Alkuperäinen nimi: 
Absolutely Fabulous The Movie
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
91
Todella upeeta -elokuva
Jussi U. Pellonpää, Ke, 17/08/2016 - 00:00

Elokuva
Liki neljännes vuosisata jetsetin huipulla örveltämistä, tuhansia litroja niin Bolia kuin Stoliakin sekä tonnikaupalla kaikkia mahdollisia huumeita ovat lopulta syöneet entisen PR-guru Edina Monsoonin (Jennifer Saunders) mainostoimiston kassan niin tyhjiin, ettei kylmäkaapista löydy enää mutta kuin tyhjiä skumppapulloja. Vielä kun arvovaltaisen painotalon päällikkö (Mark Gatiss) hylkää Edin elämäkerran julkaisun painokelvottomana roskana, hyvät neuvot ovat tarpeen. Mutta sellaisia ei tarjoa tälläkään kerralla Edin paras, ja ainoa ystävä, Patsy Stone (Joanna Lumley), muotilehden päätoimittaja, joka vihjaa, että supermalli Kate Moss olisi vaihtamassa agentuuria. Kaksikko kuokkii pintaporukan juhliin, jonka seurauksena Moss katoaa Thames-joen kuohuihin ja pahapari päätyy maanpakoon muodin murhasta epäiltynä.

1992 sai tv-ensi-iltansa brittikomediasarja Todella upeeta, joka esitteli kaikelle kansalle Edin ja Patsyn, muotimaailman lieveilmiöiden irvikuvat, joille mikään nautintoaine ei ollut vierasta. Huippuhitiksi ympäri maailmaa noussutta, Ab Fabinakin tunnettua komediaa tehtiin neljä kautta, ja vielä kymmenen vuotta myöhemmin muutama spesiaali lisää. Koko illan elokuvaa ollaan siis saatu odottaa miltei 25 vuotta, mutta onko tahti yhä tallella ja herjoissa terää?

Mandie Fletcherin laiskasti ohjaamassa Todella upeeta -elokuvassa on toki kovasti yritystä ja muutama ihan hauska kohtauskin, mutta muuten meininki on pitkälti kuolleen hevosen potkimista ja jälkimaku laimistunut kuin aivan liian pitkään lasissa hiipuneessa shampanjassa. Ilman ensimmäistäkään riskiä Saundersin itsensä kirjoittama tarina on tv-sarjamaisen episodimainen kavalkadi, jonka aikana läpikävellytetään pitkä rivi muotinaamoja muutamia muitakin julkimoita omina itsenään. Edina ja Patsy ovat hahmoina kuolemattomia, tuhannesti jo plagioitujakin, mutta tuskin kertaakaan ylitettyjä. Mutta se, ettei tuhotädeille ole keksitty oikeastaan mitään muuta kuin kompastella kännissä tai suoltaa rivouksia (kännissä), muuttuu hyvinkin nopeasti tylsäksi.

Saunders ja Lumley handlaavat kuitenkin tutu roolinsa niin suvereenisti, että jos Ab Fab oli aikoinaan Se juttu, kyllähän uudelleentapaamisessa jonkin verran viehätystäkin mukana yhä on. Mukaan on saatu myös monia muita tuttuja originaalista, kuten Julie Sawalha Edin Saffy-tyttärenä, June Whitfiled isoäitinä ja Jane Horrocks tyhjäpäisenä sihteeri Bubblesina. Edin hirviömäisinä kollegoina nähdään Celia Imrie ja Kathy Burke, Baby Spice Emma Bunton on Emma Bunton ja aussilegenda Barry Humphries Patsyn vanhaksi päässyt poikaystävä Charlie, sekä kuuluisin hahmonsa Dame Edna. Robert Webb nähdään Saffyn poliisipoikaystävä Nickina ja Indeyarna Donaldson-Holness omapäisenä tyttärena Lolana. Lukuisista camoerooleista (mm. Joan Collins, Sadie Frost, Jerry Hall, Stella McCartney) hauskin tulee Jon Hammilta, jolle Patsyn tapaaminen vuosien jälkeen aiheuttaa totaalisen järkytyksen.

Yhteenveto

Todella upeeta -elokuvalle on toki olemassa aivan oma katsojakuntansa: Keski-iän kieltävät, mutta matemaattisen varmasti sitä hipovat naisihmiset, jotka ennen leffaa käyvät kumoamassa muutaman lekan kuplivaa ovat juuri se yleisö, joille leffa on suunnattu. Eikä moinen valmistautumisriitti liene pahasta muillekaan teatteriin meneville.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016