Neljällä Oscarilla (mm. paras elokuva) aateloitu Hugh Hudsonin ohjaama Tulivaunut vuodelta 1981 on julkaistu DVD:llä jo toiseen kertaan. Edellinen julkaisu oli ekstraton perusversio, uudemman ollessa ajan hengen mukaisesti DTS-ääniraidalla kuorrutettu kahden levyn Special Edition. Elokuvaan ei ole tehty lisäyksiä tai korjauksia, kuten valitettavan usein on näissä uudelleenjulkaisuissa tapana. Tarvetta parannuksille ei olekaan, sillä Tulivaunut on loistava historiallinen draama.
Elokuva kertoo kahden brittiläisen olympiavoittajan tarinan. Suomen Paavo Nurmen hallitessa Pariisin olympialaisissa 1924 keskipitkiä juoksumatkoja, juhlivat Iso-Britannian Harold Abrahams (100 metriä) ja Eric Liddell (400 metriä) olympiavoittoja pikamatkoilla. Kiinassa syntynyt skotlantilaisen lähetyssaarnaajan poika Eric Liddell (Ian Charleson) oli harras uskovainen, joka jo nuorena miehenä oli valinnut itselleen lähetyssaarnaajan uran. Juokseminenkin oli hänelle vain väline, jolla tehdä kunniaa Jumalalle. Juutalaisen emigrantin poika, Cambridgen arvostetussa yliopistossa opiskeleva Harold Abrahams (Ben Cross) puolestaan kärsi alemmuudentunnetta syntyperänsä takia. Abrahamsilla oli pakonomainen voittamisen ja menestymisen tarve jokaisella elämän osa-alueella.
Kahden kovin erilaisen ihmisen tarinan mahduttaminen alle kaksituntiseen elokuvaan on kova haaste käsikirjoittajalle. Tarinasta vastaava Colin Welland onkin ottanut useilla alueilla melkoisia taiteellisia vapauksia todellisiin tapahtumiin verrattuna. Tulivaunuja ei voikaan, tosipohjaisuudestana huolimatta, pitää sen enempää Eric Liddellin kuin Harold Abrahamsinkaan elämäkertaelokuvana, vaan kyseessä on selkeästi historiallisista tositapahtumista innoituksensa saanut draama.
Iso-Britannian olympiajoukkueeseen sadalle metrille valittu Liddell joutuu taistelemaan omantuntonsa kanssa, kun hänelle selviää, että sadan metrin alkuerät juostaan sunnuntaina. Hartaalle uskovaiselle pyhäpäivänä kilpaileminen on lähtökohtaisesti mahdoton ajatus, ja tämä johtaa uhkaavaan konfliktitilanteeseen joukkueen johdon kanssa. Tilanteen laukaisee yllättävä käänne, kun Liddellille tarjoutuu mahdollisuus osallistua neljänsadan metrin kilpailuun, jonka hän voittaa ylivoimaisesti.
1920-luvun urheilumaailma poikkesi monin tavoin 2000-luvun vastaavasta. Aivan kuten tuolloin kukoistuskauttaan elänyt äärimmäisen tiukka ja muodollinen brittiläinen luokkayhteiskunta on kovin kaukana länsimaisesta nykymaailmasta. Kohtaus, jossa Harold Abrahams joutuu Cambridgen yliopiston johtokunnan puhutteluun liian ammattimaisen asenteensa johdosta, on nykypäivän näkökulmasta suorastaan koominen, vaikka perustuukin todellisiin tapahtumiin. Syy puhutteluun on Sam Mussabini -niminen ammattivalmentaja, joka ohjaa Abrahamsin harjoittelua.
Elokuvan näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan uskottavia. Päärooleissa nähtävät, allekirjoittaneelle suhteellisen tuntemattomat, nuoret brittinäyttelijät tekevät uskottavaa työtä rooleissaan idealistisina nuorina urheilijoina. Ian Holm legendaarisen Sam Mussabinin roolissa onnistuu myös mainiosti.
Tulivaunuista ei voi puhua mainitsematta elokuvan ikimuistoista musiikkia. Myös Ridley Scottin mestarillisen Blade Runnerin musiikista vastannut kreikkalaismaestro Vangelis on luonut elokuvaan erään kaikkien aikojen hienoimmista ja mieleenpainuvimmista musiikkiraidoista. Se toimii loisteliaasti elokuvan tapahtumien taustalla. Erityisesti tämän leffan tunnusmelodiaa on sittemmin ryöstöviljelty lukemattomissa yhteyksissä liiallisuuksiin asti, mutta se ei vähennä sen toimivuutta alkuperäisessä yhteydessään.
