Alkuperäinen nimi: 
The Boss Baby
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2017
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
98
The Boss Baby
Jussi U. Pellonpää, To, 13/04/2017 - 20:12

Elokuva

Mielikuvituksekkaan 7-vuotiaan Timothy Templetonin (Miles Christopher Bakshi) maailmaa muuttuu kerta heitolla, kun kotiin saapuu uusi vauva, pikkuveli, joka heti ensi kohtaamisella vaikuttaa epäilyttävältä. Eikä aikaakaan, kun Tim yhyttää tämän puhumassa puhelimeen aikuisen miehen äänellä (Alec Baldwin) ja johtavan laumaa muita taaperoita korporatiivisin ottein. Paljastuu, että Pikku-Pomoksi kutsuttu vaippaikäinen on Baby Corp.-yhtiön soluttautuja, joka on tullut paljastamaan Pentu Oy:n globaalin salahankkeen, jonka tarkoituksena on levittää maailmaan ikipennuksi kutsuttu koira, joka syrjäyttää vanhempien rakkaudessa ihmislapset. Vastahakoinen kaksikko, Tim ja Pikku-Pomo, joutuvat tekemään yhteistyötä estääkseen koko ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaavan suunnitelman toteutumisen.

Tom McGrathin ohjaama The Boss Baby on vauhdikas, kekseliäs ja tyystin uniikki animaatio, joka ammentaa vaikutteita kymmenistä eri lähteistä. Vaikka kuvakieli ja tekniikka ovatkin ala-asteikäisillekin passelia vauhtifilkkaa, juonenkäänteet ja varsinkin läppä ovat harvinaisen aikuista huumoria, jonka kohderyhmä on enemmänkin lasten vanhemmat kuin näiden jälkikasvu.

Michael McCullersin adaptio Marla Frazeen alkuperäistarinan pohjalta puhuu asioista hilpeästi käänteispsykologiaa käyttäen ja maalaan fantasian vahvasti lapsen rajattoman mielikuvituksen tarjoamilla väreillä. Sarjatulella leffalainoja tulviva maailma heittäytyy välillä vallan surrealistiseksi sekoiluksi, jonka käänteistä saisi varsin pienin muutoksin muokattua vaikkapa täysiverisen fantasian rinnakkaistodellisuuksineen. Pohjimmiltaan The Boss Baby tarkastelee niitä tunnetiloja ja skismoja, joita perheen uusi tulokas asettaa esikoiselle, joka luonnollisestikin tuntee itsensä ulkopuoliseksi, jokeltajan viedessä kaiken ajan ja huomion vanhemmilta.

Originaalissa Timin äänenä kuullaan Miles Christopher Bakshia, mutta touhun todellinen moottori on ehdottomasti loppumattoman energinen Alec Baldwin, jonka röyhkeän rehvakas vauvapomo varastaa fokuksen joka käänteessä. Steve Buscemi antaa äänensä Pentu Oy:n ketkulle pomolle Francis E. Francisille, ja James McGrath on Wizzie, Timin Gandalf-hahmoinen herätyskello. Templetonin perheen isänä ja äitinä kuullaan Jimmy Kimmelia ja Lisa Kudrowia.

Moitteetta toimivassa suomidubissa Tim on Taneli Vaittinen ja Pikku-Pomo dokumenttien luottoäänestä sujuvasti animaatioihin uraansa laajentanut Juhani Rajalin. Markku Huhtamoa kuullaan Velho-kellona ja Francis E. Francis on Taisto Oksanen.

Yhteenveto

Julkisivuaan huomattavasti fiksumpi ja adultimpi animaatio passaa melkein koko perheelle, mutta vanhempien kannattaa kyllä varautua selittelemään nasta laudassa alusta loppuun liikkuvan laatuleffan käänteitä pikkukatsojille.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016