Alkuperäinen nimi: 
Winter`s Bone
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
100
Winter`s Bone
Jussi U. Pellonpää, To, 27/01/2011 - 00:00

Elokuva
Yhdysvaltain keskilännessä, Missourin ja Arkansasin välissä, sijaitsee Ozark -ylänkö, ankea ja tuulten pieksämä kylmä kolkka, jonka liki lainsuojattomia ja askeettisia seutuja asuttavat ihmiset raapivat elantonsa kokoon mitenkuten. Ree Dolly (Jennifer Lawrence) on 17-vuotias naisenalku, jonka elämä ei voisi kovempaa olla.
Tyttö pitää huolen nuoremmista sisäruksistaan Sonnysta ja Ashleesta (Isaiah Stone ja Ashlee Thompson), kantaa vastuun perheen niukasta taloudesta ja yrittää epätoivoisesti pitää metamfetamiinista seonneen äitinsä hengissä. Kun paikkakunnan sheriffi Baskin (Garret Dillahunt) tuo vielä tiedon, että huumehommista epäilty isä Jessup on antanut takuiksi perheen kituvan maatilan, mutta kadonnut juuri oikeudenkäynnin aattona. Jos mies ei ilmesty kuulemaan tuomiotaan, Dollyn perhe menettää kaiken. Ree kiertelee kyselemässä isänsä kohtalosta niin naapureilta kuin sukulaisiltakin ja varsinkin isän veli Teardrop (John Hawke) ja tämän vaimo Victoria (Cinnamon Schultz) tuntuvat tietävän asiasta enemmänkin, mutta edes verenperintö ei tunnu painavan mitään ylängön sulkeutuneessa ja väkivaltaisessa yhdyskunnassa. Mitä lähemmäksi Ree pääsee totuutta, sitä vaarallisemmaksi tilanne muuttuu.

Yhteensä neljän Oscarin ehdokkaan Winter`s Bonen maailma on hailakka ja väritykseltään naturalistinen, kylmän kurjuuden tuntee luissaan. Michael McDonoughin kuvaus seuraa henkilöitä rauhallisesti luonnovalojen valaisemissa näkymissä, eikä tee koko elokuvan aikana yhtään ylimääräistä tai turhaa liikettä. Debra Granikin ohjauksessa on rutka annos realismia, ihmiset ja tapahtumat tuodaan hyvin, hyvin lähelle. Granikin ja Anne Rosellinin käsikirjoitus Daniel Woodrellin romaanin pohjalta on tanakka yhdistelmä rankkaa ja koskettavaa draamaa, huutomerkeillä koristeltua sosiaaliraporttia ja myös tiukaksi tiivistyvää trilleriä Reen päästessä pala palalta lähemmäs totuutta isänsä kohtalosta.

Pahaenteinen ilmapiiri ja väkivallan jatkuva läsnäolo tuovat kuviin aivan omalaisensa atmosfäärin, syrjäseutujen todellista vieraanvaraisuutta, jota on saatu nähdä ja kokea mm. John Boormanin klassikossa Syvä joki (Deliverance, 1972) sekä Walter Hillin tylytyksessä Raivoisa ajojahti (Southern Comfort, 1981). Winter`s Bone ei jaa esikuviensa ihmisjahtiin keskittyneitä maailmankuvia, mutta pääsee silti hyvinkin lähelle sitä ihmisolennon ilmestymään, jotka myös punaniskoina tai vuoristolaisina tunnetaan.

Tindersticks-yhtyeestä tutun Dickon Hinchliffen alkukantainen score hyötykäyttää Amerikan rajaseuduille ominaisia instrumentteja, puupuhaltimia, akustista kitaraa ja tietenkin banjoa. Hyytävän synkät ja samalla melankoliset teemat taustoittavat tapahtumia onnistuneesti ja tuovat pelon ilmapiirin käsin kosketeltavaksi. Ajan ja paikan autenttisuutta lisäävät myös alkuperäiset musiikkiesitykset, hienoimpina Marideth Siscon sydämestä tulevat Come All Ye Fair and Tender Ladies, High on a Mountain ja Farther Along sekä Ralph Diennon komeat Missing You ja Out of Sight.

Lähinnä tv-maailmassa taitojaan kartuttanut Jennifer Lawrence tekee hämmästyttävän valmiin ja syvältä tulevan roolityön Reenä, jonka kova elämä joutuu vieläkin tiukempaan mankeliin, kun kotikunnan todelliset hirviöt heräävät eloon puolustamaan omaansa. Nuorella neidolla on valkokankailla edessään valoisa tulevaisuus, sillä Reen rooli tulee taatusti avaamaan ovia myös suurempiin elokuviin. Seuraavaksi Lawrence nähdäänkin Jodie Fosterin ohjaamassa draamakomediassa The Beaver pääosaa esittävän Mel Gibsonin tyttärenä.

Myös John Hawkes tulkitsee raivokkaasti jo äidinmaidossa selviytymisviettinsä saanutta Teardrop-setää, jonka vainoharhaisuutta suurta maailmaa kohtaan alituiseen nuuskatut kemialliset stimulantit kohottavat vain entisestään. Veljesrakkautta yli kaiken muun tunteva Teardrop on ristiriitainen ja äärimmäisen mielenkiintoinen hahmo, silmänräpäyksessä ketä tahansa kohtaan väkivaltaan ryhtyvä jurtti on yhtä aikaa myös herkkä kokija, joka vastentahtoisesti joutuu heräämään myös vastuuseen. Kuten Jennifer Lawrence, myös John Hawkes on Oscar-ehdokkaana roolistaan.

Monien kuvien konnakkeena nähty Garret Dillahunt on seutukunnan tyyni sheriffi, jolle lapsuudenkavereiden alituinen jahtaaminen alkaa muodostua jo uuvuttavaksi painolastiksi. Seudun vahvoja naisia tulkitsevat niin ikään komeasti mm. Cinnamon Schultz, ikuisesti Twin Peaksin (1990-1991) Laura Palmerina muistettava Sheryl Lee sekä miehiäkin rujompiin toimiin herkästi ryhtyvänä Merabina Dale Dickey.

Yhteenveto
Pienenä pidetty, mutta teemoiltaan suureksi kasvava indie-draama on nykyelokuvaa parhaimmillaan. Yksinkertaista ja kaikesta turhasta riisuttua kerrontaa, joka menee syvälle luihin ja ytimiin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016