Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Alkuperäinen nimi: 
The Martian
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
130
Levymäärä: 
0
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Pakkotekstitys: 
On
Yksin Marsissa
Jussi U. Pellonpää, Pe, 09/10/2015 - 00:00

Elokuva

Kun odottamaton hirmumyrsky iskee Mars-planeetalla tehtävää suorittavaan Ares III-mission miehistöön, ja yksi ryhmän jäsenistä, astronautti Mark Watney (Matt Damon) katoaa, operaation komentaja Melissa Lewisin (Jessica Chastain) on tehtävä, pelastaakseen loput miehistöstään, kova päätös, ja poistua mahdollisimman nopeasti planeetalta. Watney on kuitenkin elossa, mutta kykenemättömänä kommunikoimaan alukseen tai maahan, miehelle ei jää muuta mahdollisuutta kuin yrittää kaikin keinoin pysyä elossa siihen saakka, kunnes seuraavan mission, Ares IV:n, on määrä lähteä matkaan. Apua on tulossa, mutta 225 miljoonan kilometrin välimatkan taittamiseen menee nelisen vuotta, joten mahdollisuudet selviytymiseen on hyvin vähäiset. Silkalla nokkeluudellaan Watney kuitenkin onnistuu järjestämään itselleen niin happea kuin ravintoakin, ja yrittää pitää itsensä järjissään tilittäen sapekkaita tuntojaan videolokeihin, samaan aikaan kun Nasassa ihmetellään satelliittikuvia, joissa punaiselle planeetalle jätetyt tavarat ja ajoneuvot tuntuvat liikkuvan itsekseen.

Yksin Marsissa on viihdyttävin ja rennoin elokuva mitä Ridley Scott on tehnyt vuosiin. Pateettisiin ja omaan mahtavuuteensa tikahtuneiden Prometheuksen (2012) ja Exodus: Gods and Kingsin (2014) jälkeen Yksin Marsissa on tervetulleen sympaattinen ja vinhasti viihdyttävä tieteisjännäri, jonka onnistumisen takeina ovat Scottin ehtymätön visuaalinen silmä ja raskaassa pääosassa vallan mainion roolin tekevä Matt Damon. Damonin esittämä Mark Watney on helposti samaistuttava henkilö, kyynisen sapekas, mutta myös virheineen vahvasti inhimillinen kokija, jonka reaktiot äärimmäisessä tilanteessa ovat paitsi täysin loogisia, myös ymmärrettäviä.

Andy Weirin menstysromaanin The Martian pohjalta moniulotteisen ja faktapitoisuudestaan huolimatta kevyeltä tuntuvan käsikirjoituksen on laatinut Drew Goddard, joka on löytänyt pohjimmiltaan yksinkertaiseen premissiin juuri oikeanlaisen lähestymistavan. Siinä missä Robinson Crusoella oli Perjantai ja Cast away - Tuuliajolla -elokuvan (2000) Chuck Nolandilla (Tom Hanks) lentopallo Wilson, Watneylla on seuranaan ainoastaan oma itsensä, mutta epätoivoisimmissakin tilanteissa tämä yrittää aina löytää mustimmastakin pilvestä hopeisen reunuksen. Katsoja elää vahvasti sympaattisen, luppoaikana vanhoja Onnenpäiviä katselevan kasvitieteilijä-astronautin hetkessä, jakaen tämän ilot ja surut kuin hyvän ystävän kanssa. Musaraidalla kaikuu Harry Gregson-Williamsin hienon scoren lisäksi 1970- ja 1980-lukujen discomusa, josta väännetään muutamakin osuva hetula. Ääneen pääsevät mm. Abba (Waterloo), Donna Summer (Hot Stuff), The O`Jays (Love Train), Gloria Gaynor (I Will Survive), sekä tietenkin David Bowie (Starman)

Huikean soolon heittävän Damonin tukena on paljon vahvoja sivuosanäyttelijöitä, kuten em. Jessica Chastain, sekä muut Ares III:n kuuluvat tutkijat, Michael Peñan Rick Martinez, Kate Maran Beth Johannsen, Sebastian Stanin Chris Beck sekä Aksel Hennien Alex Vogel. Maan pinnalla vaikuttavat Chiwetel Ejioforin ARES-ohjelman päällikkö Vincent Kapoor, Sean Beanin lennonjohtaja Mitch Henderson ja Donald Gloverin astrofyysikko Rich Purnell. Kristen Wiig on NASAn tiedottaja Annie Montrose ja Jeff Daniels saman puulaakin johtaja Teddy Sanders.

Yhteenveto

Yksin Marsissa on jännittävä survivaali ja kiehtova tieteiskuvaelma, mutta myös vahvasti viihdyttävä ja hauskakin seikkailu periksiantamattomuudesta ja loputtomasta uskosta parempaan huomiseen.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016