Alkuperäinen nimi: 
Rise of the Gurdians
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
111
Viisi legendaa
Jussi U. Pellonpää, To, 29/11/2012 - 00:00

Elokuva
Ihan kaikkien lasten ja lapsenmielisten tuntemat myyttiset hahmot, Joulupukki, joka tunnetaan myös nimellä Pohjola (Alec Baldwin), Hammaskeiju (Isla Fisher), Pääsiäispupu (Hugh Jackman) ja Nukkumatti joutuvat yhdistämään erikoisvoimansa taistelussa pimeyttä halajavaa Pitchia (Jude Law) vastaan, joka haluaa tuhota lasten kyvyn uskoa mielikuvituksen voimaan. Nelikko tarvitsee joukkoonsa vielä yhden Suojelijan ja tehtävään valitaan Kuu-ukon ohjeistuksella vastahakoinen, pelkkään hauskanpitoon ilman vastuuta keskittynyt Pakkasukko (Chris Pine). Tärkeä tehtävänsä sodassa oikeiden asioiden puolesta on myös pikkupoika Jamiella (Dakota Goyo), jonka kyvystä uskoa riippuu maailman kaikkien lasten tulevaisuus.

Storyboardpiirtäjänä uransa jo vuonna 1989 viidennessä Painajainen Elm Streetilla -elokuvassa aloittaneen Peter Ramseyn esikoispitkä Viisi legendaa on lavea ja eeppinen fantasiaseikkailu, joka surutta yhdistelee aineksia kansantaruista ja saduista sujuvaksi ja pikkuisen pelottavaksi kokonaisuudeksi. Amerikkalaisen lastenkirjailijan William Joycen irrallisista kertomuksista on käsikirjoittaja David Lindsay-Abaire tiivistänyt muhkean kokonaisuuden, jonka osaset sopivat napakasti yhteen.

Perinteisesti sulkut ja umpikiltit hahmot Joulupukista Hammaskeijuun saavat varsin suoraviivaisen käsittelyn uuden ajan rohkeina sotureina, kun taas katalan Pitchin juuret ovat syvällä kauhukertomusten perinteissä ilmestyskirjamaisten hevospetojen raivoisana johtajana. Dreamworks-yhtiön teknisesti häikäisevän komea ja vauhdikas 3D-animaatio satsaa toimintaan ja onnistuu mukavasti istuttamaan aikuisemmankin katsojan seuraamaan värikkäitä käänteitään. Parhaat naurut tarjoavat pukin pajalla uurastavat jetit ja tontut hilpeillä toheloinneillaan.

Originaaliversion äänitalentit Chris Pine, Alec Baldwin, Hugh Jackman, Isla Fisher ja Jude Law ovat saaneet suomeksi dubatussa versiossa korvaajikseen alan tutut tekijät: Jon-Jon Geitel on tarinan kertoja Pakkasukko, Markus Bäckman venäläisellä aksentilla räyhäävä Joulupukki, Tuukka Leppänen suoraan toimintaan uskova Pääsiäispupu ja Saara Aalto kolibrimaisen hento Hammaskeiju. Tarinan uhkaavana painajaisten herrana Pitchinä narisee Joonas Saartamo.

Yhteenveto
Vauhdikas ja näyttävyyteen satsaava animaatio, jonka hurjimmissa käänteissä on pikkukatselijoilla hyvä olla isompaa tukeakin vieressä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016