Leijonakuningas
Jussi U. Pellonpää, Ke, 17/07/2019 - 19:49

Elokuva

Afrikan savannilla, Jylhäkalliolla, käydään valtataistelua. Leijonakuningas Mufasa (James Eral Jones) on juuri nostanut vallanperijäkseen nuoren poikansa Simban (JD McCray), mutta Mufasan veli, kitkerän katkera Scar (Chiwetel Ejiofor) ei katso tilannetta hyvällä. Petollinen Scar kaappaa hyeena-armeijansa kanssa vallan ja karkottaa Simban omiensa joukoista, mutta nuori leijona löytää erämaasta uudet ystävät, villisika Pumban (Seth Rogen) ja mangusti Timonin (Billy Eichner), joiden avulla onnistuu selviytymään monista koettelemuksista. Vuodet kuluvat ja lopulta tulee aika, jolloin täysikasvuiseksi kasvaneen Simban (Donald Glover) palattava Jylhäkalliolle ottamaan se, joka todelliselle kuninkaalle kuuluu.

Disneyn Leijonakuningas vuodelta 1994 on yksi elokuvahistorian rakastetuimmista teoksista ja animaatioiden täysiverinen aatelinen. Se rikkoi katsojaennätyksiä niin elokuvateattereissa kuin kotikasetteinakin, ja voitti niin kaksi Golden Globea (paras elokuva ja paras musiikki: Hans Zimmer) kuin kaksi Oscariakin (paras musiikki ja paras laulu (Can You Feel the Love Tonight: Elton John). Kun vuonna 2016 ensi-iltansa saanut uusioversio toisesta rakastetusta Disney-klassikosta, Jon Favreaun ohjaama Viidakkokirja, oli menestys, Mikkihiiritehdas päätti palkata miehen uudelleen ja tehdä saman digimuokkauksen Leijonakuninkaalle.

Leijonakuningas vuosimallia 2019 on liki fotorealistinen seikkailu, jossa visuaalinen taituruus ja moderni digitaikuus lyövät sovussa kättä elämää suuremman seikkailun kanssa. Teknisenä saavutuksena elokuvaa äimistelee ensimmäisen puoli tuntia, mutta koska tarinan suhteen riskejä on otettu minimaalisesti, digi-ihmeet menettävät matkan varrella jo osan uutuudenviehätyksestään. Se ei tosin millään lailla vähennä Jeff Nathansonin sovittaman alkuperäistarinan voimaa.

Nostalgia sikseen, vaikka 25 vuotta sitten julkaisu piirroselokuva (tosiasissa Disney julkaisi Leijonakuninkaalle lukuisia jatko-osia suoraan DVD.lle sekä 3D-mallinnetun uusioversion elokuvateattereihin jo 2012) olisikin yksi katsojan ikiaikaisista suosikeista, sillä uusi versio on yhtä lailla validi ja erittäin onnistunut päivitys, jolla voi hyvillä mielin esitellä hauskan, jännittävän ja koskettavankin tarinan uusille sukupolville. Seuraavaksi Disneyllä työstetään tänä vuonna ensi-iltansa saaneen Aladdinin tapaan uudet live-versiot elokuvista Mulan ja Pieni merenneito, eikä modernisointi tulee tähänkään vielä jäämään, sillä perinteikkäällä yhtiöllä on satapäin konsepteja, jotka voidaan luoda tietokoneanimaatioina uudelleen.

Originaaleista ääninäyttelijöistä vain yksi tekee paluun, maailman ehkä kuuluisimman basson mositava James Earl Jones, joka tunnetaan myös Darth Vaderin äänenä, on jälleen Mufasa. 1994-versiossa ikimuistettavan konnaroolin loistavasti narisseen Jeremy Ironsin on nyt korvannut monipuolinen näyttelijä Chiwetel Ejiofor, eikä ollenkaan huonoin tuloksin. Donald Glover on Simba ja JD McCray nuori Simba, kun taas koomiikasta vastaavat Seth Rogen Pumbana sekä Billy Eichner Timonina. John Oliver on kuninkaan hovin lintulakeija, sarvinokka Zazu ja Beyoncé Knowles-Carter Nala, Simban rakastama naarasleijona.

Suomeksi dubatussa versiossa Simba on Joonatan Kettunen, Pumba Pasi Ruohonen, Timon Antti Pääkkönen, Mufasa Markus Bäckman ja Scar Aku Laitinen. Paula Vesala antaa äänensä Simban mielitietylle Nalalle.

Yhteenveto

Tuttu tarina ja tutut laulut siivittävät uuden Leijonakuninkaan lentoon, mutta onko tämä elokuvan tulevaisuus, sitä sopii jokaisen pohtia mielessään.

 

 

 

 

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016