Alkuperäinen nimi: 
Amundsen
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2019
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
125
Amundsen
Jussi U. Pellonpää, Ke, 24/04/2019 - 16:24

Elokuva

1928 maailmankuulu löytöretkeilijä ja napajäätiköiden valloittaja Roald Amundsen (Pål Sverre Hagen) on kadonnut pelastusoperaatiossa. Roaldin kanadalainen naisystävä Bess Magids (Katherine Waterston) ja veli Leon (Christian Rubeck) istuvat iltaa ja käyvät läpi kummallekin tärkeän ihmisen elämää, mistä ei ristiriitoja ja haasteita puuttunut.

Joachim Rønningin kanssa kimpassa muutamankin menestysleffan (Kon-Tiki (2013), Pirates of the Caribbean: Salazar´s Revenge (2017)) ohjannut Espen Sandberg on nyt kotimaassaan omillaan kuvittaessan norjalaisten kansallissankarin ja kiistellyn mediapersoona Roald Amundsenin elämää ja (uro)tekoja.

Espenberg osaa toki eeppisen kerronnan ja komeat toimintakohtaukset, mutta Pål Ulvik Roksethin upeasti kuvaama Amundsen sisältää myös tukuttain merkityksellisiä katseita ja tuijottelua ikijäätikölle Johan Söderqvistin melodramaattisen jylhän musiikin säestyksellä.

Ravn Lanesskogin käsikirjoitus piirtää kuvan Amundsenista kovapäisenä ja läheisiäänkin kaltoin kohtelevana pakkomielteisenä jääränä, joka ei lausunnoissan kumartanut kuvia tai kuninkaallisia. Terävä kieli pitikin veljesten yrityksen alati konkurssin partaalla, eikä asiaa auttanut Roaldin höveli velan ottaminenkaan. Samalla mies kuvataan miehistöönsäkin röyhkeän kylmästi suhtautuneena piiskurina, jolle Etelä- ja Pohjoisnavan valloitukset olivat enemmänkin kilpailuja muita yrittäneitä vastaan kuin pyyteettömiä urotekoja koko maailman hyväksi. Hidas ja paikoin junnaava kerronta käy läpi Amundsenin retket ja kimurantit ihmissuhteet, joita kaikkia ajoi eteenpäin loppumaton usko itseen. Hänen mottonsa olikin: Kuolema tai määränpää.

Jostain syystä yksi Norjan suosituimpia näyttelijöitä, Pål Sverre Hagen, patsastelee nimiroolin läpi saamatta todellista kosketuspintaa muutamasti herkistyvänkin suurmiehen elämään. Christian Rubeck on Roaldin tolkku velipoika Leon ja Trond Espen Seim Amundsenin retkiä rahoittanut Fridtjof Nansen. Amundsenin elämän tärkeitä naisia näyttelevät Katherine Waterston (Bess Magids) sekä Ida Ursin Holm (Kiss Bennett).

Yhteenveto

Tasalaatuinen, mutta ei mitenkään erikoinen peruskuva pakkomielteillään ja mielipiteillään kanssaihmiset hulluuden partaalle ajaneesta löytöretkeilijästä.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016