Alkuperäinen nimi: 
Ted
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
106
Ted
Jussi U. Pellonpää, Pe, 10/08/2012 - 00:00

Elokuva
Eipä tiennyt nuori John Bennett (Bretton Manley), mitä teki esittäessään jouluna 1985 toiveen, että hänen rakas pehmonallensa Ted heräisi eloon. 27 vuotta myöhemmin John (Mark Wahlberg) asuu yhä Tedin (äänenä Seth MacFarlane) kanssa Bostonissa kaksikon keskittyessä lähinnä kaljan juontiin, kukan polttoon ja huonoihin elokuviin. Johnin tyttöystävä Lori (Mila Kunis) haluaisin parisuhteeseen muutakin extraa kuin siippansa alituiseen törkeitä puhuvan pörröisen kolmannen pyörän, mutta John kieltäytyy luopumasta parhaasta kaveristaan. Triangelidraaman keskelle pöllähtää myös penaalin tylsin kynä, pakkomielteinen Donny (Giovanni Ribisi), joka haluaa Tedin pojalleen Robertille (Aedin Mincks) lahjaksi, ja on valmis tekemään vaikka mitä täyttääkseen toiveensa itsensä lailla psykoottiselle jälkikasvulleen.

Tv:n Family Guy -animaatiosarjalla nimeä itselleen keränneen Seth MacFarlanen esikoispitkän, Tedin, komediakaukalo on nopeasti tyhjennetty. Parhaiten vulgäärejä monologeja suoltava pehmonalle passaisikin telkan sketsisarjoihin, missä nopeat pariminuuttiset iskut pitäisivät tuoreuden minigippimäisesti ehtana, mutta 106 minuuttiin venytettynä homma väljähtyy nopeasti itseään toistavaksi höpötykseksi. Painetta naurulihaksiin pyritään tuomaan myös silkoilla törkeilyillä, joista groteskeimmat menevät sekunnissa tylsiksi pelkkinä mauttomuuksina.

Pääpaino komiikalla on verbaliikassa, jonka vääntämisessä MacFarlane on kieltämättä ammattilainen, mutta parhaat hekotteet irtoavatkin fyysisestä koheloinnista, joista huikein on Johnin ja Tedin tuhovoimainen tappelu, jossa irtaimistoa ei säästellä. MacFarlanen ja tämän Family Guy -kumppaneiden Alec Sulkinin ja Wellesley Wildin kimppakäsiksessä on toki muutenkin hetkensä ja pointsin voi antaa myös näppärästi animoidusta Tedistä, jonka liikkeissä on aitoa elävää pehmonallea. Tosin tämän seikan kykenevät todistamaan ainoastaan ne, jotka ovat omakohtaisesti karvakamujen re-animaation kokeneet.

Mark Wahlberg ei nyt varsinaisesti loista, mutta täyttää paikkansa leffan todellisen tähden, Tedin, vierellä, tarjoillen tälle lähinnä napakoita palautuksia ja aihioita fuck-sanoja tulviviin kommentaareihin ja yksrivisiin. 70`s Showsta tuttu Mila Kunis tekee vaihtopenkiltä sen minkä kykenee ja Giovanni Ribisi esittää jo varmaan sadannen kerran mentaalisesti rajoittunutta arsykettä kaikki maneerit heiluen. Sivareissa Bill Smitrovich hymyilyttää paristi Tedin markettiduunin pomona ja Patrick Warburton Johnin seksuaalisesta suuntautumisestaan epävarmana työkaverina. Itsenään leffassa poikkeavat alituisen pilkan kohteena kärsivä Tom Skerritt, Flash Gordonina vuoden 1980 saman nimisessä kulttikalkkunassa nähty Sam J. Jones Johnin ja Tedin iki-idolina sekä laulajatar Norah Jones.

Yhteenveto
Vitsinä nopeasti loppuun kaluttu kertakäyttökomedia voi huvittaa alamittaisia pelkällä huonolla maullaan, mutta leffoiltaan edes hitusen älliä haluavat voivat poistua teatterista jo ensimmäisen vartin jälkeen, jolloin saman herjan toisto alkaa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016