Alkuperäinen nimi: 
Fiddler on the Roof
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1971
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
173
Viulunsoittaja katolla
Jari Tomppo, Ma, 21/03/2005 - 00:00

Elokuva

"If the rich could hire others to die for them, we, the poor, would all make a nice living"

Norman Jewisonin vuonna 1971 elokuvaksi ohjaama Viulunsoittaja katolla perustuu Sholom Aleichemin suosittuun näyttämömusikaaliin, jota esitettiin 1960-luvulla täysille katsomoille niin Broadwaylla kuin Lontoossa. Elokuvan päähenkilön, köyhän maitomiehen Tevyen rooliin Jewison valitsi samaa hahmoa menestyksekkäästi näyttämöllä näytelleen israelilaisen Haim Topolin, joka käyttää taitelijanimenä vain sukunimeään.

Viulunsoittajan tapahtumat sijoittuvat 1900-luvun alkuvuosille, kuvitteelliseen Anatevkan kylään, jossakin Venäjän rajaseuduilla. Pieni juutalainen yhteisö toivoo voivansa elää omissa oloissaan, ilman tsaarin ja tämän lähettiläiden huomiota. Aivan kuten he ovat eläneet jo vuosisatojen ajan. Tevyellä on viisi tytärtä, ja kautta aikojen vanhemmat ovat huolehtineet lapsilleen sopivan puolison etsimisestä.

Kuin osoituksena tulevista myllerryksistä ja perinteiden rappeutumisesta Tevyen vanhin tytär kieltäytyy järjestetystä avioliitosta kylän varakkaan teurastajan kanssa, valiten puolisokseen köyhän räätälin. Muutoksen tuulet repivät muutenkin pientä kylää, ja vankasti perinteisiin nojaavan yhteisön koko tulevaisuus on vaakalaudalla Venäjää repivien mullistusten kourissa. Yhteiskunnallisia mullistuksia enemmän Tevyetä kuitenkin järkyttävät hänen nuorempien tyttäriensä sulhaskandidaatit, joiden rinnalla jopa köyhä räätäli vaikuttaa kelpo juutalaiselta.

Viulunsoittaja katolla on kiehtovasti toteutettu draamaelokuva yksinkertaisista ihmisistä keskellä suuria asioita ja samalla hieno musikaali täynnä toinen toistaan tyylikkäämpiä musiikki- ja tanssiesityksiä. Monet laulut ovatkin jääneet elämään nimenomaan tämän elokuvan ansiosta, mm. If I Were a Rich Man. Aikaisemmin mm. videolla on julkaistu elokuvasta puolisen tuntia lyhyempi versio, mutta DVD sisältää Viulunsoittaja katolla -elokuvan alkuperäisen, pitkän version, jota esitettiin elokuvissa väliajalla varustettuna.

Liki kolmetuntisena Viulunsoittaja katolla on pitkähkö elokuva, mutta siitä huolimatta se ei vaikuta venytetyltä tai ylipitkältä. Elokuvan tarina ei kuitenkaan ole kestänyt ajan hammasta aivan samalla tavalla kuin muutamat todelliset klassikot. Eritoten elokuvaan rivien väliin upotettu viesti juutalaisista rauhaa rakastavana valittuna kansana kuulostaa nykypäivänä todella kornilta.

Turhan trivian ystäviä kiinnostanee tietää, että uudistusmielisen opettajan, Perchikin, roolissa nähtävä Michael Glaser tunnetaan myös nimellä Paul Michael Glaser, jota hän käytti esiintyessään 1970-luvun lopulla suositussa poliisisarjassa Starsky & Hutch sekä ohjatessaan kulttimainetta nauttivan Arnold Schwarzenegger -rymistelyn The Running Man - Juokse tai kuole (1987).

Kuva
DVD:n anamorfinen panavision-kuva on elokuvan yli kolmenkymmenen vuoden iän huomioiden kohtalaisen hyvälaatuinen. Kuvan hienoinen pehmeys ei suinkaan johdu vain siirtovaiheessa tapahtuneista virheistä, vaan on täysin tietoinen ratkaisu Jewisonilta ja elokuvan pääkuvaaja Oswald Morrisilta.

Kuvassa esiintyy jonkun verran filmiprintistä peräisin olevia roskia ja naarmuntapaisia, jotka eivät kuvaan kuuluisi. Kuvasuhde on 2.35:1, joka lienee elokuvan alkuperäinen kuvasuhde.

