Alkuperäinen nimi: 
Kaze tachinu
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
126
Tuuli nousee
Jussi U. Pellonpää, Pe, 04/04/2014 - 00:00

Elokuva
Jirô Horikoshi (Hideaki Anno) on lapsesta saakka haaveillut lentäjän urasta, mutta likinäköisyys vie haaveammatin. Se ei kuitenkaan estä nuorta miestä elää unelmaansa, ja niinpä Jirôsta kasvaakin menestyksekäs lentokonesuunnittelija ja avioniikan edelläkävijä.

Ihaillun ja ylistetyn animaatiotaiturin ja Studio Ghiblin tiennäyttäjän, nyt jo 73-vuotiaan Hayao Miyazakin Tuuli nousee on verrattoman upea perinteinen animaatio, jossa yhdistyvät mestarin monista töistä tutut teemat ja opetukset. Miyazakin käyttämä piirrostekniikka on ainutlaatuista taidetta, jossa häkellyttävän fotorealistiset taustat, taivaat pilvineen ja vehreät metsät, sulautuvat täydellisesti perinteisemmän hahmoanimaation kanssa luoden yhdessä unenomaisen maailmansa, oman uniikin universuminsa.

Jirôn tarina ei suinkaan ole mikään satu tai faabeli, vaikka fantastisia unijaksoja sisältääkin, vaan koskettavan melankolinen ja traaginenkin matka, jossa unelmat kohtaavat todellisuuden musertavin vaikutuksin. Maailman parhaasta lentokoneesta koko elämänsä haaveillut mies saa lopulta nähdä, miten hänen innovaationsa alistetaan sotavoimien palvelukseen, kun Japanin legendaarinen Zero-hävittäjä nousee taivaalle.

Realismia lisää myös se, että 1900-luvun toiselta vuosikymmeneltä alkava kertomus linkittyy tositapahtumiin tuodessaan kuviin Kanton maanjäristyksen vuonna 1927, 1930-luvun kohtalokkaan tuberkuloosi-epidemian ja laman, sekä Japanin syöksymisen Toiseen maailmansotaan. Yhteiskunnallinen sanoma taustallaan Tuuli nousee kertoo myös pitkästä ystävyydestä Jirôn ja kollega Honjon (Hidetoshi Nishijima) välillä sekä koskettavan kauniin rakkaustarinan Jirôn ja tämän sattumalta junassa tapaaman Nahokon (Miori Takimoto) suhteesta.

Elokuvasta on levityksessä kaksi eri versiota, alkuperäinen japaninkielinen ja suomeksi tekstitetty, sekä Pekka Lehtosaaren ohjaama Suomeksi puhuttu versio, jossa ääneen pääsevät mm. Toivo Aaron Kallio (Jiro) ja Myy Lohi (Nahoko).

Yhteenveto
Jos Tuuli nousee jää todellakin Miyazakin viimeiseksi elokuvaksi, tuskinpa Studio Ghiblin sielu olisi maailmalle voinut parempaa perintöä jättää. Animaatioiden aatelinen.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016