Alkuperäinen nimi: 
Wonder Boys
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2000
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
106
Wonder Boys
Jari Tomppo, Pe, 09/07/2004 - 00:00

Elokuva

"I don't believe in writer's block"

Kolme Oscar -ehdokkuutta kerännyt Wonder Boys on loisteliaalla L.A.Confidentialilla maineeseen singonneen Curtis Hansonin ensimmäinen ohjaus sitten edellämainitun. Hansonin aikaisempiin elokuviin verrattuna ihmepoikien tarina on suorastaan leppoisan kepeä vaikkei tästäkään tarinasta tragedian aineksia ja mustaa huumoria puutu.

Michael Douglas on Grady Tripp, takavuosien ihmepoika ja arvostettu yliopiston kirjallisuuden opettaja, palkitun ja kehutun "Tuhopolttajan tytär" bestsellerin kirjoittaja, joka on seitsemän vuotta työstänyt 250 -sivuista kirjaansa. Pöytälaatikossa on yli 2600 liuskaa ykkösrivivälillä kirjoitettua tekstiä, josta ei tunnu tulevan valmista koskaan, vaikka kustannustoimittaja Terry Crabtree (vallan mainio Robert Downey Jr) enemmän tai vähemmän hienovaraisesti yrittää vihjailla, että aika alkaisi olla kypsä uudelle kirjalle. Elokuvassa seurataan Trippin elämää yhden kurjan viikonlopun ajan: Hänen vaimonsa on juuri jättänyt hänet, yliopiston rehtorin vaimo Sara (Frances McDormand), joka sattumoisin on myös yliopiston kirjallisuuden laitoksen johtaja, tiedottaa Trippille odottavansa tämän lasta. Samaan aikaan yliopistolla vietetään vuotuista Wordfest -kirjallisuusjuhlaa, joka kerää koolle suuren joukon alan vaikuttajia.

Kun joukkoon lisätään vielä kirjailijana äärimmäisen lahjakas, mutta ihmisenä vähintäänkin epätasapainoinen Trippin oppilas James Leer (Hämähäkkimiehen roolissa supertähteyteen sigonnut ihmepoika Tobey Maguire), opettajansa luona vuokralla asuva Hannah (Katie Holmes), omituinen transvestiitti, sekä sokea ja äärimmäisen pahaluontoinen koira, riittää tämän viikonlopun tapahtumista aineksia vaikka uuteen kirjaan. Steven Klovesin käsikirjoitus ihmepoika Michael Chabonin romaanista on kaikin puolin onnistunut.

Entinen ihmepoika Michael Douglas pilveä polttelevana rähjäisenä älykkönä tekee parhaan roolisuorituksensa sitten Rankan päivän ja Tobey Maguire osoittaa, ettei Jäämyrskyn onnistunut roolisuoritus ollut sattumaa. Kun muutkin näyttelijät tekevät erinomaista työtä rooleissaan, ei lopputulos voi olla kuin onnistunut yhdistelmä kirpeää draamaa ja nokkelaa komediaa.

Kuva

Pääkuvaaja Dante Spinotti (mm. Heat, L.A. Confidential ja Viimeinen mohikaani) on taltioinut oivallisesti talvisen Pittsburghin lumen ja sateen huuhtomia maisemia, joten elokuvan visuaalinen ilme on kaikin puolin nautittavaa vastapainoa jenkkielokuvien perinteiselle ikuiselle auringonpaisteelle.

Kun elokuva on tallennettu DVD:lle erinomaisen laadukkaalla anamorfisella widescreen -kuvalla, voi tästä visuaalisuudesta nauttia täysin siemauksin myös kotiteatterissa. Pimeässä kuvatuissa tilanteissakin kuvaa on ilo katsoa. Eräissä kohtauksissa värisävyt vaikuttavat hieman erikoisilta, mutta kyse on taiteellisesta, varsin onnistuneesta, tehokeinosta.

Ääni

Levylle on alkuperäisen englanninkielisen Dolby Digital 5.1 -ääniraidan lisäksi tallennettu DD 5.1 -ääni kahdella kielellä. Tälläkään kerralla en kuunnellut kuin alkuperäisen ääniraidan, joka tekee tehtävänsä varsin hyvin. Elokuvan äänimaisema tosin painottuu vahvasti etukanaviin, surroundkanavia hyödynnetään vain hyvin hetkellisesti muutamissa kohtauksissa ja subwoofer saa tämän elokuvan aikana viettää lomaa. Näyttelijöiden vuoropuhelua on helppo seurata ja muutenkin elokuvan äänimaailma kuulostaa luonnolliselta ja onnistuneelta.

Christopher Youngin elokuvaan säveltämä score jää ainakin allekirjoittaneen mielestä tapahtumien taustalla soivien, toinen toistaan hienompien biisien varjoon. Bob Dylan sävelsi elokuvan tunnusbiisin Things Have Changed, josta vanha honottaja nappasi täysin ansaitun Oscarin. Ääniraidalla kuullaan otteita useista muistakin Dylan -biiseistä, samoin kuin muita hyvin valittuja kappaleita.

Lisämateriaali

Oheismateriaalia on tarjolla varsin niukasti, mutta jotain sentään: 12 -minuuttisessa haastattelukoosteessa Curtis Hanson, Michael Douglas ja muut keskeiset näyttelijät kehuvat kilpaa tarinaa ja toisiaan. Pittsburghin interaktiivisessa kartassa on merkittynä elokuvan keskeiset tapahtumapaikat ja oikeasta kohdasta klikkaamalla pääsee kuuntelemaan Curtis Hansonin kommentteja kyseisistä paikoista. Lisäksi löytyy Curtis Hansonin kommentit elokuvan musiikkivalinnoista ja Bob Dylanin musiikkivideo Things Have Changed. Traileri sekä näyttelijöiden ja tekijöiden tekstimuotoiset esittelyt täydentävät paketin.

Lisämateriaali on tekstitetty vain englanniksi ja ranskaksi.

Yhteenveto

Wonder Boys on onnistunut ja toimiva yhdistelmä draamaa ja komediaa. Kuvan- ja äänenlaatu tällä julkaisulla on asiallisella tasolla, mutta mielelläni olisin nähnyt mukana hieman enemmän oheismateriaalia elokuvan teosta.

Kuvasuhde: 
2,35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu julkaistu aikaisemmin Moviezine Freax:issä.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
- Haastatteluja - Pittsburghin interaktiivinen kartta Curtis Hansonin kommenteilla - Wonder Boysin laulut Curtis Hansonin kommenteilla - Musiikkivideo - Traileri
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016