Terminator: Sarah Connorin aikakirjat: 1. tuotantokausi
Vesa Jalkanen, Ma, 02/03/2009 - 00:00

Elokuva
James Cameronin maailmanloppua enteilevässä toimintatrillerissä The Terminator (1984) itsetietoiset ja -riittoisat koneet nousivat kapinaan päämääränään hävittää tarpeettomaksi käynyt ihmiskunta maan päältä. Sodan aloittanut supertietokone SkyNet lähettää tuhoojarobotin menneisyyteen tappamaan ihmisten vastarintaliikkeen johtaja John Connorin ennen hänen syntymäänsä. Siitä hetkestä alkaen John Connor ja hänen äitinsä Sarah ovat olleet jatkuvassa hengenvaarassa. Koneiden kapinan televisiosovitus unohtaa tuoreimmat elokuvaversiot, eikä huomioi kolmannen filmatisoinnin, Terminator 3: Rise of the Machines (2003), mukanaan tuomia juonenkäänteitä.

Sarah Connorin aikakirjojen (2008) alkaessa on kulunut pari vuotta Terminator 2: Judgement Dayn (1991) tapahtumista. Tulevaisuudesta saapuvien tappajarobottien lisäksi Sarah (Lena Headey) ja John Connor (Thomas Dekker) joutuvat pakenemaan myös poliiseja. Heidän pahimmat pelkonsa toteutuvat, kun opettajaksi naamioitunut terminaattori Cromartie (Garret Dillahunt) alkaa ammuskella koululla. Johnin onneksi teinityttö Cameron (Summer Glau) osoittautuu tulevaa ihmisten sankaria suojelemaan lähetetyksi terminaattoriksi. Yhdessä kolmikko onnistuu pakenemaan vainoojaansa, mutta kamppailu ihmiskunnan tulevaisuudesta jatkuu. Heidän tehtävänään on estää supertietokone SkyNetin synty ennen kuin se nousee valtaan ja aloittaa kohtalokkaan maailmansodan.

Headey ja Dekker astuvat hyvin hahmoihin, jotka ovat tulleet elokuvista tutuiksi. Varsinkin Dekkerissä on havaittavissa herkän kuoren alla oikeudenmukaista vahvuutta, joka vaatii miestä tarttumaan tuumasta toimeen, kun ihmiskunnan pelastuminen vaatii astetta järeämpiä toimenpiteitä. Toki hän saa Johnin näyttämään hieman vanhemmalta kuin pitäisi, mutta muutoin hän selviytyy roolistaan hyvin. Fireflystä tuttu Summer Glau onnistuu myös mainiosti inhimillisenä koneena, ristiriitaisena hahmona, josta on vaikeaa saada selkoa. Jos Arnold Schwarzenegger vaikutti ihmismäiseltä koneelta elokuvassa Terminator 2, Cameron vie teknologian inhimillistämisen aivan uudelle tasolle. Myös Richard T. Jones ja Brian Austin Green tekevät maininnan arvoiset suoritukset. Jones esittää FBI-agenttia, joka alkaa pikku hiljaa ymmärtää jotain outoa olevan tapahtumassa. Green puolestaan on alkuperäisestä Terminatorista tutun Kyle Reesen vanhempi veli, joka on lähetetty takaisin menneisyyteen.

Sarja rakentaa uskollisesti kahden ensimmäisen Terminator-elokuvan luoman tarinan rakenteen varaan. Se ei kuitenkaan tyydy toistamaan elokuvista tuttuja elementtejä, vaan laajentaa koneiden kapinan ja aikamatkustuksen monimutkaisia mytologioita mielenkiintoiseen suuntaan. Tarinassa on muutamia muun muassa aikamatkustamisen logiikkaan liittyviä kyseenalaisia ratkaisuja, jotka selitysyrityksistä huolimatta jäävät hieman vaivaamaan. Myös osa erikoistehosteista on hieman tökeröitä, mutta suurimman osan aikaa ne kuitenkin toimivat tyydyttävästi. Käsikirjoittajien lakon vuoksi ensimmäinen kausi jäi vain yhdeksän episodin mittaiseksi tyngäksi. Lyhyt kausi pysyykin hyvin kasassa, ja episodit muodostavat yhtenäisen tarinallisen kokonaisuuden. Nähtäväksi jää, kuinka tarina kehittyy tulevilla kausilla.