Kuva
Takakannessa julkaisun luvataan olevan "digitaalisesti remasteroitu", mutta siitä huolimatta DVD:n anamorfinen kuva tuottaa pienoisen pettymyksen. Kuva on pehmeähkö kautta elokuvan, aivan kuin tarkennus olisi hienoisesti pielessä. Värit toistuvat kuitenkin hyvin eikä kohinaa esiinny häiriöksi saakka. Edelliseen DVD-julkaisuun verrattuna kuva on hieman parempi.
Ääni
Edellisen julkaisun Dolby Surround -ääniraidan tilalla on peräti kolme kappaletta 5.1 -ääniraitoja: Dolby Digital ja DTS englanniksi sekä unkarinkielinen Dolby Digital -raita. Näiden lisäksi mukana on vielä kaksikanavainen ohjaajan kommenttiraita, mutta siitä enemmän lisämateriaaliosiossa.
Kovin suurta eroa DD- ja DTS-raitojen välillä ei ole havaittavissa. Edelliseen versioon verrattuna molemmat ääniraidat ovat aivan toista luokkaa. Dialogi toistuu kirkkaasti ja surround-kanavilla luodaan elokuvaan hienovaraista läsnäolon tuntua.
Vangeliksen elokuvaan säveltämä loistava musiikkiraita toistuu upeasti monikanavaisena ja jopa subwoofer pääsee muutamaan otteeseen töihin tukevoittamaan musiikkiraidan alakertaa.
Lisämateriaali
Levy 1:
Kommenttiraita
Hugh Hudson ei ole kaikkein aktiivisimpia kommenttiraidan täyttäjiä, vaan hän kertoo brittiläisen hillitysti elokuvan teosta ja tarinan taustoista. Elokuvan ystäville kommenttiraita on siitä huolimatta erittäin mielenkiintoista kuunneltavaa. Kommenttiraitaa ei ole tekstitetty millään kielellä.
Levy 2:
Wings On Their Heels: The Making of Chariots of Fire (27:16 ; 1.33:1 ; DD 2.0)
Tulivaunujen tekijät ja näyttelijät kertovat filmin tekemisestä, ja haastattelujen välissä nähdään katkelmia elokuvasta.
Chariots of Fire: A Reunion (18:57 ; 1.33:1 ; DD 2.0)
Osa elokuvan tekijöistä ja näyttelijöistä muistelee kuvauksia. Uskokaa tai älkää: tämä dokumentti ei ole läheskään niin tylsä kuin miltä se kuulostaa. Kuulemme mm. erinäisiä mielenkiintoisia paljastuksia leffaan liittyen.
Poistetut kohtaukset
Seitsemän valmiista elokuvasta ulos jätettyä kohtausta, jotka esitetään vaihtelevilla kuvasuhteilla. Poistojen joukossa on myös eräillä markkina-alueilla elokuvaan sisällytetty krikettikohtaus, joka olisi sopinut hyvin tähän Special Editioniin lisättäväksi. Loput poistoista syventävät hieman muutamia tarinan henkilöitä, mutta olisivat myös hidastaneet elokuvan tempoa tarpeettomasti.
Traileri
USA:n markkinoille suunnattu leffatraileri, jossa pääasiassa siteerataan kriitikoiden ylistäviä lausuntoja elokuvasta.
Kakkoslevyn materiaali on tekstitetty kuudella kielellä, ei kuitenkaan suomeksi eikä ruotsiksi. Englanninkielinen tekstitys dokumenteista sentään löytyy.
Yhteenveto
Tulivaunut on suurenmoinen draama omatuntonsa kanssa kamppailemaan joutuvasta miehestä 1920-luvun urheilumaailmassa, joka oli kovin erilainen kuin meidän aikanamme. Tuolloin oli vielä realistista ajatella, että kuka tahansa voi jonakin päivänä olla olympiavoittaja, kun hän vain haluaa sitä tarpeeksi. Kahden levyn Special Edition -versio tekee hyvin oikeutta elokuvalle, vaikka kuvanlaatu jättääkin hieman toivomisen varaa.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja