Alkuperäinen nimi: 
Down With Love
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K7
Kesto: 
97
Vähät Rakkaudesta
Jouko Luhtala, Ti, 21/09/2004 - 00:00

Elokuva

Romanttinen komedia on turhankin yksinkertainen elokuvatyyppi. Suurin osa genren edustajista noudattaa sitä samaa, jo useamman kerran nähtyä kaavaa: Kaksi aluksi toisiaan inhoavaa ihmistä rakastuu, tulee riita, jonka jälkeen tulee niin juustoinen loppu, että perus-suomalaista mörökölliä hirvittää. Down With Love kulkee juuri tällä klassisella kaavalla mutta silti se onnistuu olemaan erinomaisen loistava elokuva.

Barbara Novack (Renee Zellweger) on uber-feministinen nouseva kirjailija pikkukaupungista, joka taistelee rakkautta vastaan kirjassaan "Down With Love". Kun kirja vie naiset kaikilta miehiltä, mukaan luettuna Cather Blockilta (Ewan McGregor), joka on "women's men, men's men, man of the town", niin Know-lehden tähtitoimittaja Block päättää pistää asiat järjestykseen. Catcher uskoo vakaasti, että Novack on nainen siinä missä kuka tahansa muukin ja hän jos joku on oikea mies saamaan Novackin rakastumaan. Ei tarvitse olla suuri romanttisten komedioiden ystävä arvatakseen, että Catcher Block ei pysty pitämään paljastusjuttunsa kirjoitusta täysin ammatillisena.

Päätarinan rinnalla kuljetetaan lisäksi toista rakkaustarinaa, jonka pääosissa nähdään Peter MacMannus (David Hyde Pierce) ja Vikki Hiller (Sarah Paulson). Vaikka tämä pari jääkin huomattavasti vähemmälle ruutuajalle, hoitavat näyttelijät silti roolinsa kunnialla vaikka niin MacMannus kuin Hiller ovat selkeästi sidekickien asemassa.

Juoni kulkee alusta loppuun varsin sulavasti ja ainoastaan hieman yli puolivälin jälkeen tulee pieni suvantovaihe, joka kuitenkin jää varsin lyhyeksi. Ei Down With Loven tarina tokikaan tarjoa mitään elämää suurempia käänteitä, sanomaa tai yhteiskunnallista kritiikkiä, mutta ei tämäntyyppisiä elokuvia mainittujen asioiden vuoksi katsotakaan.

Vaikka sivuosanäyttelijät ovat hyvää tasoa, niin shown varastaa kuitenkin huippuvireessä olevat Renee Zellweger ja Ewan McGregor. Molemmat vetävät roolinsa läpi äärimmäisen komealla ylinäyttelyllä. Siinä missä yleensä kaikenlainen ylinäyttely on lähes automaattinen miinus, niin tälläiseen tyylitietoiseen elokuvaan se sopii kuin se kuuluisa nenä päähän. Ewan Mcgregor on roolissaan kuin Bond ilman huonoja onelinereita. Ja kukapa sopisi paremmin silmiä räpytteleväksi pikkukylän kasvatiksi kuin sitruunakasvo Zellweger? Vaikka niin Zellweger kuin McGregor ovat varsin suuria tähtiä, niin täällä kuin rapakon toisellakin puolella, onnistuvat he kuitenkin siinä tärkeimmässä romanttisen komedian elementissä: heidän roolihenkilöihinsä ei voi olla samaistumatta.

Down With Love sijoittuu "kultaiselle" 60-luvulle ja tämän kyllä huomaa niin henkilöistä, lavastuksesta kuin eritoten puvustuksesta. Kuten kaikissa muissakin asioissa, myös tyylin haussa mennään sopivasti yli ja kaikesta tehdään äärimmäisen karikatyyristä. Silti 60-lukulainen tunnelma on onnistuttu saavuttamaan hienosti ja eritoten naisten mitä erilaisemmat puvut ovat todella tyylikkäitä, eikä niitä myöskään pihtailla. Mukana on parikin kohtausta joissa tarkoituksena on vain ja ainoastaan esitellä tyylikkäitä asusteita.

Se, mikä tekee Down With Lovesta yhden parhaista, ellei parhaan, romanttisen komedian, mitä on tullut katsottua on sen kaikin puolin ihana tunnelma. Tässä auttaa toki paljolti hieno lavastus, mutta ennenkaikkea loistavat näytteljäsuoritukset. Missään vaiheessa Down With Love ei erehdy ottamaan itseään turhan vakavasti, virhe johon monet genren elokuvat sortuvat, varsinkin ns. herkiksi tarkoitetuissa kohtauksissa. Elokuva osaa nauraa 60-luvulle, itselleen ja ennen kaikkea genrelleen. Kaiken kruunaa lopputeksteissä pyörivä musiikkivideo, jonka laulavat ja tanssivat elokuvan päästarat. Jos Down With Loven katsomisen jälkeen ei mieli virkisty ja ole hymy päällä, on vika jossain muussa kuin valitussa elokuvassa.

Kuva

Suuren osan kestonsa ajasta Down With Loven kuva on täynnä laajoja pastellinsävyisiä pintoja. Näiden toisto onkin jokseenkin virheetöntä, eikä kuvasta löydy hakemallakaan juuri mitään valittamista. Se ei ehkä ole aivan niin terävä kuin voisi toivoa, mutta hyvällä tasolla pysytään kuitenkin. Ja syytä toki onkin, sillä vuonna 2003 valmistuneen elokuvan DVD-julkaisulta ei voida oikeastaan muuta odottaakkaan kuin hyvää, ellei jopa erinomaista teknistä laatua.

Ääni

Ääniraita ei tarjoa mitään ihmeellistä. Dialogi toistuu erittäin selkäesti ja siitä suurin osa elokuvan ääniraidasta koostuukin, sillä eritoten takakanavat saavat olla varsin hiljaa ellei ajoittain kuuluvia taustaääniä oteta huomioon.

Lisämateriaali

Tärkeimmän osan lisämateriaalista muodostaa ohjaaja Peyton Reedin kommenttiraita, joka ei ole mitenkään vallankumouksellinen, mutta kyllä sen kerran mielellään läpi kuuntelee. Raidasta paljastuu mielenkiintoisia asioita mm. kohtausten toteutuksesta.

HBO Specialia voidaan sanoa dokumentiksi, mutta käytännössä se on normaalia pidempi mainos jossa haastatellaan näytteljöitä ja tekijöitä + näytetään paloja elokuvasta. Kuusi lyhyttä dokumenttia ovat sitten jo ihan oikeaa asiaa sisältäviä kokonaisuuksia ja käsittelevät mm. musiikkia, kuvausta ja puvustusta. Vaikka ne lyhyitä ovatkin ja paikka paikoin elokuvan kehuminen maistuukin ikävästi läpi, niin silti ne tarjoavat ihan mukavan lisän extroihin.

Poistetuista kohtauksista löytyy muutama ihan hauska pätkä ja osan niistä olisi toivonut päätyvän elokuvaan asti. Poistetut kohtaukset on mahdollista katsoa ohjaajan kommenteilla tai ilman. Blooper reel on se komedia-elokuvien vakio eli pilalle menneitä kohtauksia. Osuudella on pituutta yllättävänkin paljon ja mukaan mahtuu monta hauskaa hetkeä. Pukujen testaus-sessio on ihan mukavaa katseltavaa ja onnistuu välillä olemaan hauskakin.

Lisäksi löytyy vielä Down With Loven sountrackin mainos. Mukana on myös musiikkivideo "Here's it to Love" joka nähdään myös itse elokuvan lopputekstien aikana. Itse video on yksi parhaita elokuvia varten tehdyistä musiikkivideoista mitä olen nähnyt. Lisäksi mukaan on vielä pakattu jonkinalainen feature, joka kertoo Barbara Novackin kirjasta "Down With Love" ikään kuin mainoksen muodossa.

Kaiken kaikkiaan lisämateriaalia on yllättävän paljon varsinkin kun ottaa huomioon, että Down With Love jäi varsin pienelle huomiolle niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin.

Yhteenveto

Down With Love on itselleni tänä vuonna nähdyistä elokuvista mukavin yllätys. Sen äärimmäisen iloinen tunnlema tempaisi heti alussa mukaansa ja vielä elokuvan jälkeenkin oli erittäin positiivinen fiilis. Suositeltava katsottava kaikille viihdyttävää ja iloista katseluelämystä hakeville. Romanttisen komedioiden ystäville elokuva on pakko-ostos.

Myös itse DVD-julkaisu on hyvää tasoa niin lisämateriaaleiltaan kuin kuvan ja äänenkin osalta.

Kuvasuhde: 
2.40:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
kommenttiraita 5 poistettua kohtausta 6 lyhyttä dokumenttia HBO:n making of-dokumentti sountrackin mainos blooper reel pukujen testausta musiikkivideo
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016