Barbie
Jussi U. Pellonpää, Pe, 21/07/2023 - 16:17

Elokuva

Sinä päivänä, kun aina piikkareissa kulkevan Barbien (Margot Robbie) kantapäät yllättäen koskettavatkin maata, tämä herää kyseenalaistamaan kaiken, mitä monenmoisten barbieiden täyttämä, utopistinen Barbiemaa on hänelle tarjonnut. Konkreatiaa herätykseen tulee, kun kaukana keskustasta asuva Outo Barbie (Kate McKinnon) kehottaaa häntä astumaan rajan yli todelliseen maailmaan, missä Barbie tutustuu kapinalliseen Sashaan (Ariana Greenblatt) ja tämän äitiin Gloriaan (America Ferrera). Mukaan kaiken mullistavalle matkalle tunkee myös riittämättömyydentunteesta kärsivä Ken (Ryan Gosling), joka löytää meidän maailmastamme toksisen maskuliinisuuden.

Greta Gerwigin ohjaama ja yhdessä siippansa Noah Baumbachin kanssa kirjoittama Barbie on ihanan iloinen elokuva. Hauska, vauhdikas, yllätyksellinen ja ennen kaikkea fiksu, ellei jopa nerokas. Eli oikeastaan kaikkea sitä, mitä vuonna 1959 päivänvalon nähneen, Mattelin markkinoiman muovinuken tarinalta ei koskaan olisi osannut odottaa.

Barbie läpivalaisee aikaamme laserin tarkkuudella, käsittelee tasa-arvoa, rasismia ja niin maskuliinisuutta kuin perheykseyttäkin, mutta tekee sen iloisesti hymyillen ja mitään ajatuksia tyrkyttämättä. Se on vahvasti feministinen elokuva, joka ryöpyttää kaikkia  stereotypioita tasapuolisesti, mutta toimii silti voimaannuttavana kaikille sukupuolille. Vaaleanpunaisen johdolla pastellin sävyinen, hulppeissa lavasteissa ja mainioilla musikaalinumeroilla höystetty seikkailu on kuin katkeamaton ilotulitus, jossa jokaista ällistystä seuraa nopeasti uusi, edellistäkin osuvampi. Täydellisesti tekijöidensä hallussa oleva kokonaisuus muistuttaa mielikuvituksen tärkeydestä ja siitä, että emme lopeta leikkimistä, koska kasvamme aikusiksi, vaan kasvamme, koska lopetamme leikkimisen.

Margot Robbie on täydellinen valinta maailman tunnetuimman muotinuken tulkiksi, eikä yhtään vähempää vakuuta myöskään Robbien lailla mihin tahansa genreen aina ennakkoluulottomasti syöksyvä Ryan Goslinkaan. Sivurooleissa nähdään pitkä rivi taitavia tulkkeja, kuten Michael Cera, Will Ferrell, Rhea Perlman sekä mainion ironisena kertojana Helen Mirren.

Yhteenveto

Vaikka Barbie onkin Chickflick Extreme, se on niin paljon muutakin, älykäs, hauska ja vallan fantastinen elämys kaikille sukupuolille ikään tai rotuun katsomatta.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016