Alkuperäinen nimi: 
Unknown
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
115
Unknown
Jussi U. Pellonpää, Pe, 17/06/2011 - 00:00

Elokuva
Kuuluisa tutkija, tohtori Martin Harris (Liam Neeson), saapuu Berliiniin tärkeään tilaisuuteen vaimonsa Elizabethin (January Jones) kanssa, mutta hukkaa passinsa matkalla hotellille. Kun Harris palaa lentokentälle etsimään asiapapereitaan, hän joutuu onnettomuuteen ja päätyy neljäksi päiväksi sairaalaan syvässä koomassa.
Palatessaan tajuihinsa Harris saa huomata indentiteettinsä kadonneen: Vaimo ei tunnista siippansa ja toinen mies (Aidan Quinn) on ottanut paikan perheen päänä. Apua ei löydy edes kaikkivoipaisesta internetistä, missä kaikki faktat ja detaljit esiintyvät uusin kasvoin, eikä tukea tule myöskään tutuilta kollegoilta, jotka vakuuttavat viranomaisille miehen olevan aivan joku muu. Harris jäljittää häntä kuskanneen taksikuskin Ginan (Diane Kruger) ja yrittää epätoivon vimmalla selvittää, onko kaikki kummallinen vain kolarin aiheuttamaa harhaa. Kun ilman rahaa ja henkilöllisyyspapereita pallo kateissa pitkin talvista suurkaupunkia tallaava tohtori huomaa, että perässä tulee myös mustia autoja ja äärimmäisen vaarallisia miehiä, diagnoosi tilanteen vakavuudesta selviää myös itse ajojahdin kohteelle.

Ohjaaja Jaume Collet-Serralla on plakkarissaan jo yksi erittäin onnistunut elokuva, hyytävä psykojännäri Ottolapsi (The Orphan) vuodelta 2009, ja samaa varmaotteista tasoa jatkaa myös hyvällä maulla ja asiantuntemuksella tehty mysteeritrilleri Unknown. Collet-Serra ei kikkaile turhia, vaan luottaa tarinan tehoon, oikeisiin rooleihin valittuihin näyttelijöihin sekä tehokkaasti käsityönä tehtyihin actionaktiviteetteihin. Vainoharhainen tunnelma synnytetään vaivatta ja se myös onnistutaan pitämään yllä aina palkitsevaan loppuratkaisuun saakka.

Oliver Butcherin ja Steve Cornwellin käsikirjoitus Didier van Cauwelaertin romaanin Out of My Head pohjalta on trilleriperinteitä kunnioittavaa julkituontia, tasapainoisesti käsiteltyjä jännäriaineksia ja sopivassa suhteessa mukaan sekoitettuja toiminnallisempia elementtejä. Tarinan paradoksaalisessa juonirakenteessa on paljon tuttuja elementtejä aina Robert Ludlumin Bourne-saagasta joihinkin Philip K. Dickin vinoihin vetäisyihin, mutta kaikesta huolimatta käänteet tuntuvat aidoilta ja loogisilta. John Ottmanin ja Alexander Ruddin kimppascore ulvottaa syntikoita ja jurnuttaa selloja taustoittaessaan vauhdikasta ja raatorikasta rytinärainaa tehokkaasti.

Liam Neesonin karisma kantaa kokonaisuutta vaivatta. Irkkukarhun matala ja lämmin ääni tuo vainoharhaiseen pakomatkaan lämpöä ja persoonallisuutta, jota ilman Unkown voisi jäädä tuiki tuntemattomaksi tuttavuudeksi. Tärkein naisrooli on Diane Krugerin siirtolaistaustainen taksikuski eikä moneen venyvä näyttelijätär jätä tilaisuuttaan käyttämättä. January Jones jää hieman kollegaansa enemmän varjoon, mutta saa finaalissa mahdollisuuden lunastaa paikkansa. Pitkän ja hienon uran eurooppalaisessa elokuvassa tehnyt Bruno Ganz tekee sympaattisen roolityön entisenä Stasi-agenttina, jolle avautuu vielä kerran mahdollisuus hyödyntää oppejaan ja suhteitaan. Aidan Quinn jää sovinnolla sivummalle vara-Harrisina, ja samoin tekee myös Frank Langella tohtorimme luottokollegana. Sebastian Koch on kaiken katalyytiksi osoittautuva professori Bressler.

Yhteenveto
Vankasti vainoharhainen ja sopivasti skitso toimintatrilleri pelittää hienosti ilman turhia krumeluureja.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016