Black Panther
Jussi U. Pellonpää, Pe, 23/02/2018 - 22:55

Elokuva

Isänsä kuoleman jälkeen Wakandan kruunuprinssi T`Challa (Chadwick Boseman) palaa takaisin kotimantereelle Afrikkaan, eristäytyneeseen, mutta teknisesti aimo harppauksen muuta maailmaa edellä olevaan Wakandaan ottaakseen paikkansa kuninkaana.
Kruunajaisia varjostaa kuitenkin Wakandan suurimman salaisuuden, vibraniumin, tietävä asekauppias Ulysses Klaue (Andy Serkis), sekä vielä tätäkin pahempi vihollinen, joka tulee yllättävän läheltä.

Ryan Cooglerin (Creed - The Legacy of Rocky, 2015) ohjaama Black Panther on ensimmäinen selvästi poliittisesti valveutunut Marvel-seikkailu, jolle yhteiskunnallinen tiedostavuus osoittautuu osittain myös taakaksi. Tyystin totutusta MCU-maailmasta erilaisen fantasian taustalla puhutaan kolmannen maailman ongelmista, rotusodista ja vallankumouksista, jonka lisäksi itse perusjuoni muistuttaa shakespearelaisia tragedioita. Suoraan Captain America: Civil Warin (2016) tapahtumista saagaa jatkava, hiukan joka suuntaan tempoilevalla supersankaroinnilla on paikoin ongelmia löytää lopullista suuntaansa, ja niinpä teknisesti näyttävä ja yksityiskohdiltaan yltäkylläinen fantasia tempoileekin sarjakuvaseikkailun, vakoojajännärin ja maailman tilaan kantaa ottavan sanomaelokuvan välimaastossa. Samalla ohjaaja Googlerin ja Joe Robert Colen kirjoittama Black Panther pysyy visusti erossa muiden Marvel-elokuvien tapahtumista, eikä lipsauttele fanien iloksi edes referenssejä.

Marvelille tyypillisesti loppukredujen alle on ympätty vielä muutama bonus, joista ensimmäinen ottaa poliittisesti suoraan kantaa USA:n tämän hetkiseeen tilaan ja sen johtajaan. Ja mikäs siinä ottaessa, oikeassa kun on ovat.

Pääasiassa tummaihoisilla näyttelijöillä miehitetty Black Panther on taitavilla tulkeilla täytetty. Chadwick Boseman on mies paikallaan T`Challana ja Michael B. Jordan harkittu vastavoima, Killmongeriksi kutsuttu ammattisotilas Eric Stevens. Lupita Nyongò on T`Challan exä ja Wakandan paras vakooja Nakia, pirteä Letitia Wright T`Challan sisko Shuri, maansa johtava teknologiaguru, Angela Bassett Wakandan kuningatar Ramonda ja Forest Whitaker heimojen henkinen johtaja. Sormusten herrojen Klonkkuna ja Apinoiden planeetta -trilogian Caesarina leffahistoriaan itsensä kirjoittanut Andy Serkis vetää tyylillä vihan täyttämän Klauen roolin ja tämän Hobitti -kollega Martin Freeman nähdään CIA:n agentti Everett K. Rossina, jolla on yhä omatunto tallella.

Yhteenveto

Marvelin perusmagiaan tottuneelle Black Panther voi olla liiankin erikoinen irtiotto, mutta erilaisuudestaan huolimatta silti täysiverinen sarjakuvasankareiden esiinmarssi.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016