Alkuperäinen nimi: 
Silver Linings Playbook
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
122
Unelmien pelikirja
Jussi U. Pellonpää, To, 31/01/2013 - 00:00

Elokuva
Pat Solitano (Bradley Cooper) on bipolaarisesta oireyhtymästä kärsivä nuori mies, joka vapautetaan mielisairaalasta kahdeksan kuukauden terapian jälkeen vanhempiensa, Doloresin (Jacki Weaver) ja Pat Seniorin (Robert De Niro), huostaan. Hoitoon Patin passitti vaimo Nikkin (Brea Bee) yllättäminen salasuhteesta, jonka seurauksena Pat pieksi tämän seksikumppanin henkihieveriin. Pat yrittää pakkomielteisesti korjata välinsä Nikkiin, vaikka lähestymiskielto hankaloittaakin sovitteluyrityksiä, mutta keksiikin lähestyä tätä itsensä lailla moniongelmaisen Tiffany Maxwellin (Jennifer Lawrence) kautta.

Kahdeksan Oscarin ehdokas, omanlaisistaan elokuvistaan tunnetun omaperäisen ohjaajan David O. Russellin, Unelmien pelikirja on kaksisuuntaisen mielialahäiriön lailla omalla logiikallaan etenevä draamakomedia vakavasta aiheesta, mutta käsittelytavaltaan valloittavan sympaattinen ilman keinotekoisuutta. Matthew Quickin menestysromaanin pohjalta Quick ja Russell ovat luoneet maanisdepressiivisen maailman, jossa tarinan henkilöt rimpuilevat aidosti ongelmiensa kanssa. Jokainen (sairas)kertomuksen hahmoista on enemmän tai vähemmän rikki, mutta yhtä aikaa kokonaisia ja ennen kaikkia oikeita ihmisiä tunteineen ja toimineen.

Typeristä Kaamea kankkunen -leffoista staraksi noussut Bradley Cooper todistaa olevansa varteenotettava tekijä tulkitessaan päämääriltään ymmärrettävää, mutta toimiltaan vähintään tuomittavaa Patia sydämellisellä ymmärryksellä ja lämmöllä. Yhtä lailla upeasti pärjää Jennifer Lawrence, joka tekee hienosti hallitun roolityön Patin tavoin omalla tavallaan reaalimaailmaan suhtautuvana Tiffanyna. Jacki Weaver loistaa Patin pitkäpinnaisena Dolores-äitinä ja myös Robert De Niro intoutuu baseballiin ja vedonlyöntiin vaarallisesti addiktoituneena isä-Patina parhaiden aikojensa kaltaiseen maaniseen suoritukseen. Päänelikosta jokaisen työ onkin huomioitu aivan ansaitusti Oscar- ehdokkuudella.

Sivummalla nähdään mm. rääväsuukoomikko Chris Tucker Patin sairaalakaverina yllättävän hillittynä, Dash Mihok Solitanon perheen ylityöllistämänä konstaapeli Keoghina sekä Anupam Kher Patille määrättynä terapeuttina, tohtori Patelina. Julia Stlies on Tiffanyn sisko Veronica ja John Ortiz tämän siippa Ronnie.

Yhteenveto
Avoimesti aroista aiheista puhuva, ymmärtäväinen ja yhtä aikaa liikuttava ja hauskuttava epikriisi ihmisistä neurooseineen viihdyttää vakavasti.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016