Autot 3
Jussi U. Pellonpää, To, 27/07/2017 - 10:24

Elokuva

Jo seitsemän kertaa Piston Cupin voittanut Salama McQueen (Owen Wilson) saa omakohtaisesti huomata aikojen muuttuneen, kun finaalissa uudet mallit ja teknologia jyräävät. Uuden ajan kilpa-auton, Jackson Myrskyn (Armie Hammer), ylivoima saa Salaman tarkkaavaisuuden herpaantumaan ja tämä romuttaa itsensä vaarallisesti kolarissa. Mahdollinen paluu radoille on hidas, mutta Salama saa uudeksi teknikokseen alan viimeisimmät innovaatiot tuntevan Cruz Ramirezin (Cristela Alonzo). Mutta kun tallin pääsponsorilla, Sterlingilla (Nathan Fillion), ei ole tarjota muuta kuin eläkettä ja tylsää duunia mainoskeulana. Salama saa yllättävää tukea vanhoilta ystäviltään Syyläri Cityssä, hinausauto Martilta (Larry the Cable Guy), tyttöystävältään Sallilta (Bonnie Hunt), sekä oppi-isänsä, legendaarisen Doc Hudsonin, hengeltä.

Vaikkei Autot -saaga olekaan animaatiojätti Pixarin listoilla suurimpia menestyksiä, kotiluolassa siihen luotetaan siinä määrin, että valkokankaille tuodaan jo sarjan kolmas elokuva, jo vuoden 1998 elokuvasta Pocahontas II - matka uuteen maailmaan alkaen firmassa puurtaneen Brian Feen esikoisohjauksena.

Yksinkertaisesti nimetty koko perheen vauhtipätkä Autot 3 ottaa etäisyyttää kakkos-osan (Autot 2, 2011) globaaliin agenttijahtiin, palauttaa keskiöön tutun kisadraaman ja maalaa realistisempaa kuvaa nykyaikaisesta urheilumaailmasta, sijoittui se sitten fyysisiin tai teknisiin ponnistuksiin. Samalla annetaan pikkunokkelaa piikkiä suuryhtiöiden sponsoroimalle urheilumaailmalle, jonka miljoonapelissä ainoa kaava on tulos tai ulos. Keskiössä on kuitenkin muutamakin oiva opetus maailman muuttumisesta ja meidän kaikkien tarpeesta muuttua, ja erityisesti kasvaa, sen mukana.

Yksinkertaiset auto-hahmot yhdistettynä uusimmalla teknologialla luotuihin ympäristöihin ja kiihkeisiin kaahauskohtauksiin pitävät vauhdin korkealla, ja onnistuu luomaan valkokankaalle mukaansa tempaavan simulaation kaasu pohjassa ajettavista kisoista.

Päärooleissa kuullaan liutaa aiemmista osista tuttuja talentteja. Omaan tapaansa nariseva Owen Wilson on Salama McQueen, Bonnie Hunt Porsche Salli, Larry the Gable Guy höveli luottokaveri Martti ja Tony Shalhoub Luigi. Haudan takaa äänensä antaa Paul Newman Doc Hudsonina, jonka dialogiin on käytetty ykkösosasta (2006) napattuja pätkiä sekä ylijääneitä ääninäytteitä. F1-piirien kuumakalle Lewis Hamilton on Cristela Alonzon energisen Cruz Ramirezin ääniohjattu assistentti Hamilton, Cheech Marin Ramone ja Chris Cooper Docin vanha mekaanikko Smokey.

Suomidubissa jatkavat niin ikään tutut äänet: Sami Uotila on Salama, Heikki Silvennoinen Martti ja Juha Veijonen Jasu Juntti. Lauri Tilkanen antaa äänensä Jackson Myrskylle, Matti Ristinen on Sterling ja Essi Hellén Cruz. Pienemmissä rooleissa piipahtavat mikkiin puhumassa mm. Krista Kosonen, Eero Saarinen, Matti Kyllönen, Jukka Puotila, Mika Nuojua sekä radiopersoonat Harri Moisio ja Kim Sainio.

Yhteenveto
 

Autot 3 on turvallinen vaihtoehto etsittäessä koko perheen yhteistä leffahetkeä. Se ei briljeeraa omaperäisyydellä, mutta tarjoaa tarpeeksi tapahtumia ja toimintaa, ettei se pieninkään katsoja ehdi liki kahden tunnin mittaiseksi venyneen vauhtirainan aikana sen suuremmin pitkästymään.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016