Alkuperäinen nimi: 
War Dogs
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
115
War Dogs
Jussi U. Pellonpää, La, 27/08/2016 - 00:00

Elokuva
On vuosi 2005 Miamissa. Hierontahommia tekevällä rontti parikymppisellä David Packouzilla (Miles Teller) ei mene hyvin, bisnekset tuottavat ainoastaan tappiota ja kun vaimo Iz (Ana De Armas) on vielä raskaana, toimeentulo on enemmän kuin tiukka. Davidin parhaalla lapsuudenkaverilla Efraim Diverolilla (Jonah Hill) menee taas sitäkin paremmin. Mies kun on keksinyt miten nyhtää osansa Irakin sotaa käyvän USA:n armeijan asediileistä ja tekee hommassa tiliäkin varsin mukavasti. Kun kaksikko tapaa vuosien jälkeen hautajaisissa, huomaa David Efraimin lempisanonnan, Sota on taloutta, todeksi, eikä aikakaan bisnekset kulminoituvat jättidiiliin Yhdysvaltain hallituksen kanssa, joka käsittää hirmuisen asetoimituksen Afganistanin kapinallisille sekä muutaman sata miljoonaa kylmää käteistä. Lienee sanomattakin selvää, että pienempiin ympyröihin tottunut kaksikko huomaa pian haukanneensa liian suuren palan kakkua, ja olevansa useammankin intressin ja agentuurin tähtäimessä.

Kauhea kankkunen -trilogialla (2009-2013) läpilyöneen Todd Phillipsin War Dogs on kyyninen ja morbidilla huumorilla kyllästetty madonluku tositapahtumista, jonka karu lopputulema selviää elokuvan viimeisistä ruuduista. Asekauppiaat eivät ole niitä tarinoiden suosituimpia sankareita, mutta näistäkin alhaisista ammateista alhaisimman edustajista on tehty muutama elokuva, joista War Dogsien lähin sukulainen lienee Andrew Niccolin yhtä lailla karu ja kyyninen Lord of War (2005).

War Dogs tykittää materiaaliaan samaan tapaan kuin moraalin konkurssia monissa tosipohjaisissa elokuvissaan tutkinut mestari Martin Scorsese, käyttäen kertojaa, rikottua rakennetta, pysäytyskuvia ja runsaasti rockmusiikkia, vaikkei Phillips visuaalisesti pääsekään samalle tasolle esimerkiksi Casinon (1995) tai Wolf of Wall Streetin (2013) tapaisten mestariteosten kanssa. Narraation käyttö on kuitenkin tässä tapauksessa perusteltua, sillä varsin uskomattomalta tuntuviin tositapahtumiin se tuo henkilökohtaisen ja koetun aspektin.

War Dogs pohjaa Guy Lawsonin Rolling Stone -lehdessä julkaistuun artikkeliin ja sen pohjalta tehtyyn kirjaan Arms and the Dudes, josta käsikirjoituksen ovat adaptoineet Phillips, Jason Smilovic ja Stephen Chin.

Jonah Hillin roolihahmo Efraim on kuin lähisukulainen herran itsensä Wolf of Wall Streetissa esittämälle Donnie Azoffille, ollen gunrunneriksi passelin moraaliton valehtelija ja rääväsuinen manipuloija, jolla on näiden ominasuuksien lisäksi myös huonoja puolia. Whiplashista (2014) maailmanmaineeseen ponnahtanut Miles Teller komppaa hyvin sotakoirien omatuntoa rakentavana Davidina, ja kaksikolla on muutenkin synkka hallussa. Tuottajanakin toiminut Bradley Cooper piipahtaa kuvissa asekauppiaista vaarallisimpana Henry Girardina, Kevin Pollak on poikien bisneskumppani Slutzky, Patrick St. Esprit Irakissa Berettojaan kaipaava kapteeni Santos ja Shaun Toub Jordanian paras salakuljettaja Marlboro.

Yhteenveto
Tutulla tyylillä, mutta hyvällä sykkeellä kerrottu tarina ahneuden palkasta.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016