Alkuperäinen nimi: 
Hells Angels on Wheels
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1967
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
96
Tulikuumat pakoputket
Jari Tomppo, Ma, 25/10/2004 - 00:00

Elokuva:


Moottoripyöräelokuvista puhuttaessa useimmille ihmisille tulee ensimmäiseksi mieleen Dennis Hopperin ja Peter Fondan tähdittämä Easy Rider - Matkalla. Taannoin Suomessa DVD:llä julkaistu Tulikuumat pakoputket valmistui kuitenkin jo pari vuotta aikaisemmin. Itseasiassa 1960-luvun loppu oli USA:ssa suoranaista prätkäleffojen aikakautta elokuvantekijöiden häikäilemättömästi hyödyntäessä populaaria aihetta. Richard Rushin ohjaama Tulikuumat pakoputket poikkeaa useista muista tuon aikakauden tekeleistä autenttisuutensa ansiosta. Se ei liene vähiten sen ansiota, että elokuvan tekovaiheessa teknisenä avustajana toimi Sonny Barger. Tunnettu Helvetin Enkelit -järjestön legendaarisena johtajana. Bargerilla on elokuvassa myös rooli omana itsenään. Tässä tapauksessa valitettavasti autenttisuus on synonyymi pitkäveteisyydelle.


Elokuvan pääosissa nähdään roolinsa uskottavasti vetävä entinen prätkäkundi Adam Roarke ja aikaisemmin mm. Roger Cormanin halpisleffoissa kulttimainetta niittänyt Jack Nicholson, josta joku on saattanut myöhemminkin kuulla . Roarken näyttelemä Buddy johtaa kovaotteista moottoripyöräjengiä. Nicholsonin tulkitsema Poet puolestaan ajautuu sattumalta jengin seuraan, mutta kokee Helvetin Enkelien ideologian pian omakseen. Ainakin aluksi.


Käsikirjoituksen elokuvaan on laatinut R. Wright Campbell, mutta kovin kummoisesta suorituksesta ei ole kyse. Mitään helposti hahmotettavaa juonta tarinassa ei ole, vaan kyseessä on nippu löyhästi yhteennidottuja tappeluja joiden välissä ajellaan leveästi valtatiellä isolla jengillä, vedetään viinaa ja pilveä tai yritetään tehdä vaikutusta mukana roikkuviin naaraspuolisiin maskotteihin.


Jack Nicholson osoittaa tässäkin elokuvassa omaavansa poikkeuksellisia kykyjä, vaikka hänen hahmonsa varsin ontoksi jääkin. Elokuvan merkittävimmät ansiot liittyvät kuitenkin sen visuaaliseen ilmeeseen, josta on kiittäminen pääkuvaajana toiminutta László Kovácsia.


Kuva:


DVD:n kuvasuhde on 1,33:1. Tiettävästi tämän elokuvan alkuperäinen kuvasuhde on kuitenkin 1,85:1. Kuvasommittelua hieman tutkittuani pidän mahdollisena, että kyseessä on ns. open matte, eli DVD:n kuvassa näkyy ylä- ja alareunoissa enemmän materiaalia kuin on tarkoitettu.


Oli niin tai näin - kuvasuhde on joka tapauksessa väärä. Kuvan tekninen laatu on elokuvan ikään ja budjettiin nähden jopa yllättävän hyvä. Kuva on suhteellisen terävä, kohinaton ja värikäs.

Ääni:


Tämän on pakko olla ääniraidan puolesta yksi huonoimmista koskaan kuulemistani DVD-levyistä. Dialogi kuulostaa niin tukahtuneelta, että jopa kielitaitoisen katsojan on ajoittain turvauduttava tekstitykseen. Tosin elokuvan dialogi on sen verran posketonta luokkaa, että kovin suurta vahinkoa ei pääse tapahtumaan vaikka jokunen lausahdus jäisikin ymmärtämättä.

Lisämateriaali:


Musiikkivideo: Saxon: Stallions of the Highway (2:16 ; 1,33:1 ; DD 2.0). Tästä biisistä soi katkelma myös levyn alkuvalikon taustalla. Tämä vuonna 1979 tehty biisi on sangen erikoinen lisuke vuonna 1967 valmistuneeseen elokuvaan. Video muistuttaa enemmän elokuvan traileria, kuin perinteistä musiikkivideota ja se on koostettu pelkästään Tulikuumat pakoputket -elokuvan kohtauksista. Sen enempää bändin kuin biisinkään nimeä ei muuten löydy mistään levyltä.


Lisäksi tarjolla on vain Nicholsonin, Roarken ja Rushin pelkistetyt biografiat.

Yhteenveto:


Tämän elokuvan otollisinta kohderyhmää lienevät maamme ammattioppilaitoksissa opiskelevat nuoret miehet. Kukaties nahkaan pukeutuvat viiksekkäät miehet vetoavat muihinkin katsojaryhmiin, mutta elokuvataiteellisia ansioita tältä teokselta on, kuvausta lukuunottamatta, turha odottaa.

Kuvasuhde: 
1,33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital Mono
Bonukset: 
- Musiikkivideo - Filmografioita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016