Ainbo - Amazonin sademetsän rohkein tyttö
Jussi U. Pellonpää, Ma, 30/08/2021 - 11:59

Elokuva

13-vuotias Ainbo (Lola Raie) on nuori tyttö, joka asuu luontoa ja Äitimaata kunnioittavan heimonsa parissa syvällä Amazonin sademetsien siimeksessä. Kun paratiisia uhkaa tuho niin kiukkuisen demonin kuin ahneen herra Dewittinkin (Thom Hoffman) laittoman metsänhakkuun ja kaivostoiminnan muodossa, on Ainbon löydettävä henkieläimiensä ja pelastettava oma maailmansa.

Paksulla tussilla luonnonsuojelullista sanomaansa ihan syystäkin alleviivaava perulais-belgialainen koko perheen animaatioseikkailu Ainbo - Amazonin sademetsän rohkein tyttö pohjaa tarinansa jo vuosisatoja folklorena Amazonin laitamilla kulkeneiseen taruihin, joita käsikirjoittajana ja tuottajina toimineet, vahvat juuret alueeseen omaavan Zeladan perheen jäsenet ovat lapsuudessa paikan päällä kuulleet. Niissä kertomuksissa ihminen ja eläimet elävät symbioottisessa suhteessa, ymmärtäen ja auttaen toisiaan. Niinpä Ainbossakin toimii vahvana tytön kahden henkieläimen, tapiiri Vacan (Joe Hernandez) ja Dillo-vyötiäisen (Dino Andrade) läsnäolo sekä ikiaikaisen kilpikonnan, Motelo Maman (Susanna Ballesteros), Äitimaan henki.

Vaikka yhtenä syynä Ainbon kylän karulle kohtalolle esitetäänkin vanhaa kirousta ja demoni Yacurunaa, realistisuutta tarinaan tuodaan joka hetki oikeastikin surutta riistettävien sademetsien todellisella tuholla. Pienimpiä katsojia antagonistin vaihtelu ahneesta ihmisestä henkimaailman pahikseen voi hiukan hämätä, mutta ei elokuvan syvin sanoma silti jää fantasia-ainesten kätköihin. Vaikka nimiä ei mainitakaan, Brasilian presidentti Bolsonaro on selvästi toiminut elokuvantekijöiden maalitauluna, ja aivan ansaitustikin.

Teknisesti Richard Clausin ja Jose Zeladan ohjaama ja kirjoittama Ainbo on värikästä, ”kynän” jäljeltään keskitasoa. Aavistuksen muoviset, isosilmäiset ihmishahmot hoitavat opetukset ja hassusti karrikoidut eläimet komiikan, joista varsinkin Vaca ja Dillo tuovat vahvasti mieleen Leijonakuninkaan (1994, 2019) legendaarisen parivaljakon, Timonin ja Bumban. Ikärajaa (K-7) kannattaa kuitenkin huomioida, sillä muutamin kohdin Ainbo voi tuntua nuorimmista ehkä hiukan pelottavaltakin

Originaalit ääninäyttelijät hoitavat hommansa ilman tähtiapuja. Suomidubissa rooleissa ovat Mirella Roininen (Ainbo), Antti Pääkkönen (Vaca), Joonas Nordman (Dillo) ja Joonas Saartamo (Dewitt).

Yhteenveto

Vahvasti vihreällä sanomalla väritetty koko perheen animaatioseikkailu jää hyvästä sanomastaan huolimatta vaatimattomaksi elämykseksi.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016