Ääni
Levyn 5.1-kanavainen Dolby Digital -ääniraita on masteroitu onnistuneesti, joskin 5.1-ääni jää tämän(kin) klassikkojulkaisun kohdalla pitkälti markkinointikikaksi. Aäniraidalla ei kuulla mitään sellaista, jonka toistamiseen ei riittäisi surround-koodattu DD 2.0 -raita. Dialogi toistuu selkeästi ja musiikkinumerot leviävät tyylikkäästi koko etukanavan leveydelle, mutta surround-kanavia DVD ei mainittavasti hyödynnä ja tilavaikutelma jää ohuehkoksi.

Lisämateriaali
Levy 1:

Elokuvan seurana ykköslevyllä on mielenkiintoinen kommenttiraita, jolla äänessä ovat elokuvan ohjaaja Norman Jewison ja pääroolin näytellyt Haim Topol. Lisäksi mukana on elokuvan traileri (3:45 / 1.85:1 LBX / DD 2.0), jota ei missään tapauksessa kannata katsoa ennen elokuvan katsomista, sen verran perusteellisesti elokuvan juonenkäänteet esitellään.

Levy 2:

Norman Jewison, Filmmaker (47 min)
Viulunsoittajan kuvausten yhteydessä tehty kanadalainen dokumentti, jossa seurataan Norman Jewisonia työn touhussa elokuvan kuvausten aikoihin.

Norman Jewison Looks Back (10 min)
Viidestä lyhyestä haastattelukatkelmasta koostuva katsaus, jossa Jewison muistelee Viulunsoittaja katolla -elokuvan tekemistä:

 • On Directing
 • Strongest Memory
 • Biggest Challenge
 • On Casting
 • A Classic?

Poistettu laulu: Any Day Now
Elokuvasta pois jätetty laulu, joka oli tarkoitettu Perchikin esitettäväksi. Kohtausta ei kuitenkaan koskaan kuvattu, joten kuvituksena on still-kuvia elokuvasta. Laulu ei ole parhaiden elokuvassa kuultavien esitysten tasoa, mutta kuitenkin mielenkiintoista kuultavaa.

Tevye's Dream Sequence in Full Color (6 min)
Elokuvassa osittain mustavalkoisena nähtävän unijakson vaihtoehtoinen, kokonaan väreissä esitetty versio. Tarjolla on myös Norman Jewisonin kommentit tähän kohtaukseen liittyen. Kohtaus on mahdollista katsoa myös jaetulla kuvalla siten, että toisella puolella kuvaa on mustavalkoinen ja toisella puolen väriversio.

The Stories of Sholom Aleichem

 • The Bubble Bursts
 • Modern Childern
 • Historical Background

Norman Jewison lukee kaksi Sholom Aleichemin tarinaa ja kertoo tapahtumien historiallisesta taustasta. Nämä olisivat toimineet ehkä paremmin tekstimuotoisina esityksinä. Kuvituksena molemmissa on storyboard-kuvia ja valokuvia.

Storyboard to Film Comparison
Tarjolla on sekä kuvakäsikirjoitusten vertailua lopulliseen elokuvaan muutaman kohtauksen osalta että kaksi laajaa galleriaa, joissa esitellään elokuvaan tehtyjä kuvakäsikirjoitusluonnoksia.

Original Production Notes
Elokuvan tuotantovaiheessa tehtyjä muistioita elokuvan roolituksesta, maskeerauksesta, aikatauluista ym.

Photographic Production Diary
Täältä löytyy lisää valokuvagallerioita:

 • Norman Jewison
 • Yugoslavia
 • On Location
 • The Songs
 • New York Premiere

Promotional Materials
Julisteita, lehdistölle tarkoitettua esitemateriaalia ym. vastaavaa mainosluontoista aineistoa.

Trailers:

 • "Reserve Your Seat" Teaser
 • "Will Rogers" Teaser
 • Re-release Trailer
 • 2 TV-mainosta

Yhteenveto
Viulunsoittaja katolla on monella muotoa vanhahtava elokuva, niin sisältönsä kuin visuaalisen ilmeensä puolesta. Tarina on kuitenkin kiehtova, etenkin musikaalien ystävien kannattaa tähän julkaisuun tutustua.

DVD on teknisesti hyvätasoinen, vaikkei aivan laadukkaimpien klassikkoelokuvien DVD-julkaisujen tasolle yllä.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on laajennettu aikaisemmin CinemaSF:ssä julkaistusta arvostelusta.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
- Kommenttiraita - Traileri - Dokumentti: Norman Jewison, Filmmaker - 5 koostetta: Norman Jewison Looks Back - Kohtaus "Tevye's Dream" väreissä, ohjaaajan kommentein - 2 koostetta: The Stories of Sholam Aleichem - 5 kohtausta kuvakäsikirjoituksesta valkokankaalle - TV-mainoksia - Kuvagalleria
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016