Tekniikka
Teknisesti julkaisu tarjoaa normaalia televisiosarjan laatua. Anamorfisessa kuvassa on paikoin havaittavissa pehmeyttä, joka korostuu CGI-tehosteiden rynnätessä ruutuun. Varsinkin pimeämmissä kohtauksissa on häiritsevää kohinaa. Televisiosarjalle keskitasoa olevat monikanavaiset äänet heräävät henkiin varsinkin toimintapitoisissa kohtauksissa, mutta muuten ääniraita vaikuttaa hieman vaisulta ja tasapaksulta.

Lisämateriaali
Kolmelle levylle on ladattu yllättävän runsas ja laadukas annos lisämateriaalia, jota ei valitettavasti ole tekstitetty. Mukaan on laitettu kommenttiraidat kolmeen keskeiseen jaksoon. Tuottaja Josh Friedman on mukana niistä jokaisella. Pilottijaksoa kommentoimassa ovat myös ohjaaja David Nutter, tuottaja James Middleton ja Summer Glau. Ohjaaja Nutter on heistä kaikkein puheliaimmalla tuulella. Yhdessä he kertovat kokemuksistaan pilottijakson tekemisestä ja laajemminkin koko sarjan syntyvaiheista. Episodia The Turk kommentoivat Thomas Dekker, Lena Heady ja tuottaja John Wirth. Episodin What He Beheld kommenttiraidalla ääneen pääsevät Brian Austin Green, Glau ja käsikirjoittaja Ian Goldberg.

Kolmiosainen dokumentti Creating the Chronicles (39:02) valottaa Terminator-tarinoiden taustoja sekä televisiosarjan syntyvaiheita ja päätöksiä niiden taustalla. Kolmikosta pisimmässä osassa, Re-Boot Friedman, Middleton ja monet muut perustelevat monia sarjassa tehtyjä tarinallisia ratkaisuja. Osio Future War keskittyy episodin Dungeons and Dragons ympärille, ja vastaavasti The Demon Hand syventyy samannimiseen episodiin.

Poistetuista kohtauksista (18:28) noin puolet on peräisin pilottijaksosta. Suuri osa lopuista sijoittuu kauden loppupuolen jaksoon The Demon Hand, josta on mukana myös pidennetty versio. Poistettujen minuuttien mukana ei ole menetetty mitään olennaista, vaikka alun unijakso on hieman julkaistua rajumpi. Mukana on myös pieleen menneitä otoksia (3:39), koekuvauksia (Headey, Dekker, Jones), Summer Glaun tanssiharjoitus ja animoitu kuvakäsikirjoitus pilottijakson ensimmäisestä toimintakohtauksesta.

Episodin The Demon Hand pidennetyn version (51:53) alussa Wirth, Middleton ja Friedman esittelevät lyhyesti kyseisestä jaksosta poistettuja kohtauksia. Jaksosta leikeltiin pois Headeyn viisiminuuttinen monologi, jossa Sarah Connor muistelee kovaa kohtaloaan psykiatrisella osastolla. Toinen poistettu jakso seuraa John Connorin edesottamuksia koulussa. Molemmat poistetut kohtaukset ovat nähtävissä myös erikseen. Muun lisämateriaalin tavoin pidennetty episodikaan ei ole tekstitetty suomeksi.

Yhteenveto
Televisiosarja Terminator: Sarah Connorin aikakirjat jatkaa klassikoksi nousseiden Terminator-elokuvien tarinaa laajentaen koneiden kapinasta kertovaa mytologiaa uusille urille.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
3
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Warnerille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016