Alkuperäinen nimi: 
The Wolf of Wall Street
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
179
Wolf of Wall Street, The
Jussi U. Pellonpää, Pe, 03/01/2014 - 00:00

Elokuva
1980-luvun loppupuolella pörssimeklari Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) haluaa aina vain lisää, lisää rahaa, naisia, huumeita ja valtaa, aivan kuin mikään ei riittäisi. Mammonan ja maineen karttuessa Wall Streetin susi -lempinimellä kutsuttuun Belfortiin iskee vauhtisokeus, eikä aikaakaan kuin myös viranomaiset kiinnostuvat rahaa ovista ja ikkunoista lapioivasta bilehirmusta.

Kukaan ei tee elokuvia niin kuin Martin Scorsese, jonka tyylillinen käsiala on täysin uniikki. Mestarin itsensä ohjaus, luottoleikkaajan ja elämänkumppanin Thelma Schoomakerin editointi ja kuvaaja Rodrigo Prieton huikean kekseliäs kameratyöskentely luovat täysin omanlaisensa universumin, missä puhelinluettelon lukeminenkin tuntuisi äärimmäisen intenvsiiviseltä ja mielenkintoiselta. Vaikka päähenkilö Jordan Belfort on täysin moraaliton ja luottokelvoton paskiainen, oman houreisen maailmansa keisari Galigula, miehestä välittää kovasti, vaikka yhtä aikaa tälle toivoo mahdollisimman ankaraa rangaistusta, ei niinkään tehdyistä rikoksista, vaan siitä, miten hän kohtelee muita kanssaeläjiä.

Terence Winterin käsikirjoitus Jordan Belfortin omaelämäkerrallisesta romaanista on kuin matka kotiin, jossa yhdistyvät Scorsesen elokuvista tutut parhaudet, niin teemat kuin rakenne. Armottoman analyysin ahneudesta,  The Wolf of Wall Streetin, yhdistää Mafiaveljiin (Goodfellas, 1990) ja Casinoon (1995) paitsi näiden todellisten  päähenkilöiden Jordan Belfortin, Henry Hillin ja Ace Rothsteinin suora kontakti ja kommentointi katsojalle, myös draamankaari rakettimaisesta noususta huipulle, ja sitä vääjäämättömästi seuraavasta syöksykierteestä täydelliseen törmäykseen.

Yksi merkittävä seikka Scorsesen kiistattomassa neroudessa on myös se, miten hän saa näyttelijöistään aina jotain uutta ja ennen kokematonta irti. Roolissaan suvereenin Leonardo DiCaprion rinnalla 12 kaliiberin roolityöt tekevät niin paremmin komedioista tuttu pulska Jonah Hill ketkukumppani Donnie Azoffina, hurmurimaineestaan viimeistään nyt irti pääsevä Matthew McGonaughey täysin reaalimaailmasta vieraantuneena pörssimentori Mark Hannana sekä kivoja kuvia tukuttain ohjannut Rob Reiner Belfortin räjähdysherkkänä isänä Mad Maxina.

Naisten rooli Belfortin ja kumppaneiden omaisuutta kumartavassa maailmassa on karu ja hyväksikäytetty, mutta hyvin arvosanoin rankoista rooleistaan selviävät myös vasta uraansa aloitteleva Margot Robbie Belfortin vaimona Naomina, Joanna Lumley tämän Emma-tätinä sekä Mackenzie Meehan Hildy Azoffina, Donnien puolisona. Sivummalla vakuuttavat niin ikään uriensa kannalta käänteentekevät näytöt antavat Kyle Chandler FBI:n agentti Denhamina, Jean Dujardin sveitsiläispankkiiri Saurelina sekä Jon Bernthal pörssiroistojen katutason kaverina Bradina.

Yhteenveto
Martin Scorsese ei osoita väsymisen merkkejä viidennessä yhteistyössään aina vain haasteellisempien töiden kautta karismaattisemmaksi kasvavan Leonardo DiCaprion kanssa. Briljantti The Wolf of Wall Street on malliesimerkki oman sukupolvensa parhaan ohjaajan töistä. Elokuvainstrumentin täydellistä hallintaa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016