Alkuperäinen nimi: 
Red Eye
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2005
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
82
Yölento
M. Pajulahti, Ti, 28/03/2006 - 00:00

Elokuva

Useita tunnettuja teinikauhuelokuvia tehtaillut Wes Craven onnistuu yllättämään uudella trillerillään Yölento. Miehen hieman vaisuun suuntaan lähtenyt ura osoittaa vihdoin elpymisen merkkejä ja luvassa onkin keskimääräistä parempaa Craven-viihdettä. Jo ensiminuuteilla elokuva paljastaa vetävän otteensa ja katsoja on pahaa-aavistamattoman valmis astumaan Miamin lennolle.

Isoäitinsä hautajaisista kotiin palaava Lisa Reisert (Rachel McAdams) on harmissaan lentojen ollessa aikataulusta pahasti myöhässä. Lisäksi puhelimitse työpaikaltaan hotellista häntä häiritsee sähläävä vastaanottosijainen Cynthia (Jayma Mays). Lentokentällä Lisa tulee tutustuneeksi hauskasti nimettyyn Jack Rippneriin (Cillian Murphy), joka vaikuttaa alkuun varsin mukavalta hepulta. Päästyään vihdoin nousemaan koneeseen, heidän istuinpaikkansa sijaitsevatkin Lisan yllätykseksi vierekkäin. Sattumaa kyseinen ei kuitenkaan ole, sillä Jack paljastuu ovelaksi rikolliseksi, ja alkaa kiristää Lisaa osallistumaan hänen suunnittelemaansa murhaan. Panoksena käytetään Lisan Miamissa odottavaa isää (Brian Cox) ja kohde on Lisan työhotellissa asustava poliitikko Charles Keefe (Jack Scalia). Voiko jo ennestään lentämistä pelkäävä Lisa pelastaa sekä isänsä että herra Keefen hengen riskeeraamatta omaansa?

Alku- ja lopputekstejä lukuun ottamatta vain runsaan tunnin pituinen elokuva on mukavan tiivis kokonaisuus, jossa ei ehdi tylsistymään. Wes Cravenin kädenjälki on tunnistettavissa ja ytimekäs tarina kulkee muutenkin hyvin, onnistuen ovelasti sivuuttamaan pahimmat kliseet. Varsinaista kauhua elokuvassa ei ole, mutta jännitystä ja hiiviskelyä riittää. Sekään ei ole tarpeeksi pelottavaa saadakseen tarttumaan istuimen käsinojiin, mutta onnistuu kyllä naulitsemaan silmät elokuvaan kiinni. Hyvin vetovoimaisesta elokuvasta onkin kyse, sillä juoni kulkee vauhdikkaasti ja henkilöhahmot ovat tarpeeksi kiinnostavia. Rachel McAdams onnistuu hienosti lentopelkoisena tyttärenä, joskin hänen roolihahmonsa tuntuu ajoittain aavistuksen liioitellulta. Myös hotellin vastaanotossa hössöttävä Cynthia on pirteä lisä ja onnistuu nostamaan elokuvan viihdyttävyyttä pykälällä entisestään.

Ainut hämäämään jäävä asia on herra Keefen murhan motiivi, mutta ehkä poliitikot ovat Amerikassakin niin vihattuja ihmisiä, ettei heidän tappamisekseen ole vapaaehtoisista pulaa. Tässä elokuvassa sentään murhatavaksi on keksitty jotain erilaista ja hieman yllättävääkin. Vaikka tarina on periaatteessa ennalta-arvattava loppuratkaisua myöten, se ei tule haitanneeksi niin paljon pitkälti hyvän henkilökeskeisyyden ja loppua kohti kohoavan jännityksen ansiosta. Screamin tasolle ei päästä, mutta melko hyvä elokuva on silti kyseessä.

Kuva
2.40:1-suhteen anamorfinen kuva on huipputasoa. Kuva on kauttaaltaan erittäin tarkka ja puhdas kuin se olisi vasta pesty. Värit toistuvat juuri niin kuin pitää, ja musta on niin mustaa kuin pitääkin. Kun kuvaus ja valaisukin on taidolla hoidettu, ei kuva anna lainkaan moitteen sanaa.

Ääni

Äänitys on myös hoidettu mallikkaasti. Dialogi kuuluu ongelmitta ja puhe on selkeää. Musiikkipuolella kaikki on OK, mutta mikään musiikin pätkä ei jää muistiin elokuvan jälkeen. Dolby Digital 5.1 -ääniraita on leppoisaa kuunneltavaa. Jykevimmät äänitehosteet tosin jäävät vaisuiksi, eikä subbari jytise aivan odotetusti.

Lisämateriaali

Täysin suomenkieliset ja selkeät valikot suorastaan houkuttelevat käymään käsiksi lisämateriaaleihin. Houkuttelevinta antia edustaa Parhaat mokat -kooste, joka ei kuusiminuuttisensa aikana kuitenkaan tarjoa mitään hauskaa. Lisäksi tarjolla on Näin tehtiin -dokumentti, tekijöiden elokuvan pituinen kommenttiraita sekä Wes Craven: Uudenlainen trilleri -nimellä kulkeva toinen dokumentti. Bonuksena nähdään vielä traileri elokuvaan Just Like Heaven. Kaikki lisämateriaali on ihan katsottavaa, joskin melko peruskamaa. Dokumenteissa kerrotaan elokuvan tekemisestä, esitellään tehosteita ja tutustutaan enemmän juuri kuvausprosessiin, kun taas kommenttiraita keskittyy enemmän elokuvan taustaan ja kohtausten analysointiin.

Yhteenveto

Yölento sisältää mukavaa jännitysviihdettä arki-iltaan, muttei kuitenkaan tarjoa mitään maailmaa mullistavaa. Elokuva on kaikin puolin hyvin tehty, ja DVD-julkaisu on laadukasta tavaraa. Kokonaisuudessaan positiivinen yllätys.

Kuvasuhde: 
2.40:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
DVD on kopiosuojattu.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
- tekijöiden kommenttiraita - Näin tehtiin Yölento -dokumentti - Parhaat mokat - Wes Craven: Uudenlainen trilleri - traileri elokuvaan Just like Heaven
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016