Alkuperäinen nimi: 
Trafic
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1971
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
S
Kesto: 
92
Trafic - Liikenne
Jari Tomppo, Pe, 22/10/2004 - 00:00

Tämä DVD kuuluu Future Filmin julkaisemaan Jacques Tati Collection DVD-boksiin. Boksin muiden elokuvien arvostelut löytyvät allaolevien linkkien takaa:


Lystikäs kirjeenkantaja


Riemuloma Rivieralla


Enoni on toista maata


Playtime





Elokuva:


Jacques Tatin uran kallein ja kunnianhimoisin elokuva Playtime osoittautui, lukuisista ylistävistä arvioista huolimatta, kaupalliseksi fiaskoksi. Sen lisäksi, että elokuvan heikko menestys oli Tatille valtaisa pettymys, vei se hänet henkilökohtaisen konkurssin partaalle. Luonnollisesti nämä vastoinkäymiset vaikuttivat voimallisesti myös hänen tulevaan tuotantoonsa.


Varmistaakseen rahoituksen seuraavalle elokuvalleen Tati joutui myöntymään tuottajaportaan vaatimukseen herra Hulot'n nostamisesta selkeästi elokuvan keskushenkilöksi satunnaisen tarkkailijan roolista. Tästä kompromissista syntyi Trafic - Liikenne, elokuva modernin yhteiskunnan autoistumisesta ja siitä kuinka autosta on tullut kulkuvälineen sijasta persoonallisuutemme jatke. Hämmästyttävän profeetallisia näkemyksiä jo 1960-luvun lopulla kirjoitetussa tarinassa.


Tässä elokuvassa pääsemme ensimmäisen kerran näkemään herra Hulot'n työn parissa. Hajamieliseksi professoriksi mieltämämme miekkonen työskenteleekin autotehtaassa ja vieläpä varsin menestyksekkäästi. Hulot on mukana uudentyyppistä matkailuautoa suunnittelevassa ryhmässä ja saa tehtäväkseen viedä prototyypin näytteille Amsterdamin suureen autonäyttelyyn. Tuekseen hän saa kuljetusrekkaa komentavan rekkakuski Marcelin (Marcel Fraval) sekä keltaisella avoautolla kurvailevan Maria Kimberlyn näyttelemän supertehokkaan, ehtymättömällä vaatevarastolla matkaan varustautuneen PR-naisen Marian.


Sanomattakin on selvää, että herra Hulot kokee matkan aikana kutakuinkin kaikki kuviteltavissa olevat autoilijan eteen osuvat vastoinkäymiset ennen kuin prototyyppi rullaa Amsterdamin näyttelyhalliin. Rengasrikko ja polttoaineen loppuminen ovat pienimmästä päästä seurueen ongelmia. Sekä elokuvan tuotannolliset vaikeudet että Tatin Playtimen jälkeistä uraa varjostanut epävarmuus eivät voi olla heijastumatta lopputulokseen. Trafic - Liikenne ei kuitenkaan ole huono elokuva, vaan tarjoilee ajoittain hyvinkin hykerryttäviä huomoita ihmisen ja auton suhteesta sekä harvinaisen osuvaa itseironiaa ranskalaisesta luonteesta. Siitä huolimatta tarinasta tuntuu puuttuvan jotakin. Eräs lukemani analyysi tästä elokuvasta kiteyttää asian osuvasti: Elokuvassa on kaikki Hulot-elokuvan nuotit, muttei musiikkia.


Vähäisin ongelma ei liene se, että Trafic - Liikenne on ainoa Hulot-elokuva, jossa elokuvan henkilöt, Hulot mukaanluettuna, pyrkivät johonkin tiettyyn päämäärään. Tässä tapauksessa siis autonäyttelyyn. Valitettavasti tällainen konventionaalinen asetelma ei suinkaan tee elokuvaa helpommaksi vastaanottaa vaan pikemminkin päinvastoin. Elokuvan tarkoituksellisen hidas tempo kun saa matkanteon ajoittain tuntumaan suorastaan tuskastuttavalta. Tuottajien vaatimuksesta herra Hulot esiintyy elokuvassa huomattavasti keskeisemmässä roolissa kuin Tatin kahdessa aikaisemmassa elokuvassa. Suurimman osan elokuvasta Hulot on herttaisen pihalla tapahtumien kulusta, aivan kuten muissakin Hulot-elokuvissa. Trafic - Liikenne sisältää useita kohtauksia, jotka tuntuvat suorastaan hukatuilta mahdollisuuksilta hyödyntää Hulot'n hahmoa koomisten tapahtumakulkujen käynnistämiseksi. Toistuvasti nämä mahdollisuudet kuitenkin jätetään käyttämättä.


Jos Trafic - Liikenne onkin pieni pettymys herra Hulot'n ystäville, niin 1960-luvun loppupuolen eurooppaisen autotuotannon ystäville elokuvassa on tarjolla runsaasti herkkupaloja. Sekä Amsterdamin autonäyttelyssä kuvatuissa kohtauksissa että liikenteen sujumista ja varsinkin sujumattomuutta kuvaavissa jaksoissa. Kuvista löytyvät myös läntisen naapurimaamme traktorituotannon edustajat yli kolmen vuosikymmenen takaa. Mainitsemisen arvoinen on myös huikeaa koreografian tajua osoittava kolarikohtaus.


