Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Alkuperäinen nimi: 
Tulen morsian
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
110
Levymäärä: 
0
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Pakkotekstitys: 
On
Tulen morsian
Jussi U. Pellonpää, Pe, 09/09/2016 - 00:00

Elokuva
Ahvenanmaa vuonna 1666. Vaikka maata hallitseva Ruotsin valtio ja kirkko ovatkin levittämässä omaa sivistyksensä sanomaa syrjäisimpiinkin kolkkiin, saarilla elää vielä vahvana uskomukset vanhoihin riitteihin ja noituuteen. Tämän kaiken keskellä kylän kätilönä työskentelevän ja perinteitä seuraavan Valpurin (Kaija Pakarinen) 16-vuotias kasvattitytär Anna (Tuulia Eloranta) rakastuu sydänjuuriaan myöten merimies Eliakseen (Lauri Tanskanen), joka on kuitenkin tahollaan naimisissa. Intohimojensa sokaisema Anna päättää kuitenkin saada miehen itselleen hinnalla millä hyvänsä, ja kavaltaa Eliaksen vaimon Rakelin (Elin Pettersdottir) noitana paikkakunnalla suurta puhdistusta ajavalle tuomari Psilanderille (Magnus Knepper), jonka piikana hän työskentelee. Uskon mies ottaa ilmiannon vakavasti ja kohta on toistakymmentä naista syytettynä salatieteistä, eikä aikaakaan kun roviot palavat ja pyövelin kirveskin saa töitä.

Saara Cantellin Tulen morsian tarttuu mielenkiintoiseen aiheeseen omasta historiastamme, sillä osa elokuvan henkilöistä ja tapahtumista ovat tosiseikkoihin pohjaavia. Samalla kun elokuva tutkii noitavainoja ja uskonpuhdistusta, se esittää hallitsevan eliitin pakanallisia uskomuksia tekosyynä käyttäneeksi organisaatioksi, joka sai tuomioiden varjolla kitkettyä maasta kapinallisen aineksen. Tosin samaa metodia käyttäen myös rahvaalla oli ilmiantojen kautta mahdollisuus hankkiutua eroon ikävistä naapureista ja sukulaisistaan.

Cantellin ja Leena Virtasen kirjoittama tarina ottaa kuitenkin keskiöönsä yksilön, rakkauden huumassa traagisen päätöksen tehneen Annan, jonka itsekkyydestä tehty teko saa traagiset mittasuhteet. Kerronta on Cantellin käsissä kuitenkin varsin hidasta ja samoja asioita jankkaavaa, joka tekee kokonaisuudesta huomattavan raskaan kokemuksen.

Tuulia Eloranta tekee vahvan ja raikkaan roolin nuorena Annana, jonka tunne-elämä ja uskomukset joutuvat todelliseen koettelemukseen, vaikka paikoin raskas rooli tuntuukin liian vaativalta. Yksi naapurimaamme Ruotsin kuuluisimpia tv- ja elokuvanäyttelijöitä, Magnus Krepper, tekee vakaata työtä kihlakunnantuomari Psilanderina, jolle pakanallisuuden puhdistaminen kaikkialta on se perimmäinen, ylhäältä saatu tehtävä, vaikkei miehen perimmäiset motiivit kutsumukseensa tulekaan selviksi. Antti Reini nähdään kylänvouti Karlina, Bryniel Kjellinus on katala kirkkoherra ja Sonja Halla-aho Annan paras ystävä Lovisa.

Yhteenveto
Ehta epookki ja mielenkiintoinen historiallinen konteksti hukkuvat turhan verkkaisesti etenevään kerrontaan.
 

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016