Alkuperäinen nimi: 
Zero Dark Thirty
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
157
Zero Dark Thirty
Jussi U. Pellonpää, Pe, 25/01/2013 - 00:00

Elokuva
11.9.2001 Yhdysvalloissa tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen Yhdysvaltain tiedustelu- ja sotavoimat etsivät kuumeisesti Al-Qaidan johtajaa Osama bin Ladenia yli kymmenen vuoden ajan. Terroristijohtaja jäljitettiin lopulta Pakistanin Abbottabadissa sijaitsevaan taloon ja 2.5.2011 Yhdysvaltain laivaston erikoisosasto suoritti menestyksekkään iskun, joka päättyi bin Ladenin kuolemaan. Tärkein näkymätön tekijä historian suurimmassa ihmisjahdissa oli CIA:n periksiantamaton naisagentti, koodinimeltään Maya (Jessica Chastain).

Loistavasti menestyneen sotajännärin The Hurt Locker (2008) tehneen Kathryn Bigelown Zero Dark Thirty rekonstruoi yli vuosikymmenen ajalle sijoittuvat tapahtumat jänteväksi ja jännittäväksi kokonaisuudeksi, jota seuraa lopputuloksen tietämisestä huolimatta kuin fiktiivistä trilleriä. Bigelown dokumentaarinen tyyli tekee kronikasta hyytävän realistisen ja sen kuvaama maailma, jossa tunteilla ei enää voi olla sijaa, kasvaa omaksi mikrokosmoksekseen, missä eivät päde normaalit yhteiskunnan lait. Mark Boalin detaljirikas käsikirjoitus kuvaa 9/11 alkaneen tuhoisan tapahtumaketjun armottoman avoimesti ilman sankaruutta tai tähtilipun heiluttelua, eikä anna alkuunkaan puhdasta kuvaa myöskään USA:n toiminnasta takaa-ajon tiimellyksessä.

Nimensä Zero Dark Thirty sotilastermein keskiyön jälkeisestä pimeästä puolituntisesta ottanut elokuva osoittaa yhtä lailla terroristien ja heitä jahtaavien sotavoimien armottoman tehokkaan konemaisuuden, mutta kaivaa myös ihmiset tapahtumien takaa valokeilaan, joka osuessaan paljastaa heistä kaikista paitsi ristiriitaisia tunteita, myös äärimmäisen pelottavia puolia. Liki kolme tuntinen läpivalaisu kattaa kymmenen vuoden globaalit tapahtumat, mutta ei suinkaan ole ainoastaan tiedustelutehtäviin keskittyvä analyysi, vaan myös 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen monet Al-Qaidaan liitetyt terroriteot ja niiden synnyttämät kostoiskut esittävä toiminnallinen ja rankan väkivaltainen trilleri.

Greig Fraserin intensiivinen käsivarakuvaus ja William Goldenbergin ja Dylan Tichenorin kaiken löysän paketista siivonnut tiukka editointi saavat viimeisen silauksen Alexandre Desplatin komeasta ja täydellisesti elokuvaan istuvasta musiikista. Score kulminoituu yhteen 2000-luvun komeimpaan esitykseen elokuvamusiikin saralla, viisi minuuttisen fiilarimonsteriin Flight to Compound, joka taustoittaa nykyaikaisen elokuvan intensiivisintä puolituntista, finaalin iskua terroristijohtajan salaiseen piilopaikkaan, jonka Bigelow joukkoineen suorittaa jäätävän tehokkaasti.

Rakettimaisessa nousussa tähtikartalla oleva Jessica Chastain voitti osastaan jo Golden Globen, ja on myös Oscar-ehdokkuutensa ansainnut. Taitava ja moneen taipuva näyttelijätär tulkitsee raskaan roolinsa asialleen omistautuneena Mayana paljastaen sydämensä pimeimmätkin sopukat. Chastainin lisäksi eniten tilaa saa tämän kovaotteista kollegaa Dania esittävä Jason Clarke, muiden pelureiden jäädessä selvästi kaksikon varjoon. Nimekästä ja taitavaa sakkia löytyy silti myös operaation pienemmissä rooleissa: Jennifer Ehle on Mayan virkasisko Jessica, Christ Pratt ja Joel Edgerton erikoisjoukkojen iskuryhmää, Kyle Chandler ja Mark Strong tiedustelupalvelun spesialisteja ja James Gandolfini koko agentuurin ylin päällikkö.

Yhteenveto
Rankka ja realistinen retki keskelle terrorin vastaista sotaa pitää otteessaan alusta loppuun. Mestarillisen taitavasti rakennettu kronikka.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016