Pirates of the Caribbean: Salazar`s Revenge
Jussi U. Pellonpää, Ke, 24/05/2017 - 20:04

Elokuva

Kun nuori Henry Turner (Brenton Thwaites) haluaa kumota isänsä Willin (Orlando Bloom) Lentävän hollantilaisen kapteeniksi mananneen kirouksen, hän tarvitsee siihen mystistä Poseidonin kolmikärkeä, ja sen löytämiseen maagista kompassia, jonka omistaa eräs kapteeni Jack Sparrow (Johnny Depp). Sparrow`n perässä tulee myös kostonhimoinen aave, kapteeni Salazar (Javier Bardem), Bermudan paholaiskolmiosta miehistöineen paennut piraattienmetsästäjä. Tärkeä osansa ajojahdissa on myös tähtitieteilija Carina Mythilla (Kaya Scoledario) sekä vanhalla tutulla, kapteeni Hector Barbossalla (Geoffrey Rush).

Norjalaiskaksikko Joachim Rønning ja Espen Sandberg todistivat elokuvallaan Kon-Tiki (2012) hallitsevansa merelliset olosuhteet siinä määrin hyvin, että esikoiskeikka Hollywoodin heitti duon välittömästi yhden viime vuosien menestyneimmän sarjan päätösosan ohjaajiksi. Muutamankin miljardin tuottaneen Pirates of the Caribbean -saagan viides osa, Salazar`s Revenge, on kyllä petraus vuoden 2011 esityksen, Pirates of the Caribbean - vierailla vesillä, jälkeen, mutta upeilla efekteillä ryyditetty megaseikkailu kärsii paikoin lievästä suuntavaistottomuudesta ja ylipituudesta.

Parhaimmillaan purjehdus saa tuulta purjeisiinsa hauskasti koreografioiduissa toimintajaksoissa, joista löytyy yllin kyllin kekseliäisyyttä ja silkkaa slapstickia. Airoja taas kaivattaisiin pakonomaisesti mukaan liitetyissä kohtauksissa, jotka eivät liikuta jo valmiiksi joka suuntaan lonkeroitaan levittelevää juonta piiruakaan eteenpäin. Kokonaisuutena Pirates of the Caribbean: Salazar`s Revenge on kuitenkin juuri sitä, mitä lipun risteilylle lunastanut maakrapu on toivonutkin, Hollywoodilaista suuren rahan hauskanpitoa, jonka katselee ilman, että tahtoisi kesken matkan lähteä lankulle kävelemään.

Johnny Depp heittää rutiinilla kehiin kaikki tutut maneerinsa, ja jaksaa yhä herutella hekotuksia. Uudet kasvot, Brenton Thwaites ja Kaya Scodelario lunastavat niin ikään paikkansa kannella, vaikka eniten karismaa kuviin tuovatkin Javier Bardem ja Geoffrey Rush.
Sivummalla nähdään David Wenham brittilaivaston syntymäikävänä Scarfieldina, Kevin McNally jokaisessa Piraatissa mukana olleena puosu Gibbsina, sekä spesiaalivieraana The Beatles -legenda Paul McCartney. Orlando Bloom piipahtaa introssa ja saa finaalissa vierelleen myös Keira Knightleyn.

Yhteenveto

Viides Pirates of the Caribbean on sarjasta diggailleelle varma veto. Ja vaikka kovasti annetaankin ymmärtää tämän seilin olevan saagan viimeinen, Marveleiden malliin loppukredujen perään on ympätty vielä pikku vihje mahdollisesta tulevaisuudesta.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016