Alkuperäinen nimi: 
70 on vain numero
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2021
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
102
70 on vain numero
Jussi U. Pellonpää, Ke, 29/12/2021 - 19:14

Elokuva

Seija Kuula (Hannele Lauri) on diivojen diiva, iskelmäkuningatar, joka on jo vuosikymmeniä kuulunut maamme kirkkaimpiin tähtiin. Lööpeissä tämän tästä nähty jumalatar on kuitenkin parrasvalojen sammuttua yksinäinen ja pettynyt. Nyt kun seitsemänkymmenen rajapyykki lähestyy kovaa vauhtia, Seijan ura alkaa olla jo ehtoopuolella, joten tämän manageri Klaus (Juha Torvinen) keksii lähettää naisen nuorten musikanttien biisintekoleirille uuden hitin toivossa. Siellä materiaalia vääntää myös mukava ja lahjakas kitaristi, nelikymppinen Lauri (Mikko Nousiainen), johon Seija huomaa kauhukseen rakastuvansa.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaan ura on mennyt osumasta ohilaukauksiksi, eikä 70 on vain numero muuta tätä kaavaa. Ohjaajan ihmisuhdetrilogian kaksi ensimmäistä osaa, 2013 ensi-iltansa saanut 21 tapaa pilata avioliitto oli kekseliäs ja nokkelasti nykyaikaista parisuhderulettia seuraillut komedia, kun taas sitä seurannut Viikossa aikuiseksi (2015) jäi tunkkaiseksi muka-kritiikiksi parantajaguruista ja huuhaaterapioista. Tällä lyhyellä matikalla on siis jälleen onnistumisen vuoro, ja sellainenhan 70 on vain numero kieltämättä onkin.

Muutamasta ylikirjoitetusta käänteestä huolimatta tarinassa on huimasti potkua ja paikoin äärimmäisen tarkkanäköisiä havainnointeja ikääntymisen muassaan tuomiin ongelmiin ja julkkiselämän painolasteista. Samalla käsitellään vakavampiakin aiheita aina lapsettomuudesta ikärasismiin. Mutta kaiken takana on hersyvästi humoristinen komedia, jonka paikoin vallan hillitön dialogi osuu kohteeseensa ilahduttavan hyvällä tarkkuudella. Mukavaa on myös, että sitä ovat valkokankaalta tykittämässä onnistuneesti rooleihinsa valitut näyttelijät.

Jo 1970-luvun alusta tv:ssä, teatterien lavoilla ja elokuvissa ilhaduttanut Hanneli Lauri tekee vasta nyt ensimmäisen todellisen pääroolinsa valkokankaalla, ja daami ottaakin siitä kaiken irti rakentaessaan hahmostaan yhden uransa parhaista vedoista. Seija on ihanan aito ja ristiriitainen hahmo, joka osaa manipuloida katsojaa siinä missä kuvitteellisia fanejaankin. Ihme on, jos Lauria ei tästä palkiuta vähintäänkin Jussi-ehdokkuudella. Myös Mikko Nousiainen on mies paikallaan duunarimuusikko Laurina, joka yhden yön ansiosta päätyy keskelle hirmumyrskyä. Erinomainen vastavoima Laurin äkkiväärälle Seijalle on vallan mainio Marja Packalén Laurin äiti Mirrenä. Epuista tuttu Juha Torvinen on huvittavasti töksäyttelevä manageri ja Misa Palander Seijan stylisti Shanella. Todellisia musastaroja edustavat läpikävelyrooleissa mm. Paula Vesala, Erin Koivisto, Kaija Koo ja Lauri Tähkä. Seijan lauluosuudet hoitaa Lea Laven.

Yhteenveto

Hyväntuulinen ja kaikin puolin symppis komedia, loppuvuoden todellinen yllättäjä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016