X-Men: Apocalypse
Jussi U. Pellonpää, Ke, 18/05/2016 - 00:00

Elokuva
Vuosituhansia sitten mutanteista ensimmäinen, En Sabah Nur, joka tunnetaan myös nimellä Apocalypse (Oscar Isaac), tuli petetyksi omiensa taholta ja haudatuksi elävältä. Nyt on vuosi 1983, ja tulevaisuuden tapahtumien muutettua menneisyyttä, uuden alun kynnyksellä professori Xavierin (James McAvoy) koulu opettaa nuoria mutantteja hallitsemaan kykyjään. Samaan aikaan Apocalypse herää, ja huomatessaan ihmiskunnan heikenneen, päättää kostonhimossaan tuhota vanhan maailman ja rekrytoi avukseen neljä ilmestykirjan ratsastajaa, ihmiskuntaa vihaavaa mutanttia, joista yksi on professori X:n läheinen ystävä Magneto (Michael Fassbender) Nyt nuorien mutanttioppilaiden on kasvettava nopeasti X-Meneiksi ja hallittava kykynsä, sillä koko maailman kohtalo on lopulta heidän käsissään.

Bryan Singerin edellinen X-Men -elokuva, lähitulevaisuuden ja 1970-luvun välillä poukkoillut erinomainen X-Men: Days of Future Past (2014), puhdisti historian kirjoittamalla menneisyyden uudelleen. X-Men: Apocalypsen myötä puhtaalle kankaalle piirretään nyt uusi kartta, jonka suunnittelijoina käsikirjoittajat Simon Kinberg, Michael Dougherty, Dan Harris ja ohjaaja Singer tuntuvat kuitenkin enemmänkin palvelevan X-ryhmän vannoutuneimpia faneja kuin tarjoavan kaikelle kansalle kokonaisvaltaisen toimintapaketin. Vaikka keskushahmojen ja heidän historiansa pohjustukseen käytetäänkin melkein kaksi ensimmäistä näytöstä, huikeilla efekteillä ryyditettyyn fantasiaan tuntuu silti jääneen liikaa sisäpiirin mausteita.

Siinä missä X-Men: Days of Future Past sai mutantit tuntumaan tutuilta ystäviltä, X-Men: Apocalypse onnistuu jotenkin vieraannuttamaan katsojan monitaitoisesta sankarjoukosta. Samalla se on juonellisesti askel taaksepäin, perinteisen yksinkertainen hyvät vastaan pahat asetelman ympärille kudottu tehostetykitys, josta ei kuitenkaan näyttävyyttä puutu, Singerin ja digivelhojen luodessa toinen toistaan mahtavampia tuhovisioita.

James McAvoy ja Michael Fassbender jatkavat kummallekin passeleissa päärooleissa professori X:nä ja Magnetona, kolmannen pyörän kunnian mennessä Jennifer Lawrencen Ravenille. Oscar Isaacin Apocalypse jää, vaikka valkokangas aikaa saakin runsaasti, vahvasti maskeerattuna pääpahiksena suuria puhuvaksi maanikoksi.

Tuttuja mutantteja edustavat jo X-Men: First Classissa (2011) ja Days of Future Past:issakin nähty Nicholas Hoult (Beast) sekä niin jälkimmäisessä kuin nytkin leffan viihtellisimmän soolon saava salamannopea Quicksilver, eli velmu Evan Peters. Rose Byrne uusii roolinsa CIA:n agentti Moira MacTaggertina, Kodi Smit-McPhee on nuori Nightcrawler, Ben Hardy Angel, Sophie Turner Jean Grey ja Tye Sheridan Cyclops. Josh Helman on sitten viime leffan jo everstiksi ylennyt, mutantteja vihaava William Stryker. Hugh Jackmanin nimeä ei listoilla näy, vaikka mies nopean läpikävelyn Wolverinena tekeekin.

Yhteenveto
X-Men: Apocalypse on ennen kaikkea fanituote, täysiverinen toimintafantasia, joka taatusti ruokkii tarvittavalla tavalla X-saagaan syvällisemmin tutustuneita. Aihepiiristä vieraammalle se on vain jälleen yksi megakoon Hollywood-jatkis, jonka tekoon on poltettu karmea määrä dollareita.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016