Alkuperäinen nimi: 
The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
107
Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus (3D Blu-ray)
J. Pikkarainen, Pe, 23/03/2012 - 00:00

Elokuva
Belgialaisen Hergén luoma klassikkohahmo Tintti on viihdyttänyt sarjakuvien sivuilla ja televisiosarjoissa jo vuodesta 1929 lähtien. Nuoren ja urhean reportterin toiminnantäytteiset tarinat ovat olleet jo monelle sukupolvelle erinomainen yhdistelmä huumoria ja suuren seikkailun tuntua mitä eksoottisimmissa paikoissa. Perinteet ovat näkyvästi läsnä myös Steven Spielbergin ohjaamassa animaatioelokuvassa Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus.

Kolmen ikimuistoisen Tintti-kirjan (Yksisarvisen salaisuus, Rakham Punaisen aarre ja Kultasaksinen rapu) yhdistävä Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus on vanhan hyvän ajan seikkailuelokuva termin klassisimmassa merkityksessä. Tapahtumapaikoiltaan kirjava, toiminnallinen ja humoristinen elokuva tutustuttaa fanit uuden ajan Tinttiin, joka poikkeaa vanhasta tuttavuudesta ainoastaan kehittyneen tekniikan luomin mahdollisuuksin. Kaikki kirjojen sivuilta tutut piirteet ja hahmot ovat mukana lämmittämässä paatuneimmankin pessimistin sydämen, ja kaiken kukkuraksi vauhdikas seikkailu vie mukaansa myös hahmosta täysin tietämättömän katselijan mennessään.

Steven Moffatin, Edgar Wrightin ja Joe Cornishin kynäilemään käsikirjoitukseen on napattu kirjoista kaikkein oleellisimmat kohtaukset ja yhdistetty ne yhdeksi eheäksi kokonaisuudeksi. Mukana ovat tutut hahmot Tintistä (Jamie Bell) ja tämän uskollisesta Milou-koirasta lähtien, unohtamatta tietenkään viinaan menevää merikippari Haddockia (Andy Serkis). Kirpputorilta löytyvän pienoismallilaivan Yksisarvisen ja sen salaisuuden ympärille kehkeytyvä seikkailu vie katsojan turvallisesta kotisatamasta myrskyävälle merelle ja aina rutikuivaan Saharaan, missä neuvokas Tintti ystävineen yrittää selvittää mysteerin ennen hämärämies Sakarinia (Daniel Craig).

Villisti tilanteesta ja maisemasta toiseen etenevä kerronta pysyy hyvässä draivissa, vaikkei aivan tyhjäkäynniltä selviäkään. Ongelmallisimmaksi nousevat kokonaisuuden kannalta sivuosaan jäävä etsiväkaksikko Dupont ja Dupond (Nick Frost ja Simon Pegg), joiden tohelointia katsoo toki hymysuin, mutta joille on siunaantunut touhuun nähden liiaksi aikaa. Haitta jää tosin minimaaliseksi muutoin sujuvaliikkeisen seikkailun aikana, joka yltää parhaimmillaan ikonisten genreteosten kuten Kadonneen aarteen metsästäjien tasolle. Yksisarvisen salaisuudessa onkin monin osin hyvin samaa niin ikään Spielbergin ohjaaman merkkiteoksen kanssa, vaikka kuvaustavan sallimin mahdollisuuksin kerronta on voitu nostaa astetta lennokkaampiin sfääreihin.

Spielbergin ja tuottaja Peter Jacksonin yhteistuumin suunniteltu elokuva hyödyntää jo trendiksi noussutta mocap-tekniikkaa, jonka ohjaksissa tässäkin tuotannossa nähdään alan pioneeri Andy Serkis. Ilmeikkään tulkin johdolla koko kööri hoitaa roolinsa ansiokkaasti läpi, ja tarttuipa Spielbergin uuden tekniikan lumoissa pitkästä aikaa jälleen kameran varteen. Ohjaajan luottokuvaaja Janusz Kaminskia ei suinkaan ole unohdettu proseduurista, vaan mies hoitaa tukitehtävät Wetan animaatiotiimin kanssa luodakseen tunnelmallisen filmnoir-ilmeen elokuvaan. Uuden-Seelannin tehotiimi on muutoinkin saavuttanut miltei fotorealistisen upean lookin, jossa on kuitenkin aistittavissa perinteitä kunnioittava ote.

Tekniikka
2.35:1-kuva on virheetön. Värikylläinen ja terävä animaatiojälki sulattaa silmät päästä kauneudellaan ja häikäisee valtavalla detaljinpaljoudellaan. Upeat kohtaukset vyöryvät koko komeudessaan toinen toisen perässä katsojan verkkokalvolle, ja osa elokuvasta näyttää teräväpiirtona paikoin vielä aidommalta kuin teatterissa. Loistavan kuvan viimeistelee luonnollisen syvä musta.

3D-materiaali ei pärjää sen huonommin. Ainoa miinuspuoli on hivenen heikentyvä kontrasti, jonka seurauksena aivan kirkkaimmat valkoiset jäävät sokaisevuudessaan 2D-kuvalle. Mustan taso säilyy sen sijaan luonnollisena. Muutoin kuvasta ei löydy moitittavaa. Kolmiulotteisuuden tuoma syvyys tukee jo ilman tehostettakin erinomaista vaikutelmaa entisestään, eikä yksityiskohdista tai värisävyistä jouduta tinkimään. Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus on kuin luotu 3D-maailmaan.

DTS-HD MA 7.1 -raita pistää myös parastaan. Tilava ja äärimmäisen dynaaminen miksaus hoitaa monipuolisen äänimaailman ja ennen kaikkea John Williamsin sävellykset kerralla haltuun. Kanavaerottelu on loistava ja aktiivisessa käytössä, eivätkä pienimmätkään tehosteet huku taustalle. Kaikesta toiminnasta huolimatta dialogi tulee ulos kristallinkirkkaana. Matalat taajuudet tukevat muhkealla presenssillään muuta äänimaailmaa hienosti. Ehtaa demomateriaalia.

Lisämateriaali
Reilu puolitoistatuntinen making of -dokumentti on katsottavissa yhteen pötköön tai pätkittynä. Kulissin takaista videomateriaalia, haastatteluja ja tietokonetehosteita kattavasti yhdistelevä dokkari paljastaa kaiken oleellisen elokuvan synnystä, teosta ja taustoista. Kooste on kiinnostavaa seurattavaa myös muillekin kuin elokuvan ystäville.

Yhteenveto
Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus on upeasti animoitu ja viihteellisesti rakennettu elokuva, joka tempaisee niin lapset kuin aikuisetkin mukaansa kirjavaan ja vaaroja täynnä olevaan seikkailuun.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Lisätietoa: 
Kiitokset Sony Pictures Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
DTS-HD MA 7.1, Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016