Alkuperäinen nimi: 
Toy Story 3
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
104
Toy Story 3
Jussi U. Pellonpää, Pe, 27/08/2010 - 00:00

Elokuva
Kun Andy (John Morris) on lähdössä collegeen, myös hänen leluilleen koittaa muuton aika. Andyn rakkain ja vanhin kaveri, lännenmies Woody (Tom Hanks), pääsisi kyllä kouluun mukaan, mutta avaruusrangeri Buzz Lightyearin (Tim Allen), Jessien (Joan Cusack), herra ja rouva Perunapään (Don Rickles ja Estelle Harris), Slinkyn (Blake Clark), Röhin (John Ratzenberger) ja Rexin (Wallace Shawn) matka veisi pahvilaatikossa ullakolle. Hurjan sattumuksen seurauksena koko lelujengi päätyy kuitenkin Päivänpaisteen lastentarhaan, missä mansikantuoksuinen halinalle Tuhti (Ned Beatty) toivottaa uudet tulokkaat sydämellisesti tervetulleeksi. Aluksi lelujen taivaalta tuntuva päiväkoti osoittautuukin riehuvien pikkulasten hullunmyllyksi, missä jokainen leikkikalu saa kokea kovakouraista käsittelyä ja jatkuvia nöyryytyksiä. Ja kun selviää, ettei päiväkodin vanhoillakaan leluilla ole täysin puhtaita jauhoja pussissaan, alkaa suuren pakoretken suunnittelu.

Sanokaa Pixar, kun haluatte hyvää.

Animaatioiden taikatehtaan pitkän linjan ammattilaisen Lee Unkrichin ( mm. apulaisohjaajana menestyselokuvissa Toy Story 2 (1999), Monsters, Inc (2001), Finding Nemo (2003)) ensimmäisenä soolonaan ohjaama Toy Story 3 on tarinallisesti kuin teknisestikin juuri niin hyvä kuin näiltä Mikkihiiritehtaan lempilapsilta voi odottaakin. 3D:tä hyötykäytetään ajatellun upeasti, eikä ainoastaan kikkailuna tuomaan markkina-arvoa. Teknisesti upean näköinen ja pienimpiinkin yksityiskohtiin keskittynyt esillepano on runsaudensarvimaisen rikas unohtamatta hellyttäviä muistumia kahdesta aiemmasta Toy Storysta (1995 ja 1999) ja nerokkaan nokkelia pikkulainoja muistakin menestyselokuvista.

Tällä kertaa ei aikuinen katsoja koe yhtään tylsää hetkeä, eikä pienimmältäkään piltiltä valu vitsit ohi, sillä juonen balanssi ikähaarukassa on täydellisesti hallinnassa. Toy Story 3 on millä tahansa mittapuulla aatelinen animaatio, juonellisesti terävä, humoristinen ja vauhdikas, mutta myös älykäs, paikoin oikeasti jännittävä ja syvästi koskettavakin kasvukertomus, ystävyyden ylistys vailla vertaa, jonka tähtinä nyt vain sattuu olemaan leluja.

Toy Story -veteraanit Tom Hanks ja Tim Allen ovat yhä niin hyvässä synkassa keskenään, ettei voisi uskoa, että edellisestä leluseikkailusta on kulunut jo 11 vuotta. Hanksin kaikkea ja kaikkia rationalisoiva Woody saa tehokkaan kaikupohjan impulsiivisesta Buzzista, jolle suora toiminta on useimmiten paras ja ainoa vaihtoehto.
Andyna kuullaan John Morrisia, joka antoi äänen Woodyn ja Buzzin omistajalle jo ensimmäisessä Toy Storyssa, pojan ollessa vasta 11-vuotias.

Joan Cusack on jodlaava lehmityttö Jessie ja Kaikki rakastavat Raymondia -sarjasta tuttu Estelle Harris rouva Perunapää, jonka miestä esittää monien muiden äänitalenttien tavoin T.S. -trilogiassa alusta alkaen mukana ollut Don Rickles. Ned Beatty on myös oiva veto kovia kokeneeksi Tuhdiksi (alkup. Lots-O`Huggin Bear, aka. Lotso), jonka lämmin ja rauhallinen ääni peittää myrkyllisten muistojen kasvattaman katkeruuden. Michael Keaton ja Jodi Benson ovat Ken ja Barbie, jotka vastaavat eläväisen elokuvan hilpeimmistä herjoista pinnallisuutta ja muotia rakastavana parina.

Suomeksi dubatussa versiossa seikkailevat myös tutut tekijät: Antti Pääkkönen (Woody), Santeri Kinnunen (Buzz) Nina Tapio (Jessie) sekä mm. Petteri Summanen, Mikko Kivinen, Eppu ja Krisse Salminen sekä Simo Frangén.

Alusta alkaen Toy Storyjen musiikista vastanneen Randy Newmanin score on miehen repertuaarin tuntevalle tuttua ja turvallista musiikkia, silkkaa Newmania. Newman on aina ripotellut omaperäiseen musiikkiinsa mm. vanhaa ragtimea, uudempaa hiphoppia, suuria tunneteemoja ja kotikontunsa New Orleansin sekoitettuja soundeja, ja silläpä nytkin musiikki tuntuu ilmavalta ja internationaalilta, olematta hetkeäkään keinotekoista tai väkisin tehdyn tuntuista. Kauniin teemalaulun You`ve Got a Friend in Me esittää suomiversiossa nimellä Sulla on ystävä blueskunkku Pepe Ahlqvist. Newmanin nuottiviivaston ulkopuolelta kuullaan mm. Gary Wrightin vetävä Dream Weaver sekä Chic -yhtyeen Le Freak.

Yhteenveto
Hurjavauhtinen ja riemastuttava seikkailu ei ole pelkästään vuoden parhaita animaatioita, vaan myös elokuvia.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016