalaista TV-koomikoista. Petelius on ollut mukana useissa suosituissa TV-sarjoissa ja hän on luonut kunnioitettavan määrän hahmoja, jotka ovat painuneet kansakunnan kollektiiviseen alitajuntaan. Kukapa voisi unohtaa sellaisia surullisen hahmon ritareja kuin Herra 47, Apuva-mies tai eräs väkijuomiin mieltynyt pohjoisen mies, joka teki lähtöä "lustin pithoon Luostholle". Vuosina 1994-96 Petelius oli mukana Akkaa päälle -nimistä TV-sarjaa tekevässä ryhmässä. Eräässä kyseisen sarjan jaksossa seikkailivat kahdeksanvuotiaan henkiselle tasolle jämähtäneet hyväsydämiset tiepalvelumiehet Jarno Ahma (Petelius) ja Alpo Kurkinen (Taneli Mäkelä).

Vaikka hahmot luotiin vain yhtä Akkaa päälle -jaksoa varten, osoittautuivat ne sekä suosituiksi että toimiviksi. Niinpä samat henkilöt, hieman muokattuina, saivat pari vuotta myöhemmin oman TV-sarjansa. Käsikirjoituksesta vastasivat Petelius ja Mäkelä yhdessä, Mäkelän toimiessa sarjan ohjaajana ja Peteliuksen tuottajana. Team Ahma -sarjan ensimmäiset 15 jaksoa on nyt julkaistu tupla-DVD:nä ja tulevan syksyn aikana julkaistaan sarjan loputkin jaksot.

Nelikymppiset Jarno Ahma ja Alpo Kurkinen ovat eläneet paitsi suojatun lapsuuden ja nuoruuden, myös erittäin suojatun aikuisuuden. Talonmiehenä työskentelevä Jarno asuu yhä vanhempiensa nurkissa ja postia työkseen jakava Alpo asuu myyttistä taruhirviötä muistuttavan Hjördis-tätinsä (Jorma Ruonansuu) kanssa. Jarno ja Alpo eivät ole varsinaisesti mitään ruudinkeksijöitä, eikä heidän ihmissuhdetaidoissaankaan ole kehumista, mutta autotekniikkaa he ymmärtävät erinomaisesti. Ei siis ihme, että miehet viettävät käytännössä kaiken vapaa-aikansa tien päällä vanhan farmari-Saabinsa kanssa tiepalvelutehtävissä, auttamassa pulaan joutuneita lähimmäisiä. Sarjan 15 jaksoa koostuvat pääsääntöisesti yksittäisistä kertomuksista, joiden taso vaihtelee nolostuttavan huonoista todella hauskoihin. Taustalla on myös jatkuvasti etenevä tarina.

Kuten useimmat Peteliuksen luomat hahmot, myös Jarno Ahma perustuu yksinkertaisten asioiden tekemiseen käsittämättömän monimutkaiseksi. Jarno ja Alpo saavat aikaiseksi loputtomalta tuntuvan neuvonpidon jopa niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin yhden banaanin ja yhden appelsiinin jakamisesta kahdelle miehelle. Yhtäläisyys Pirkka-Pekan aikaisemmin luomiin hahmoihin jatkuu myös siinä mielessä, että Team Ahma -sarjassakin toistuvat helposti päähän tarttuvat, yksinkertaiset ja aikaa myöten taatusti ärsyttävät hokemat. Jarno Ahman "voi hitsi - voi hitsin hitsi" alkaa muutaman jakson putkeen katsomisen jälkeen raivostuttaa lähes yhtä paljon kuin Alpo Kurkisen toistuvasti hokema "no nythä mä hokasin että...".

Onneksi Team Ahma ei kuitenkaan lepää pelkästään Peteliuksen ja Mäkelän hahmojen varassa, vaan sarjassa on useita mainioita sivuhenkilöitä. Erityisesti Esko Hukkasen näyttelemä Jarnon isä, sotilasmestari evp. Jaakko Ahma on kertakaikkisen loistava tyyppi. Ahman taloudessa käsite sotilaallinen kuri otetaan kirjaimellisesti. Vesa Vierikko ja Martti Suosalo näyttelevät karjalaisveljeksiä Veikkoa ja Jevgeniä, jotka epäonninen timanttiryöstö jälkiselvittelyineen saattaa Venäjän mafian epäsuosioon. Vierailevina tähtinä sarjassa nähdään useita tuttuja kasvoja, mm. Vesa-Matti Loiri, Teemu Selänne ja Kari Väänänen.

Kuva
Jaksot on tallennettu DVD:lle alkuperäisellä kuvasuhteella, joka tässä tapauksessa on 1.33:1. TV-alkuperän huomioiden kuvan laatu on vähintäänkin tyydyttävää tasoa. Muutamissa kohtauksissa kuvassa esiintyy jonkin verran rakeisuutta, mutta ei häiritsevässä määrin.

Ääni
Tarjolla on kaksikanavaista stereoääntä Dolby Digital -koodattuna. Sarjan dialogi toistuu kiitettävän selkeästi, ja se riittää tässä tapauksessa mainiosti.

Lisämateriaali
Mukana on kaikkien aikojen ensimmäinen, Akkaa päälle -sarjaan tehty Team Ahma -jakso (66 min), joka on itse asiassa hauskempi ja toimivampi paketti kuin myöhemmin tehty 30-osainen sarja. Lisäksi mukana on johdanto tulevasta DVD-julkaisusta löytyvään uuteen Koeajotesti-nimiseen jaksoon (7 min).

Yhteenveto
Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Taneli Mäkelän tähdittämä komediasarja kuuluu kaikesta huolimatta 1990-luvun onnistuneimpiin suomalaisiin TV-sarjoihin. Erityisesti sarjassa esiintyvät sivuhenkilöt ovat todella mainioita.

DVD-julkaisu on teknisesti hyvätasoinen ja sisältää onneksi myös sen ensimmäisen ja parhaan Team Ahma -jakson Akkaa päälle -sarjasta.

Kuvasuhde: 
1.33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Bonukset: 
- Akkaa päälle -jakso: "Team Ahma" - Johdanto jaksoon "Koeajotesti"
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016