Alkuperäinen nimi: 
Foreign Cossespondent
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1940
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
K11
Kesto: 
119
Ulkomaankirjeenvaihtaja
Jari Tomppo, Ti, 31/08/2004 - 00:00

Elokuva:


Sir Alfred Hitchcock ei kaivanne esittelyjä. Mies kun keksi lähes kaikki nykypäivän jännityselokuvien elementit joista monista on jo aikaa sitten tullut kliseitä. Merkittävän osan tuotannostaan englantilaissyntyinen Hitchcock teki Yhdysvalloissa, jonne hän rantautui juuri toisen maailmansodan aattona.


Hitchcock sai osakseen varsin kitkerääkin arvostelua sotaa käyvästä entisestä kotimaastaan "maanpakonsa" johdosta ja kukaties tämä kritiikki osaltaan vaikutti siihen että hän otti toisena amerikkalaisena elokuvanaan ohjattavakseen tuottaja Walter Wangerin jo vuosia kypsyttelemän varsin avoimesti saksalaisvastaisen elokuvan Ulkomaankirjeenvaihtaja. Alunperin Ulkomaankirjeenvaihtajan tapahtumien piti sijoittua Espanjan sisällissotaan, joka kuitenkin päättyi elokuvantekijöiden kannalta turhan nopeasti. Vuonna 1940 valmistuneen elokuvan ajankohtaisuuden pelasti toisen maailmansodan syttyminen syksyllä 1939.


Elokuvan vakoilutrilleriä, sodanaikaista patriotismia ja romantiikkaa yhdistelevä tarina on pääpiirteissään tuttu monista Hitchcockin töistä. Eritoten tulevat mieleen yhtälailla sota-ajan isänmaallisia tuntoja uhkuva Viidennen kolonnan mies, Hitchin kahteen kertaan filmaama Mies, joka tiesi liikaa sekä erinomainen trilleri Vaarallinen romanssi. Päähenkilö on tässäkin elokuvassa amatööri, joka enemmän tai vähemmän sattumalta tulee tempaistuksi mukaan kovilla panoksilla pelattavaan hengenvaaralliseen peliin.


Ulkomaankirjeenvaihtajan keskeinen henkilö on ennenkaikkea lännenelokuvista tunnetun Joel McCrean näyttelemä ylimielinen rikosreportteri Johnny Jones, joka lähetetään elokuussa 1939 Lontooseen kirjoittamaan paikan päältä etusivun uutisia Euroopan räjähdysalttiista tilanteesta. Erityisesti tavoitteena on haastattelun saaminen hollantilaiselta rauhanaktivisti Van Meeriltä (Albert Basserman), jolla on hallussaan mahdollisen sodan kannalta ratkaisevan tärkeätä tietoa. Nämä tiedot kiinnostavat myös arvostetun rauhanjärjestön nokkamiestä Stephen Fisheriä (Herbert Marshall) sekä mahdollisen vihollisleirin vakoojia. Jonesia puolestaan tuntuu kiinnostavan lähinnä flirttailu Fisherin kauniin tyttären Carolin (Laraine Day) kanssa.


Tilanne saa yllättävän käänteen kun Van Meer ammutaan Jonesin silmien edessä satojen todistajien nähden. Tähtireportterimme syöksyy ampujan perään saaden mukaansa Carol Fisherin ja tämän toimittajaystävän Scott ffoliottin (ei kirjoitusvirhettä), jonka roolissa nähdään alkuperäisenä Pyhimyksenä tunnetuksi tullut George Sanders. Ampujan takaa-ajo johtaa kolmikon tuulimyllyjen koristamalle Hollannin maaseudulle. Jones jäljittää ampujaa vanhassa tuulimyllyssä sijaitsevaan vakoojien pesään, jossa odottaa yllätys toisensa perään.


Tämän pidemmälle elokuvan juonta ei ole mielestäni tarpeen paljastaa. Ulkomaankirjeenvaihtaja on perinteinen Hitchcock-trilleri, jossa näennäisen yksinkertaisista aineksista saadaan aikaiseksi toimivaa viihdettä. Elokuva ei kuitenkaan kuulu mestarin tuotannon onnistuneimpiin, johon osaltaan lienee vaikuttanut sen avoimen propagandistinen luonne. Tarinassa on toki muitakin vähemmän onnistuneita elementtejä, kuten viileän analyyttisen Carol Fisherin päätäpahkainen rakastuminen yli-innokkaaseen toimittajaan sekä hieman liikaa yhteensattumia yhteen elokuvaan. Vastapainoksi elokuvasta löytyy muutamia tyylikkäitä kohtauksia sekä edellämainitussa tuulimyllykohtauksessa että korkeaan kirkontorniin sijoittuvassa jaksossa. Unohtamatta näyttävää lento-onnettomuutta elokuvan ratkaisuhetkillä.





Kuva:


Mustavalkoinen kuva on kutakuinkin alkuperäisessä kuvasuhteessaan. Yli kuudenkymmenen vuoden takaiseksi elokuvaksi kuvan laatu on tyydyttävä. Vaikka kuvalle ei tiettävästi mitään restaurointia ole tehtykään on kuva kuitenkin ilahduttavan häiriötön joskin hivenen pehmeänpuoleinen eikä kontrastikaan aivan kiitettävälle tasolle yllä.





Ääni:


Alkuperäiselle monoäänelle ei ole tehty minkäänlaista restaurointia joten mitään ihmeitä ääniraidalta on turha odottaa. Tarkasti kuuntelemalla miesäänen erottaa naisäänestä ja dialogista saa kutakuinkin selvän.





Lisämateriaali:


Tarjolla on vain kohtalaisen kattavat englanninkieliset biografiaruudut Joel McCreasta, Laraine Daysta ja Alfred Hitchcockista.





Yhteenveto:


Ulkomaankirjeenvaihtaja on valmistumisajankohtansa maailmanpoliittista tilannetta peilaava vakoilutrilleri, joka on helppo tunnistaa Hitchcockin työksi vaikkei se mestarin tuotannon terävimpään kärkeen ylläkään. DVD ei ole teknisesti mitään huippuluokkaa, mutta ilahduttavasti tämä julkaisu on kuitenkin hinnoiteltu kuluttajaystävällisesti ja ansaitsee paikan jokaisen Hitch-fanin kokoelmassa.


 

Kuvasuhde: 
1,33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0 Mono
Bonukset: 
- Biografioita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016