X-Men: Days of Future Past
Jussi U. Pellonpää, Ke, 21/05/2014 - 00:00

Elokuva
Vuonna 2023 mutanttien murhaamiseen erikoistuneet Sentinel-robotit ovat kääntyneet myös ihmisluojiaan vastaan. Globaalin tuhon estääkseen maanpaossa piileskelevän X-ryhmän vielä elossa olevat jäsenet lähettävät Wolverinen (Hugh Jackman) tietoisuuden matkalle aikaan, aina vuoteen 1973, estämään Ravenia (Jennifer Lawrence) salamurhaamasta tiedemies Bolivar Traskia (Peter Dinklage), joka aikanaan tulee laukaisemaan niin mutantteja kuin ihmiskuntaakin uhkaavan joukkotuhon.

Alkuperäisen X-Men -ohjaajan Bryan Singerin X-Men: Days of Future Past on saagan tarinavetoisin osa, mutta toiminnaltaan silti täysiverinen turboahdettu supersankariseikkailu ja kerronnaltaan synapseja stimuloiva aikamatka. X-fiileille Days of Future Past tarjoaa herkkua, sillä se yhdistää alkuperäiset suosikkihahmot, Professori X:n (Patrick Stewart) ja Magneton (Ian McKellen) nuorempiin versioihin (James McAvoy ja Michael Fassbender) itsestään, tuoden erinomaisen X-esiosan, X-Men: First Classin (2011), henkilöitymät uudelleen etualalle.

Simon Kinbergin, Jane Goldmanin ja Matthew Vaughnin mielikuvituksellisen käsikirjoituksen vauhti ja käänteet uhmaavat aika-avaruutta muutamaankin otteeseen, mutta onnistuneesti Singer luotsaa sankarinsa lopulta satamaan. Samalla kun Days of Future Past muuttaa maailmansa tulevaisuutta, se tulee pyyhkineeksi pois kaikki neljän aikaisemman X-Men -elokuvan tapahtumat, tarjoten samalla puhtaan kankaan X-ryhmän tuleville seikkailuille uusine vihollisineen, joille annetaan esimakua yllättävässä epilogissa.

Jokaisessa X-Men -saagan elokuvassa, mukaanlukien myös First Classin hulvaton pikacameo, Wolverinena rähjännyt Hugh Jackman on sarjan ehdoton katalyytti ja kantava voima, vaikka tarinoiden takana lankoja vetelevätkin Magneto ja professori X, joiden rooleissa niin veteraanit Ian McKellen ja Patrick Stewart kuin nuoremmat James McAvoy ja Michael Fassbenderkin ottavat osat haltuun ihailtavalla suvereeniteetillä.
Muista mutanteista esiin pääsevät eniten Jennifer Lawrencen muodonmuuttaja Raven/Mystikko sekä Nicholas Houltin Beast. Uutena tuttavuutena leffan vauhdikkaimmassa jaksossa valokiilan varastaa Evan Petersin Quicksilver, jonka läsnäolo tuo synkkään jyristelyyn myös vapauttavaa huumoria. Game of Thrones -sarjassa lopullisesti läpi lyönyt Peter Dinklage vakuuttaa motiiveiltaan hämäränä Traskina.

Yhteenveto
Täysiverinen X-Men -seikkailu lunastaa lupaukset. Eliittiluokan efektit yhdistettynä rapalana koukuttavaan käsikirjoitukseen tarjoilevat parituntisen ehtaa Marvel-magiaa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016