Trafic - Liikenne jäi paitsi herra Hulot'n joutsenlauluksi myös Jacques Tatin viimeiseksi ohjaustyöksi. Tatin viimeiseksi elokuvaksi näyttelijänä jäi sirkusesiintyjän rooli vuonna 1974 valmistuneessa TV -elokuvassa Parade ja lopullisesti herra Hulot poistui keskuudestamme Jacques Tatin kuoltua vuonna 1982.





Kuva:


DVD:n kuvasuhde on 1,33:1. En onnistunut mistään varmistamaan Traficin alkuperäistä kuvasuhdetta. Tämän elokuvan elokuva-arkiston näytöksessä takavuosina nähnyt tuttavani muisteli esityksen kuvasuhteen olleen korkeintaan 1,66:1, mahdollisesti jopa 1,33:1. Leveämpi kuva on hyvin todennäköisesti saatu aikaiseksi rajaamalla 1,37:1 -kuvasuhteisesta kuvaa pystysuunnassa sillä hienoinen zoomaaminen laajakuva-TV:llä näyttää vaikuttavan kuvan rajaukseen vain myönteisesti.


Runsaan kolmen vuosikymmenen takaiseksi eurooppalaiseksi elokuvaksi kuva on erinomaisen hyvälaatuinen eritoten värientoiston suhteen. Kuvan terävyys sen sijaan ei ole aivan huipputasoa, mutta yleisesti ottaen kuva on hyvää luokkaa.





Ääni:


Trafic - Liikenne on varustettu kaksikanavaisella monoääniraidalla. Tämä elokuva sisältää Tatin elokuvista ehkä eniten dialogia, mutta tässäkin elokuvassa ääniraidan pääpaino on autoistuneen yhteiskunnan tuottamilla hälyäänillä, jotka DVD toistaa niin hyvin kuin monoraidalla on ylipäätään mahdollista.





Lisämateriaali:


Vaikka lisämateriaalia ei ole määrällisesti tarjolla erityisen runsaasti on mukana oleva materiaali sitäkin kiinnostavampaa. Levyltä näet löytyy bonuksena kolme Jacques Tati -lyhytelokuvaa.


René Clémentin vuonna 1936 ohjaama Suojaa vasemmalla (Soigne ton gauche) (11:54) esittelee nuoren Tatin maalaistalon renkipoikana, joka haaveilee nyrkkeilijän urasta. Taidoissa ei ole kehumista, mutta empimättä hän tarttuu tilaisuuteen kun häntä pyydetään mestarin harjoitusvastustajaksi. Tatin itsensä vuonna 1947 ohjaama Kirjeenkantajan koulu (L'Ecole des facteurs) (14:26) on eräänlainen johdanto elokuvaan Lystikäs kirjeenkantaja, esitellen koheltavan kirjeenkantajan Francoisin. Kirjeenkantajan koulu sisältää jopa täysin samaa materiaalia kuin Lystikäs kirjeenkantaja. Tässä tarinassa Francois joutuu tehostamaan työtään esimiehensä vaatimusten takia, mutta seuraukset ovat aivan yhtä katastrofaaliset kuin tarinan pidemmässäkin versiossa. Kolmas mukana oleva lyhytelokuva on Nicolas Ribowskin vuonna 1967 ohjaama Iltakurssi (Cours du soir) (26:31), jossa tapaamme Tatin tunnetuimman alter egon monsieur Hulotin iltakoulun opettajana luennoimassa luokalleen niin tupakoinnin saloista, tenniksestä, kalastuksesta, kirjeenkantajan ammatista sekä monista muista tärkeistä taidoista niin kuin vain monsieur Hulot osaa.


Lyhytfilmien kuvasuhde on alkuperäinen 1,33:1 kelvollisesti remasteroituna ja äänipuolella on tarjolla aitoa ja alkuperäistä monoääntä niinikään huolella restauroituna. Kaksi vanhinta lyhytfilmiä ovat mustavalkoisia ja Iltakurssi on värikuvalla. Kuvanlaadussa ei lähdemateriaalin iän ja laadun huomioiden ole valittamista.


Lisäksi tarjolla on kohtuullisen kattava englanninkielinen Jacques Tati -biografia tekstiruutuina. Lisäplussaa tyylikkäistä staattisilla valokuvilla varustetuista valikoista, jotka ovat paitsi helppokäyttöiset myös erinomaisen hyvin elokuvan henkeen sopivat.


Elokuva on tekstitetty pohjoismaisilla kielillä ja se on katsottavissa ilman tekstitystä. Suomenkielinen tekstitys on kohtuullisen helppolukuisella, vaikkakin aavistuksen liian suurella fontilla oikeaoppisesti ruudun keskelle sijoitettuna. Levyn sisältämät lyhytfilmit on tekstitetty samoilla kielillä kuin elokuva.





Yhteenveto:


Future Filmin Jacques Tati DVD -boksin julkaisu on kansainvälisestikin huomioiden erittäin hieno kulttuuriteko, sillä useita boksin sisältämistä elokuvista ei ole julkaistu DVD -formaatissa missään maailmassa. Kun vielä levyjen kuva ja ääni ovat kutakuinkin niin laadukkaat kuin käytettävissä olevasta filmimateriaalista on mahdollista saada aikaiseksi, kelpaa tätä kokoelmaa suositella jokaiselle laadukkaan elokuvaviihteen ystävälle, sillä kyseessä on, ei vähempää kuin vuoden 2003 merkittävin kulttuuriteko kotimaisella DVD -rintamalla.


 

Kuvasuhde: 
1,33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0 Mono
Bonukset: 
- Kolme lyhytelokuvaa - Jacques Tati -biografia
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016