Air
Jussi U. Pellonpää, Pe, 07/04/2023 - 19:18

Elokuva

Eletään vuotta 1984. Urheiluvälineyhtiö Niken koristossu-osasto kituu henkitoreissaan, isojen Adidaksen ja Conversen haukatessa markkinoista leijonanosan. Toimitusjohtaja Phil Knight (Ben Affleck) päättää ottaa suuren riskin ja luottaa pelaajasuhteista vastaavan Sonny Vaccaron (Matt Damon) ideaan palkata uudelle jalkinemallille kasvoiksi tuiki tuntematon koripailloilija, joka ei ole vielä edes NBA:ssa. Uudelle vallankumoukselliselle jalkineelle Vaccaro on ajatellut nimeä Air Jordan, suojattinsa Michael Jordanin mukaan. Ja loppu onkin historiaa.

Näyttelijänä uransa aloittanut Ben Affleck ei ole suuremmin tehnyt virheitä kameran takana. Matt Damonin kanssa kirjoitettu Will Hunting (Good Will Hunting, 1997) toi kaksikolle Oscar-palkinnon. Ohjaajan ura taas käynnistyi tiukalla kidnappaustirllerillä Gone Baby Gone (2007). Seuraavaksi päivänvalon näki The Town (2010), napakka kuvaus rilkollisperheen elämästä, jonka jälkeen tulikin se suurin menestys, miehelle toisen Oscarin tuonut Argo (2012), tosipohjainen huippujännäri CIA:n uskomattomasta pelastusoperaatioista. Krimikronikka Live by Night (2016) ei aivan osunut maaliinsa kuvittaessaan kummisetämäistä tarinaansa gangstereista, mutta tosipohjainen Air palauttaa Affleckin kunnian kiitettävän komeasti.

Alex Coveryn käsikirjoitus kertoo hillittömän hauskalla dialogilla buustatun tarinansa lisäksi myös vertauskuvallisesti periksiantamattomuudesta ja rohkeudesta uskoa ja seurata omia unelmia. Air onkin tiukaksi nivottu paketti, josta Affleck on fiksusti karsinut kaiken turhan ja keskittynyt vain ja ainoastaan olennaiseen. Kamerajumala Robert Richardsonin kuvaama Air tulvii pieniä yksityiskohtia ja on ajankuvana täydellinen, jonka kasarihenkeä korostaa entisestään myös musaraidalla kaikuvat aikakauden monet hitit.

Vanhat kaverukset Ben Affleck ja Matt Damon tekevät vuosien jälkeen yhteistyötä ja synkka on yhä mitä mainioin. Kaksikon sanasodat jaksavat naurattaa useampaankin otteeseen kummankin tehdessä kameran edessä parasta työtään pitkiin aikoihin. Erinomaisen viihdyttävä on myös Jason Bateman markkinointipomo Rob Strasserina. Loistavat roolityöt tekevät myös Chris Messina tiukkana urheiluagenttina David Falkina sekä aina varma Viola Davis Michael Jordanin äitinä Deloresina. Itse Michael Jordanin hahmoa tulkitsee Damian Delano Young. Mukana ovat myös legendaarisena valmentaja George Ravelingina nähtävä Marlon Wayans, mainio Matthew Maher originaalin Air Jordan tossun suunnitelleena Peter Moorena sekä yhden uransa sympaattisimmista rooleista tekevä Chris Tucker.

Yhteenveto

Air on sympaattinen, hauska ja kaikin puolin viihdyttävä paketti, jonka avulla Ben Affleckin ohjaajanura voi ponnistaa vielä vaikka kuinka korkealle. Yksi kuluvan kevään mukavimmista elokuvista.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016