Alkuperäinen nimi: 
Wild Bill
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1995
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
93
Wild Bill
Jari Tomppo, Ke, 04/08/2004 - 00:00

Elokuva:


James Butler Hickok syntyi Illinoisissa vuonna 1837. Nuoruudessaan hän työskenteli sekalaisissa tehtävissä, mm. puhvelinmetsästäjänä, postivaunujen oppaana ja lainvartijana. USA:n sisällisodassa Hickok toimi unionin joukkojen tiedustelijana ja sodan jälkeen hän suuntautui päätoimisesti pokerinpelaajan vaativalle uralle palveltuaan ensin lyhyen ajan kenraali George Custerin seitsemännessä ratsuväkirykmentissä. Lisänimen Wild Bill Hickok sai ansaittuaan - jossain määrin aiheettomastikin - mainetta pyssysankarina. Kulminaatiopisteenä voidaan pitää David Tutt -nimisen miehen teloittamista korttipelin yhteydessä syntyneen riidan päätteeksi. Kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen avoimesti järjestetty kaksintaistelu villissä lännessä ja Hickok selvisi voittajana lähinnä sen ansiosta että nopeammin aseensa esille vetänyt Tutt ampui ohi. Hickok jatkoi pelurin uraansa ja varsinaisen sysäyksen hänen maineelleen villin lännen maineikkampana revolverin käyttäjänä antoi George Ward Nicholsin vuonna 1866 tekemä, useissa sanomalehdissä julkaistu haastattelu jossa Hickok väitti surmanneensa ampumalla useita satoja valkoisia miehiä. Ketään hän ei kuitenkaan ollut kyseisen haastattelun mukaan surmannut ilman hyvää syytä.


Walter Hillin vuonna 1995 ohjaama elokuva Wild Bill perustuu löyhästi tämän todellisuudessa eläneen pyssysankarin / murhamiehen (riippuen näkemyksestä) elämään hänen viimeisinä vuosinaan jolloin viherkaihi alkoi sumentaa aikaisemmin niin terävää näköä. Tarinaa on luonnollisesti väritetty runsaasti samalla kun henkilöhahmoja on lisätty ja muunneltu dramatisoinnin nimissä. Ohjaaja Hill on tehnyt elokuvaan myös käsikirjoituksen nojautuen kahteen kirjalliseen alkuteokseen. Kummalliselta tuntuu että vaikka Wild Billistä on runsaan sadan vuoden aikana kirjoitettu valtavat määrät materiaalia on tämän elokuvan suurin ongelma tarinan riittämättömyys. Jo runsaan puolen tunnin kohdalla Wild Billin legendaan tutustumattomalle katsojallekin on ilmeisen selvää kuinka tapahtumat tulevat kehittymään ja elokuva muuttuu loppua kohden uskomattoman paikallaan jauhavaksi ja jahkailevaksi. Ilmeisesti tästä syystä elokuvaan on upotettu runsaasti mustavalkoisena kuvattuja takaumia joissa käydään läpi Wild Billin uran mainetekoja.


Pääroolia näyttelevä Jeff Bridges on erinomainen näyttelijä, mutta jotenkin hän ei tunnu tässä roolissa olevan täysin kotonaan. Sensijaan Wild Billin englantilaista ystävää ja uskottua Charley Princeä näyttelevä mainio brittinäyttelijä John Hurt tekee kerrassaan hienon roolityön. Wild Billin entistä tyttöystävää ja nykyistä ystävää Calamity Janea näyttelevä Ellen Barkin niinikään onnistuu roolissaan kelvollisesti, kuten myös äitinsä kohtalon takia Wild Billille kaunaa kantavaa Jack McCallia näyttelevä David Arquette. Todellisuudessa muuten Wild Bill oli tappanut Jack McCallin veljen. Sivurooleissa nähdään mm. Keith Carradine Buffalo Bill Codyn roolissa, Bruce Dern Wild Billin pyörätuoliin toimittamana Will Plummerina ja Pulmuset -TV-sarjasta tuttu Christina Applegate.


Wild Bill ei todellakaan kerro Wild Bill Hickokin todellista tarinaa, mutta on kuitenkin astetta todenmukaisempi ja uskottavampi kuin useimmat vastaavat revolverisankareiden elämäkerrat joten lännenelokuvien ystäville tämä elokuva lienee hyvinkin tutustumisen arvoinen mikäli se on jostakin syystä aikaisemmin jäänyt väliin.

Kuva:


Wild Bill on tallennettu DVD:lle anamorfisena ja kutakuinkin oikeassa kuvasuhteessa. Nykyhetkeä kuvaavat värijaksot eivät terävyyden puolesta edusta aivan huipputasoa, mutta hyvinkin parempaa keskitasoa kuitenkin. Mustavalkoisissa takaumajaksoissa kuva on tietoisesti käsitelty rakeiseksi ja ylikirkkaaksi - ratkaisu jonka toimivuudesta voidaan olla useampaa mieltä.

Ääni:


5.1 -kanavainen Dolby Digital -ääniraita toistaa niin elokuvan dialogin kuin äänitehosteetkin hyvin. Van Dyke Parksin elokuvaan säveltämä musiikkiraita toimii oivallisesti elokuvan tunnelmien välittäjänä.

Lisämateriaali:


Lisämateriaalin virkaa toimittaa traileri joka antaa elokuvasta huomattavasti todellisuutta toiminnallisemman kuvan.

Yhteenveto:


Lännenleffojen ystäville tätä eeposta voi suositella varauksin muutaman hyvän roolisuorituksen ansiosta vaikka elokuvalliset ansiot sinänsä ovatkin sangen vähäiset. DVD ei häikäise laadullisesti, mutta ajaa asiansa.


 

Kuvasuhde: 
1,85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on julkaistu aikaisemmin CinemaSF:ssä.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
- Traileri
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016