Alkuperäinen nimi: 
Armomurhaaja
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2017
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
83
Armomurhaaja
Jussi U. Pellonpää, Pe, 24/11/2017 - 07:43

Elokuva

Veijo Haukka (Matti Onnismaa) on pienen verstaan, Haukan korjaus ja lopetus, omalaatuinen omistaja, joka mekaanikon töiden ohessa lopettaa sairaita lemmikkejä. Eläimen armollisen kuoleman ohessa Veijo muistaa myös kovalla kouralla opettaa omistajia ymmärtämään vastuunsa. Kun uusnatsistisen Suomen soturit -järjestön leipiin hämärähommia tekevä pikkunilkki Petri Kettu (Jari Virman) tuo koiransa Veijolle lopettavaksi, keikka alkaa kuten ennenkin, matkalla metsään. Lemmikken hautausmaalla, puiden siimeksessä Veijon sydän kuitenkin heltyy ja tämä ottaa kiltin haukun omakseen. Vaan kun eläimen, jonka pitäisi olla kuollut, on yhä elossa, Veijon ja Petrin välille puhkeaa riita, joka nopeasti eskaloituu täydeksi sodaksi, joka ei säästä viattomiakaan.

Teemu Nikin ohjaama ja käsikirjoittama Armomurhaaja on muutamasta kauneusvirheestä ja alleviivauksesta huolimatta Suomen oloissa poikkeuksellisen rohkea ja raju elokuva, omalla karulla tavallaan aikansa kuva ja epäinhimillisyyden peili.

Armomurhaajan ikäsuositus, K-16, kannattaa ottaa vakavasti, sillä Nikki vie katsojan kauaksi mukavuusalueelta, psykoottisuuden kääntöpiirille, mistä muodostuu pelottavan tarkka kuva maailmasta, jossa nykyään elämme, halusimme sitä tai ei. Trillerimäisen kostotarinan taustalla kulkee myös vahvaa faktaa lemmikkien omistajille, ja varsinkin niiden ottamista harkitseville, jotka eivät hoivavietin lumoissa ota tarpeeksi huomioon eläinten luonnollisia tarpeita. Samalla syvältä kouraiseva elokuva laajentaa reviiriään koskemaan myös kuumana käytävää eutanasiakeskustelua, sairaan yksilön lopettamisen armon tekona kun voi käsittää monillakin eri tavoin.

Kymmenien hienojen sivuroolien veteraani Matti Onnismaa ilmoittautuu ensimmäisellä suvereenilla pääroolillaan suoraan vakavasti otettavien, Jussi-palkinnosta kilpailevien miesnäyttelijöiden joukkoon Antti Luusuanniemen (Kaiken se kestää), Tommi Korpelan (Ikitie) ja Eero Ahon (Tuntematon sotilas) rinnalle. Siinä missä moni muu, varsinkin Jari Virmanin ohella, tulkitsevat karaktäärejään puhtaalla raivolla, yksinkertaisesti loistavan Onnismaan yhtä aikaa jäätävä, mutta myös koskettavan herkkä roolityö tasapainottaa kokonaisuutta upeasti. Tärkeissä sivurooleissa nähdään myös Hannamaija Nikander Veijoon ja tämän maailmankatsomukseen vaarallisesti ihastuvana sairaanhoitajana Lottana, Heikki Nousiainen Veijon sairaana isänä, Jouko Puolanne kilpailevana korjaamoyrittäjä Vatasena, Ilari Johansson koiransa lopetettavaksi tuovan Simona sekä Pihla Penttinen paikkakunnan virallisena eläinlääkärinä.

Yhteenveto

Ahdistava ja tyly retki ihmismielen synkkiin syövereihin on elokuvana erinomainen, mutta herkempien katsojien kannattaa ottaa varoitukset vakavasti.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016